Itthon » Politika

Nógrádi György: 15 éve vesznek fel alkalmatlanokat az EU-ba

Sok érdekes dolgot mondott a Tanár úr Udvarhelyen, a vásárhelyi előadása videón is látható.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

nogradigy3
Fotók: Bálint Kinga Katalin
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. július 20., 14:20
1 hozzászólás. 

Majdnem telt ház előtt tartott előadást Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Magyar Állampolgárok Klubja szervezésében. Habár a koncertterembe tervezték az eseményt, hamar kiderült, hogy annyi érdeklődő gyűlt össze a kedd délutáni beszélgetésre, hogy a Művelődési Ház nagytermébe kellett áttelepíteni a rendezvényt, így a színpadról beszélt a Tanár úr.

Rendkívül balfácán puccs volt

Az erdélyi előadókörutat tartó meghívottat Nagy Pál, az EMNT udvarhelyszéki elnöke köszöntötte. Nógrádi már ekkor jelezte, hogy körülbelül egy órát beszél ő előadásként, utána pedig lehet kérdezni.

nogradigy5A televíziós szereplései és könyvei révén is nagyon ismert egyetemi tanár előbb a Brexitről és az EU-ról beszélt – rövid történeti bevezető után megállapította, hogy az uniót inkább bővítik, ahelyett hogy elmélyítenék, következésképpen 15 éve vesznek fel alkalmatlan országokat.

Nógrádi sohasem sulykolja bele a véleményét a hallgatóságába, de nagyon szuggesztív az előadásmódja. Ezúttal viszonylag rövid idő alatt nagyon sok információt közölt, és ezeket nagyon érthetően, összekapcsolva mondta el, mintegy összefüggésben láttatva az európai és világpolitikai eseményeket.

Nagyon sokszor apropózik jóval korábbi történelmi eseményekre, személyekre, például az udvarhelyi előadáson egy Svájccal kapcsolatos kérdésben egészen Napóleonig, 1815-ig ment vissza. Szóval nem árt, ha az ember tisztában van néhány alapfogalommal, mielőtt meghallgatna egy ilyen előadást.

A kedd délutáni gondolatébresztőnek több témája is volt, az európai migránskérdéstől a hétfő esti német támadásig, a Brexittől a törökországi puccsig nagyon sok mindenről beszélt Nógrádi. Utóbbiról többször is elmondta, hogy nagyon amatőr volt („rendkívül balfácán puccs volt"), a katonák nehézfegyverzettel mentek az utcára, és mégsem használták azt.

A balul sikerült puccs szerinte megerősíti Recip Erdogan elnököt, aki megszilárdítja teljhatalmát. Amennyiben bevezetné a halálbüntetést, teljesen elszakadna a Nyugattól, ám érdekes módon alig pár héten belül kibékült Oroszországgal és Izraellel is, mert rájött, hogy nem kell az EU-nak.

nogradigy2Nógrádi szerint az első számú világpolitikai „játékos" az USA, a hírszerzése is az amerikaiaknak a legjobb, habár „a lehallgatások 90 százaléka gazdasági hírszerzés, és jelenleg a földön az államok nem adják át egymásnak a hírszerzési információkat."

Ezt Nógrádi hatalmas problémának látja, mivel ha az országok kommunikálnának egymással, figyelmeztethetnék a többieket a rájuk leselkedő veszélyre. Úgy viszont lelepleznék saját kémeiket más országokban - világított rá a professzor.

A másik két nagyjátékos szerinte Kína és Oroszország, noha Amerikához képest nagy lemaradásuk van. Kínát egyébként egy időzített bombának látja: úgy véli, még csak rövid ideig lesznek békések, amíg sikerül kellő mértékben felfegyverkezniük.

Ami az Iszlám Állam elleni esetleges csapásokat, háborút illeti, Nógrádinak szintén megvan a véleménye: „senki nem vállalja fel, hogy megsemmisíti az Iszlám Államot, mert senki nem vállalja fel, hogy az amerikai katonákat hullazsákban vigyék haza." Szerinte ugyanis minden játékos kivár az amerikai elnökválasztásig, s addig az Iszlám Állam szabadon garázdálkodhat.

A történelmet visszacsinálni nem lehet

Ami a kérdéseket illeti, az udvarhelyi közönségből elhangzó felvetések némelyike felkészültségre vallott. Többek között a szíriai háborúról, az Iszlám Állam kommunikációjáról, a nizzai merénylet hátteréről kérdezdték Nógrádit, de Trianonról is – utóbbira válaszolva Nógrádi bölcsen jegyezte meg, hogy „mondhatnék olyanokat, hogy most megtapsolnának és a vállukon vinnének ki".

Ehelyett azt hangsúlyozta, hogy a történelmet visszacsinálni nem lehet, és csak a békés együttélés lehet az egyetlen megoldás. Később azt is megjegyezte, hogy a magyar külügy jól végzi a dolgát ebben a kérdésben is.

nogradigy6Elmondása szerint belpolitikával nem szeret foglalkozni, de azért elmondta személyes véleményét a migránskérdésben is, továbbá nyíltan bírálta Soros György magyar származású, Amerikában élő üzletembert, aki jelentős kölcsönöket ajánlott az európai országok vezetőségeinek, hogy a bevándorlókérdést megoldhassák.

Az udvarhelyi közönségtalálkozó végén Nógrádi a helyszínen megvásárolt könyveit dedikálta. A héten más székelyföldi városokban és Tusványoson is előadást tart. Hétfői, marosvásárhelyi előadását itt lehet megtekinteni, ennek témái nagyrészt megegyeznek az udvarhelyi előadáséval.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Nadragulya
2016-07-20 22:39:05
okos
Jó fej az öreg.
Én ugyan nem voltam ott, de itt-ott hallottam a véleményét.
Komolyan kellene venni amiket mond, mert okosan rávilágít a dolgok hátterére.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."