Itthon » Politika

Annak van igaza, akinek több mandátuma van

Eltört-e vagy sem az MPP erkölcsi iránytűje? Kövér László korteskedett az RMDSZ-MPP összefogás mellett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Felnéznek rá. Száva Enikő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. fotó: P. E. É.
Felnéznek rá. Száva Enikő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. fotó: P. E. É.
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. november 29., 14:42
0 hozzászólás. 

Hétfő este a városháza Szent István termében gyűlt össze szinte a teljes MPP, illetve néhány EMNP- meg RMDSZ-tag.

Intézményvezetők, tanácsosok, hűséges és hűtlen MPP-sek ültek a város legjobb akusztikájú termében, hogy meghallgassák Kövér László kortesbeszédét, aki háromnapos turnén vesz részt Erdélyben a kampány során.

koverlaszlo2

Szász Jenő volt pártelnök, Sebestyén Csaba volt MPP-s, ma már színeremdéeszes képviselőjelölt, Zsigmond Barna Pál főkonzul, Zakariás Zoltán és Nagy Pál EMNP-s politikusok, Biró Zsolt MPP-elnök és képviselőjelölt, Arros Orsolya volt polgármesterjelölt és tanácsos, Kováts fényképészék, Geréd Péter tanár, a szombatfalvi és Bethlen negyedi plébánosok, Miklós Zoltán, Orendi István intézményvezetők, stb. ültek a széksorokban. A fennmaradó helyeket kabátlerakóként használták a nézők, így mondhatni, majdnem megtelt a terem.

Az udvarhelyi, megválasztásra ítélt közéleti személyiségek közül talán csak Verestóy Attila és Antal Lóránt szenátorjelöltek nem vettek részt az eseményen, nehéz lehetett a fotósuknak lefényképezni őket.

A polgármesternek kellenek a források

Gálfi Árpád polgármester köszöntötte Kövért, elmondta, Udvarhelynek nagy megtiszteltetés mind az Országgyűlés, mind pedig Budapest főváros támogatása.

koverlaszlo1

Választások után, választások előtt vagyunk. Helyes úton járunk-e? Van-e értelme a bukaresti politizálásnak? Az RMDSZ parlamenti képviselete mit hozott a számunkra? Rengeteg a tennivaló és egyre kevesebb a hiteles ember – problematizált Gálfi.

− Meg fogok tenni mindent azért, hogy Székelyudvarhely a lehető legtöbb forráshoz jusson, és ez nem hiúsulhat meg az elmúlt időszakra jellemző bezárkózás, az együttműködésre való képtelenség miatt – tette hozzá.

A rossz is jobb, mint a semmi

Száva Enikő moderátorként roppant csinin mutatta be a házelnököt az udvarhelyieknek, nagyon kíváncsiak vagyunk, mit fogalmaz meg ezen a kampánykörúton – kérte szóra Kövér Lászlót.

koverlaszlo4

Kövér állva, hogy mindenki lássa (és erősebbnek tűnjön), igyekezett válaszolni a feltett kérdésekre. Meggyőződése, hogy van értelme a bukaresti képviseletnek, és nem hisz abban, hogy a képviselet nélküliség is jobb, mint a rossz képviselet.

A megosztottság oda vezet, ahol a mai Felvidék és Délvidék magyarsága van: Felvidéken nincs parlamenti képviselete a magyarságnak, egy magyar szempontokat is felvállaló szlovák párt van a parlamentben, a Délvidéken pedig a nagyon megcsappant számú magyarok egyharmada szavaz a VMSZ-re, egyharmaduk nem szavaz és további egyharmaduk pedig már szerb pártokra adja a voksát.

Kövér nem vonja vissza az RMDSZ-ről az évek során mondott durva szavait, de politikailag indokoltnak, helyesnek látja az RMDSZ-MPP paktumot. Lehet, hogy a személyes erkölcsi alapelveknek nem felel meg ez az együttműködés, a politikai erkölcs azonban más.

A politikában az érdekeket kell nézni, és most nagy bajban vagyunk – magyarázta Kövér. Oda juthatunk, hogy semmilyen képviselete nem lesz a román parlamentben a magyarságnak. Ez most nagyon veszélyes, mert újból ott tartunk, hogy felerősödtek a nacionalista hangok a román politikusok körében.

Egyetért, de nem biztos

Az összefogás nem garancia a sikerre, hiszen megtörténhet, hogy 7 százaléknyi szavazatot szerez a magyarság, mégis ellenzékbe kerül, mert a választást megnyerő párt nem kéri fel koalícióra. Én pedig a saját bőrömön tapasztaltam, hogy mennyire rossz ellenzékben lenni, szörnyű volt a tehetetlenség – mondta a házelnök.

koverlaszlo8

Bár szükségesnek látszik, nem biztos, hogy ez a helyes lépés – hangsúlyozta Kövér László, hogy egyetért ugyan nagyvonalakban vele, de nem vállalja a felelősséget ezért a döntésért.

Az MPP, majd az EMNP azért jött létre, hogy kimozdítsa az RMDSZ-t álláspontjából, vegyen észre más szempontokat, illetve a nemzeti érzelműbb embereknek is legyen ahová tartozniuk – magyarázta Kövér, mi a "fészkes fenéért kellett" ezeket a pártokat létrehozni. Most jött el az idő, hogy az RMDSZ belátta – ezért „emelem a kalapomat" −, nem kockáztathat, és nyitott az MPP felé.

Az EMNP-seknek is üzent:

fontolják meg vezetőik összefogásra adott válaszait, a negatív minősítéseket. Hogy lehetséges az, hogy ha Tőkés László, az EMNP tiszteletbeli elnöke az RMDSZ listáján bejut az EP-be, az az összefogás listája, és ha az MPP jut be RMDSZ színekben a parlamentbe, az az árulás listája? − emlékeztetett a Néppárt által alkalmazott kettős mércére.

Figyelmeztette a pártokat és más érdekvédő szervezeteket, ne azon versenyezzenek, hogy ki állította össze az első és ki a jobb autonómiatervezetet, hanem azon dolgozzanak, hogy hosszú távú stratégiát dolgozzanak ki az erdélyi magyarság számára.

Az MPP-seknek is üzent

Száva Enikő örömét fejezte ki Kövér beszédének végén, hogy az erkölcsi iránytű nem tört el, Kövér azonban fellebbezett: lehet, hogy eltört, de ez most még nem látszik.

Megértem párttársaimat, hogy nem tudják ezt a döntést egyik pillanatról a másikra feldolgozni – fejezte ki együttérzését az MPP tiszteletbeli elnöke, azaz még mindig Kövér.

Az a kihívás annak a két MPP-s képviselőjelöltnek, aki bejuthat a parlamentbe, hogy úgy tudjanak együttműködni az RMDSZ-es honatyákkal, hogy közben ne adják fel önmagukat.

Amit nagyon nehéz a gyakorlatban megtenni, miközben könnyű róla eszmefuttatásokat folytatni, az az, amit egy EMNP-s hölgy megfogalmazott: sok sikert kíván az együttműködésnek, és azt is, ne legyen cinkosa egy olyan hatalomnak, amely ellenünk tör. Ennél szebben én sem tudnám megfogalmazni - magyarázkodott tovább a házelnök. 

Az, hogy egy párt kormányra lép, még nem minősíthető erkölcsileg negatívan, de innentől már sokkal nehezebb megítélni, hol van az a határ, ameddig partnere maradhatsz a hatalomnak, amely esetleg nemhogy a veled szemben vállaltakat nem tartja be, hanem még ellenünk is tör – ezzel mintegy felmentette az RMDSZ-t az elmúlt 27 év kudarcai alól.

Fúj a szél a pusztán

A közönségből többen is felálltak, és elmondták, hogy nem értenek egyet ezzel a döntéssel. Nem tudják feldolgozni a Fidesz, az MPP, a nemzeti vonal színeváltozását, még gondolkodási időre meg levegőre van szükségük ehhez.

koverlaszlo10

Ők azt látják, hogy a fiatalok elmennek, az iskolák megszűnnek, elárulták a magyarságot az autonómia kapcsán, miközben az RMDSZ vezetői jól meggazdagodtak, és most velük paktálnak le vezetőik. „Fúj a szél a pusztán" – fogalmazta meg egyikük a fájdalmat, amit a jelenlegi állapotok láttán megél.

Bár mindenki azzal kezdte, „rövid leszek", hosszúra nyúltak a kételyek. Olyannyira, hogy volt, aki felolvasta a szövegét.

Végül még az első sorban feszítő nevezetességek is mobilhoz nyúltak, hogy elűzzék unalmukat. Szász Jenő után Biró Zsolt kapta elő a telefonját, míg Kövér elmondta a legmeggyőzőbb érvét: vagy megértjük, hogy a politikában annak van igaza, akinek több mandátuma van, vagy visszavonulunk a közélettől, és foglalkozunk mindannyian a saját életünkkel, családunkkal, várva, hogy mit dönt rólunk a román hatalom.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."