Itthon » Politika

A román álláspont ellenére sem marad el az újratemetés

A program elkészült, az újratemetés szervezői a román hatóságok egyértelmű állásfoglalására várnak és elmarasztalják a polgármestert.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Fráter Olivér és Szász Jenő
Fráter Olivér és Szász Jenő. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. május 18., 19:26
6 hozzászólás. 

„Vannak különböző jelzések Bukarest irányából, amit a sajtón keresztül megkaptak, sőt ezen túl akár informális információink is vannak, (...) de kijelenthetem, hogy mindaddig, amíg nincs egyértelmű, közös álláspont Bukarestből addig mi csak egy dologra koncentrálhatunk, hogy zökkenőmentesen, kegyelet teljesen tudjuk lebonyolítani Nyirő újratemetését" – mondta Szász Jenő, a ceremónia társszervezője, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke.

Hozzátette, a szervezést tekintve a dolgok jól állnak, túl vannak az utolsó egyeztetéseken is, beleértve a rendőrséggel, csendőrséggel való tárgyalásokat is, így ebből a szempontból semmi akadálya annak, hogy május 27-én teljesíthessék az író végakaratát.

Mit akar a román hatóság?

A magyarországi és a romániai sajtóban megjelent információkra reagált Fráter Olivér, az Országgyűlés Hivatalának megbízottja. Kifejtette, a román állam és annak közigazgatási szervei nem minden tekintetben teremtették meg annak a lehetőségét, hogy az újratemetést a tervezett módon, annak kegyeleti jellegét szem előtt tartva megvalósítsák.

Ezért a magyar Országgyűlés Hivatala sürgeti a román felet, hogy fogalmazzon meg egyértelmű közlést arra vonatkozóan, hogy az eddigiekben kifejezett egyet nem értés pontosan mit jelent.

Szász Jenő

„Hol húzódik a tűrésnek és a tiltásnak az a határa, hol van az ő értelmezésük szerint az a politikai állásvonal, melyhez igazodva az újratemetést Pünkösd vasárnapján meg tudjuk tartani? Kérdésünk: megtiltják-e Nyirő József földi maradványainak Romániába való behozatalát? Amint erről az álláspontról a román fél értesíti a magyar szervezőket, illetve a Székelyudvarhelyért Alapítványt, úgy mi is meg tudunk majd minden tájékoztatást adni" – fogalmazott Fráter.

Hozzátette, „amennyiben a román fél nem engedi be Romániába Nyirő József földi maradványait, a magyar fél olyan megoldást fog keresni, amely nem csorbítja sem a román jogrendet, sem Nyirő József tisztelőinek lelki várakozásait".

Mégis nyilasozott Bunta?

Fráter Olivér szerint Székelyudvarhely polgármestere és társai nem a magyar álláspontot erősítik.

„A polgármester úr a tárgyalásainkon rendkívül erős felvetéssel élt a Nyirő Józsefre vonatkozó antiszemita vád kapcsán, utóbb pedig a román hatóságok, és a román média nevezte nyilasnak és antiszemitának Nyirő Józsefet" – utalt egyértelműen a polgármester által tagadott nyilasozásra Fráter.

„A polgármester úr nyilvánosan megtámadta a Székelyudvarhelyért Alapítványt és annak elnökét. Nyílt levélben fogalmazott meg alaptalan és sértő állításokat a magyar Országgyűlés elnöke számára. Ezek után a román hatóságok már azt kifogásolták, hogy a tervezett újratemetés jobboldali ceremónia lesz. A polgármester pártjához közel álló bukaresti magyar lap, az Új Magyar Szó arról cikkezett, hogy Nyirő József háborús bűnös és ugyanezt a hamis vádat hangoztatja a román sajtó Nyirő-ellenes része is" – olvasta Bunta fejére a vádakat Fráter.

Véleménye szerint Szabó Károlynak, a Városi Könyvtár igazgatójának a névváltoztatást ellenző nyilatkozatai is szerepet játszottak abban, hogy a román civil szervezetek azt követelik, tiltsák meg, hogy bármelyik székelyföldi közintézmény Nyirő nevét viselhesse.

„Bízzunk benne, hogy a jövőben a Nyirő József kapcsán kialakult magyar-román vitában minden magyar ember a magyar álláspontot fogja erősíteni, azt, hogy mindenben tegyünk eleget Nyirő végakaratának!" – zárta bizakodóan mondanivalóját Fráter.

Szabót védi a Néppárt

Az Emlékezés Parkjában, Nyirő József mellszobra előtt tartott az újratemetéssel kapcsolatosan rövid sajtótájékoztatót és fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját Zakariás Zoltán, az EMNP székelyudvarhelyi, és Nagy Pál, az EMNT udvarhelyszéki elnöke.

Zakariás Zoltán és Nagy Pál

Zakariás Zoltán és Nagy Pál

Kifejtették: örvendenek, hogy Nyirő hamvai hazakerülnek, de sajnálatosnak tartják az üggyel kapcsolatosan kialakult csetepatét, illetve nem tartják helyesnek, hogy kampánnyá silányították az újratemetést.

Köszönetet mondtak a magyar félnek és felkérték az udvarhelyi szervezőket, hogy ne egymásra acsarkodjanak, hanem a személyes ambícióikat félretéve alkossanak egy közös frontot.

A Szabó Károlyt ért vádakkal kapcsolatosan elmondták: a Nyirő nevét és munkásságát már Szász Jenő előtt ismerő könyvtár igazgatójának nevét méltatlanul próbálják befeketíteni.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2012-05-19 08:10:12
Lehet hogy az RMDSZ próbálja magasabb szinteken megakadályoztatni az eseményt. Bunta - Verestóy - PSD ( biztosan vannak kapcsolatok ) - ??? Sakkparti ez, csak még nem lehet tudni, hogy ki kapja a mattot. :)
avatar
konzervativ
2012-05-19 14:56:20
hoppa
Na, megjelent a ket bukfenc is Nyiro szobra mellett. Mar hianyoltuk, hogy az EMNP meg nem szolalt meg Nyiro ugyben. Csak az a kerdes, hogy miert Szasz Jeno, es nem Bunta Levente hozzaallasa zavarja oket? Azt meg kulon koszonjuk, hogy megtudtuk: Szabo Karoly EMNP-s! Eddig csak azt hittuk, az a bune, hogy buta...
avatar
fkv
2012-05-19 16:00:16
re: hoppa
Jó sokan lehetsz, hogy többes szám első személyben beszélsz magadról, te kis "ötödik Sally". :)
Kicsit még netezgess és sok mindenre rájössz, de a lényeg majd június 10-én fog beléd villanni.
Amúgy meg : szívesen!

avatar
konzervativ
Na, megjelent a ket bukfenc is Nyiro szobra mellett. Mar hianyoltuk, hogy az EMNP meg nem szolalt meg Nyiro ugyben. Csak az a kerdes, hogy miert Szasz Jeno, es nem Bunta Levente hozzaallasa zavarja oket? Azt meg kulon koszonjuk, hogy megtudtuk: Szabo Karoly EMNP-s! Eddig csak azt hittuk, az a bune, hogy buta...
avatar
guru
2012-05-20 05:33:42
zsák a foltját
fráter olivért ide küldte kövér, hogy a bibircsókos kövér komájának segítsen....kavarja a sz...t . Jobban tennék ha elhúznának a Veress nevű tápos kabinet főnökkel, míg meg nem ütik a bokájukat kisvárosunkba....HAZUDTOK ! ..és aki hazudik az csal aki hazudik az lop, hazudni csalni csúnya dolog....
avatar
daniel86
2012-05-22 22:17:30
Jenő, a menő!
Itt mindenki akadékoskodik, akadályoz, szabotál, egyedül szegény Jenő, aki ügyes, okos, tenni akar, védi a magyar érdeket, és persze szeretne újból polgármester lenni. Világos?
Politika, pfujjj!
avatar
urfi
2012-05-23 11:44:48
Hazudozó
Igaza van daniel86-nak szegény Jenő mindent megtesz,hogy megnyerje a választást!Még képes szembeszállni barátjával is Băsescuval is(emlékezzünk a december elsejei ünneplésére)hogy tovább boldogítsa kis városunkat és persze tovább lopjon mert ez a vérében van.Neki semmi sem elég.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."