Itthon » Politika

Temetés nélkül emlékeznek Nyirőre

Minden jel arra mutat, hogy a vasárnapi papkerti rendezvény Nyirő József újratemetése nélkül ér véget.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Nyirő József emlékünnepség a székelyudvarhelyi Papkertben
Gondok lehetnek a temetkezési okmánnyal
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. május 27., 10:43
14 hozzászólás. 

Értesüléseink szerint változott a május 27-i Nyirő-emlékünnepség programja, ezek szerint elmarad az író újratemetése. Hozzájutottunk egy friss programtervezethez is, ami már ökumenikus áhitatként hivatkozik a mai eseményre.

Ebben a tervezetben már nem szerepel az újratemetés, sem az emlékmise: ez utóbbi helyett több egyház képviselője tart megemlékezést lélekemelés cím alatt.

Értesüléseink szerint a katolikus egyház képviselői egy, a temetkezési engedélyben szereplő formai hibára hivatkoztak, ezért nem történhet meg Nyirő József hamvainak újratemetése a Szent Miklós-hegyi katolikus temetőben.

Ezzel szemben vasárnap reggel Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere sajtóközleményt adott ki. Az elöljáró sajnálatosnak tartja, hogy "a politika durván beleavatkozott Nyirő József végakaratának teljesítésébe, kegyeletsértésig feszítve a húrokat".

Bunta ugyanakkor leszögezi, "a polgármesteri hivataltól pénteken igényelt és kibocsátott temetkezési okmány teljes mértékben megfelel minden követelménynek, tehát a temetkezésnek nincs közigazgatási akadálya".

A közlemény szerint "Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere minden felelősséget vállal az igazolás törvényességéért" és "amennyiben a szervezők nem mondják le a temetkezési szertartást, a székelyudvarhelyiek belátásuk szerint részt vehetnek a gyásszertartáson és az ezt követő temetésen".



14 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2012-05-27 11:50:58
Na ennyi. Jenoek betojtak, csak tudnam, h minek veregettek a melluket annyit idaig, es mi a turot szerveztek 1,5 even keresztul, mikor penteken kernek engedelyt mindenre. Komolytalan banda.
avatar
kszl
2012-05-27 12:03:15
Ne feledjétek a buta ember csak is azoktól fél, aki okosabb, vagy tanultabb mint ő... ez nagyon illik minden kommunistára...

Remélem minden kommunistának ilyen temetése lesz...
avatar
Lehelcy
2012-05-27 12:09:32
re:
[N
avatar
kszl
Ne feledjétek a buta ember csak is azoktól fél, aki okosabb, vagy tanultabb mint ő... ez nagyon illik minden kommunistára...

Remélem minden kommunistának ilyen temetése lesz...



Nem felejtjük el amit mondasz, de már jó ideje figyelem az írásaidat és arra a következtetésre jutottam, hogy nem vagy más mint egy nagy xar kavaró pö...csfej
Tisztelettel
avatar
udvbozsi
2012-05-27 12:28:41
Erre ment ki az egész cirkusz. Minden előre meg volt tervezve, csak azzal nem számoltak, hogy Bunta kiáll az engedély mellett és vállal minden felelősséget csak végre meglegyen a temetés. Arra játszottak végig, hogy minél nagyobb cirkusz legyen a választások miatt. És ebbe belerángattak válogatás nélkül egy egész várost, honi és külföldi médiát, zarándokokat stb. Valóban semmi sem szent. És mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy nyugodtan megtarthatnák a temetést, de inkább nem, meg, hogy ki se ásták a sírhelyet, tehát tudták, hogy nem fogják megtartani.
avatar
zterex1
2012-05-27 12:31:06
Most már lehet a döglött macskával (döglött macska = szertartás, a gyengébbek kedvéért) dobálózni a szomszédba s vissza. Hogy ki, mikor, miért, meddig s hogyan.
Meg kellett volna tartani, s kész. Mert ezek után Korondon bugyira fognak vetkőztetni minden átutazót:)
avatar
guguka
2012-05-27 12:44:30
humm
Nem kellett volna betojni, es utolso percben meghatralni.
Ennek ellenere melysegesen leszerepelt mindenki ebben a kerdesben, Buntaval az elen, szegyen, amit egyesek megengednek maguknak a valasztasok heveben.
Ideje lenne kicsit mindenki magaba szalljon.

A 22 ev bebizonyitotta, hogy tok mindegy Jeno, vagy Bunta a polgarmester, ugyanolyan gyenge, es kilatastalan a varos, a magyarsag helyzete. Egyikuk szoborparkokkal, masik meg korforgalmakkal akar valasztast nyerni.

Barki is nyer, remelhetoleg azt meltosaggal teszi, a vesztes meg szintugy sportszeruen gratulal majd.
avatar
udvbozsi
2012-05-27 13:56:33
Temetés elmaradt. Ez egy dolog. De mit temettek volna, ha nem maradt volna el? Mert én a színpadon semmit nem látok, amit el kéne temetni. Vagy ennyire tudták előre a szervezők, hogy nem lesz temetés, hogy nem is fárasztották magukat azzal, hogy legyen mit?
avatar
zterex1
2012-05-27 14:30:05
Jenő így elegánsan ki tud hátrálni az elszúrt ceremóniából. Nem kockáztat botrányt, s ami lesz is mind Buntára varrja. Hogy ő a hibás. Persze, hogy hibás de nem ennyire, ha Jenő tökös akkor megtartottak volna mindent.
avatar
udvbozsi
2012-05-27 15:05:43
Agerpres: Szasz Jeno (PCM): Astăzi nu mai are loc reînhumarea lui Nyiro Jozsef

"...Întrebat dacă va mai fi reînhumat vreodată în Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno a spus: 'Cu siguranţă, da, dar astăzi acest lucru este doar o speranţă''.
Szasz Jeno a afirmat că cenuşa scriitorului nu a plecat de la Budapesta...."

Akkor miről is beszélünk???
avatar
udvbozsi
2012-05-27 15:21:02
Agerpres:
Întrebat dacă cenuşa lui Nyiro se află în Odorheiu Secuiesc, Molnar Miklos a declarat că la această întrebare nu poate răspunde decât Parlamentul Ungariei, care nu lucrează sâmbătă, duminică şi luni, când se sărbătoresc Rusaliile.
Duminică dimineaţă, primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente (UDMR), afirma, într-un comunicat de presă, că regretă că "politicul a intervenit în aducerea la bun sfârşit a ultimei dorinţe a lui Nyiro Jozsef", precizând că adeverinţa de înmormântare eliberată de Primărie îndeplineşte toate condiţiile legale.
avatar
pendulum
2012-05-27 18:34:20
"A temetés szervezői valószínűnek tartják, hogy Bunta Levente polgármester politikai megfontolásból állította ki hibásan a temetési engedélyt."

Hogy is van ez?
A buta elöljáró milyen büszke volt, hogy háromnegyed óra alatt kiállították a papírt.
Most vagy szándékosan csinálták vagy még egy kib***ott papírt se tudnak kitölteni helyesen.
Ilyen akar polgármester lenni?
avatar
hofika
2012-05-27 22:12:45
re:
avatar
pendulum
"A temetés szervezői valószínűnek tartják, hogy Bunta Levente polgármester politikai megfontolásból állította ki hibásan a temetési engedélyt."

Hogy is van ez?
A buta elöljáró milyen büszke volt, hogy háromnegyed óra alatt kiállították a papírt.
Most vagy szándékosan csinálták vagy még egy kib***ott papírt se tudnak kitölteni helyesen.
Ilyen akar polgármester lenni?

Figyelj az tud tévedni aki dolgozik,aki nem dolgozik az nem téved.
Remélem hamarosan meg oldódik a dolog és halotthoz illő nyugalomba kerül Nyírő hamvai.
avatar
kópé
2012-05-27 23:49:29
???
"a politika durván beleavatkozott Nyirő József végakaratának teljesítésébe..." Hát nem kellett volna (cseppet sem) kedves Bunta elvtárs ilyet tenni! Az rmdsz állítólag a magyarság érdekképviselete nem a megsemmisítője, nemde?
avatar
udvbozsi
2012-05-28 06:43:03
Ezt kaptam a fb.-n. A sok mellébeszélés után ezekre válaszoljanak az arra hivatottak:
Mire volt jó az üres urna szállítása?
Ha csak a figyelemfelkeltés volt a cél, akkor minek kellettek a szállításához szükséges engedélyek?
Ha Korondon nem fülelik le az üres urnát, akkor azt temették volna el?
Ha hónapok óta szervezik ezt az eseményt, akkor a temetéshez szükséges 2 lejes engedély kiváltását miért hagyták az utolsó napra?
Ha a "Hol vannak Nyirő földi maradványai kérdésre? Molnár Miklós azt felelte, hogy erre csak a Magyar Parlament válaszolhat (legközelebb kedden), akkor Szász Jenő mégis miért felelt rá?
Ha a papír nélküli temetés a törvények szerint legfeljebb egy 40 eurós büntetést vont volna maga után, akkor mégis miért álltak el a szertartástól (Szász szerint ezen múlt az újratemetés)?
Hogyan akartak temetni, ha Nyírő maradványai még mindig Budapesten vannak?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."