Itthon » Politika

Szász: kétlejes igazolványon múlik az újratemetés

A Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke az emlékünnepség kezdete előtt újságíróknak nyilatkozott az újratemetés elmaradásáról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Szász Jenő újságírói kérdésekre válaszol Nyirő József emlékünnepsége előtt
Szász szerint ma nem a gáncsoskodókkal kell foglalkozni
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. május 27., 14:15
24 hozzászólás. 

Mi a jelenlegi helyzet, mi fog ma történni?

Ma egy ökumenikus ünnepségre kerül sor, ahol mindannyian Nyirő József lelkéért imádkozunk.

Tehát ma nem lesz újratemetés?

Nem, ma nem. Technikai problémák akadályoztak meg ebben. Az elnök úr úgy döntött, hogy a prefektusasszony állásfoglalása után nem teszünk olyan lépéseket, melyek szembemehetnek a román hatóságokkal.

Mi fog történni? Újratemetik valaha Nyirő Józsefet Székelyudvarhelyen?

Minden bizonnyal igen, de ez a dolog ma egy remény. Ma arról kell beszélnünk, hogy ma mi történik és csak utána a jövőről.

Az író hamvai ma Hargita megyében találhatóak?

Nem, a földi maradványok nem hagyták el Budapestet.

Egy egész nemzet csalódott most, ha jól érzem.

Biztos, hogy hiányérzetünk van, de nagyon fontos üzenet az, hogy Nyirő most már valamennyiünk szívében, lelkében benne van, s mint olyan, én azt gondolom, hogy a székely apostol ma is azt az üzenetet hordozza, hogy igenis haza fog térni székelyföldre és büszkék lehetünk mindarra, amit hagyatékként hagyott, úgy irodalmi értékét, mint szellemiségét tekintve.

Mindenki arról beszél, hogy az RMDSZ és a kormány akadályozta meg a temetést.

Ma egy kegyeleti eseményre érkeztünk, amiért én azt gondolom, hogy nekünk most nem az a dolgunk, hogy olyan emberekkel polemizáljunk, akik gáncsoskodni óhajtottak. Inkább az a fontos, hogy Nyirő szellemiségének megfelelően igyekezzünk fölnőni ahhoz a nagysághoz, amit Nyirő József hagyott itt.

Arról már van-e valamilyen információnk, hogy mikor lesz az igazi újratemetés?

A Magyar Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány, mint társszervezők mindent előkészítettünk jogszerűen, hogy az újratemetésre sort tudjunk keríteni. Jelen pillanatban a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnak a kétlejes igazolványán múlik, hogy mikor kerülhet sor az újratemetésre.



24 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
robertschwartz
2012-05-27 16:20:41
ejh ejh
Semmi sem szent ennek a polgárjenönek. Kövér egyrészt azt nyilatkozza, hogy a román állam a hibás, Szász a román hirügynökségeknek azt, hogy a hamvak Budapesten vannak, itt meg jön megint a kampányferditéssel. De mit is mondjon szegény, a lufi kipukkadt, a nagyszabásu kampányrendezvényböl csak egy gyenge, szánalmas cselezésekkel teli hétvégi bulicska lett pár száz tápos turistával.
avatar
guguka
2012-05-27 16:32:26
humm
Te Robert Schwartz, lattam parszor facebookon is a neved, Szasz Jenot, Both Arankat s egyeb olyan embereket szidsz, akik letettek mar valamit az asztalra.
Neked fizet ezert valamit legalabb az RMDSz? Mert ingyen ennyire nem kene lejarasd a sajat neved.

Mi a francert haboruztok, szidtok mindenkit , ha Bunta ugyis 75%-on all a felmeresek szerint?
Hadd dontsek el az emberek kire szavaznak, nem muszaj telespammelni, es telebofogni a vilaghalot azzal, hogy kimennyire szanalmas, es ki mekkora tapos. Mellesleg, 4 eve, amikor Gyurcsany elvtarssal bajolgott a helyi RMDSz vezetes gondolom tapsikoltal 5 szal tulipannal a kezedben, s csokoltad tapos Gyurcsany ur kezet.

1 szo, mint szaz, ha ilyen emberek jelentik a helyi RMDSz jovojet, mint te, akik ilyen amokfutast visznek veghez a vilaghalon, hat nem josolok nagy jovot az erdekvedelmi szervezetnek.
avatar
hollo
2012-05-27 16:47:40
Átvertél Szász Jenő! Ez fájt!
avatar
hofika
2012-05-27 16:53:14
re: humm
Szász idejébe itt járt és neki is integetünk aki a mai nap a szekusokat ki küldte meg a civil rendőröket,de bezzeg az nem zavar,nem emlékszel milyen jó barátságot jött létre akkor?
Igen tett le az asztalra de vett is el.A mai nap elég nyugisan járt le azt mondhatjuk szinte politika mentesen,de az ellenfél neve azért el csendült a dicsérettel együtt :P
Remélem lesz új papír ki adva és ugyan ilyen nyugis környezetbe a temetés is le fog járni.
avatar
zterex1
2012-05-27 17:59:57
Jenci ezt elszúrtad. De rendesen. Bunta után te is. Folytatódhat a vádaskodás, de végül is miről?
avatar
vogul
2012-05-27 18:48:08
re: humm
[quote=guguka]Te Robert Schwartz, lattam parszor facebookon is a neved, Szasz Jenot, Both Arankat s egyeb olyan embereket szidsz, akik letettek mar valamit az asztalra.
Neked fizet ezert valamit legalabb az RMDSz? Mert ingyen ennyire nem kene lejarasd a sajat neved.
Mi a francert haboruztok, szidtok mindenkit , ha Bunta ugyis 75%-on all a felmeresek szerint?
.[/quote

Nagyon pártkatona szagod van, Guguka. Nem tudom mit tettetek le az asztalra, de hogy mi került a zsebbe, azt mindenki tudja. És az a tény, hogy semmit sem vagytok hajlandóak elismerni, ha történetetsen tévedtek, mindig más a hibás, ez tipikus mpp mentalitás.
avatar
Omlad
2012-05-27 19:27:15
Székely létemre szégyenlem magamat Nyírő József előtt mennyire felemelő ünnepség lehetett volna, ha legalább ilyenkor mellőzni tudták volna az öncélú, sunyi politikai manővereket és valóban méltóan megünnepelhettük volna a Székely Apostolt. Amiért leginkább sértve érzem magamat az az, hogy egy közszolgálati televízió megengedte magának, hogy pártoskodjon egyik politikai párt mellett. Merem hinni, hogy tudnak ezután tárgyilagos tudósításokat közölni még akkor is, ha talán merő véletlen, de éppen Szász Jenő magán alapítványának tulajdonában lévő épületben működik a helyi Duna Stúdió mindnyájunk örömére biztosan abszolút függetlenként.
avatar
dezso dezso
2012-05-27 20:33:18
kemény
ezeknek semmi sem szent. pénteken kérték a temetési engedélyt, közben pedig a hamvak el sem hagyták Pestet. az új kormány miatt be se tudták volna hozni a koporsót az országba, s most meg minden mégis a polgármesteri hivatalon akarnak elverni. ez pedig már kampány, Nyirő ennél többet érdemel. szégyelhetik jencikéják magukat. ócska húzás volt az egész. ők már a hét közepén tudták, hogy itt semmilyen temetés nem lesz, de kellett nekik a felhajtás, a bonyodalom,s a botrány. az pedig hogy lukács csaba egy üres urnával bohockodott, egyenesen minősíthetetlen, kérdem még egyszer, Nyirő ezt érdemli? nem hiszem. több ő mint egy olcsó kampányfogás tárgya
avatar
butalevente
2012-05-27 21:17:09
O dezso dezso, o dezso,

Megnyugtatlak, a hamvai jó helyen vannak. És a temetés is meglesz tartva minden rosszakarat ellenére.

„Nyirő ennél többet érdemel. szégyelhetik jencikéják magukat. ócska húzás volt az egész.”

Tehát a te erkölcsi mércéddel mérve egy ökumenikus áhitat ócska húzás??? Akkor magyarázd el, ezen az 'ócska húzás'-on, miért ólálkodott Borboly???
avatar
zterex1
2012-05-27 21:44:52
Sajnos ilyen a politika. Sok hűhó semmiért.
avatar
mugrizsuzsi
2012-05-27 21:55:36
Szégyen amit az Udvarhely-i néppel csinálnak Szászék, s erre vevő a DUNA TV is. Mia cél?
Újra kezdődik az a még el nem felejtett 12 év? 4 évig egy kicsitt nyugottabb volt a lakósság, s most a kampány vége felé, tupírozzák az ember idegeit, már azt se tudják az emberek, hogy mit higgyenek. Az logikus, hogy újratemetés igy se úgy se lett volna, mert a Nyirő hamvait el se tudták hozni, csak akkor azt nem tudom, hogy mire kellett az engedély? A szertartást a Prefektura nélkül is meg lehetett tartani. Úgy, hogy JENCI lejáratta saját magát, a pártját és KÖVÉR LÁSZLÓT is. Csak így tovább az AUTONÓMIA felé.
avatar
hofika
2012-05-27 22:00:40
re:

avatar
butalevente
O dezso dezso, o dezso,

Megnyugtatlak, a hamvai jó helyen vannak. És a temetés is meglesz tartva minden rosszakarat ellenére.


Na ezzel a mondatoddal egyet értek a többivel nem.
Az akadályozókat nem udvarhelyen kell keresni!!!
avatar
pejozsef
2012-05-27 22:16:15
jeno jeno jeno ne torodj leszel te meg hos mint nemecsek
avatar
kópé
2012-05-28 00:08:46
Szomorú vagyok és keseredett. Jót nem tudunk tenni de másnak keresztbe azt nagyon. Az rmdsz ha már nem képes valamit is tenni a magyarságért, miért kell mindenképp keresni, hogy mit lehet ártani neki? Gyrcsány nyomdokairól ilyen nehéz letérni? A hatalom érdekében bármire képesek, nekik semmi sem szent,
avatar
daniel86
2012-05-28 00:46:43
jön ahadd el hadd
Várjatok, nézzétek meg micsoda hőbörgést visz véghez a következő két hétben az MPP. Erre épitik a kampányukat!
avatar
udvbozsi
2012-05-28 06:41:57
Ezt kaptam a fb.-n. A sok mellébeszélés után ezekre válaszoljanak az arra hivatottak:
Mire volt jó az üres urna szállítása?
Ha csak a figyelemfelkeltés volt a cél, akkor minek kellettek a szállításához szükséges engedélyek?
Ha Korondon nem fülelik le az üres urnát, akkor azt temették volna el?
Ha hónapok óta szervezik ezt az eseményt, akkor a temetéshez szükséges 2 lejes engedély kiváltását miért hagyták az utolsó napra?
Ha a "Hol vannak Nyirő földi maradványai kérdésre? Molnár Miklós azt felelte, hogy erre csak a Magyar Parlament válaszolhat (legközelebb kedden), akkor Szász Jenő mégis miért felelt rá?
Ha a papír nélküli temetés a törvények szerint legfeljebb egy 40 eurós büntetést vont volna maga után, akkor mégis miért álltak el a szertartástól (Szász szerint ezen múlt az újratemetés)?
Hogyan akartak temetni, ha Nyírő maradványai még mindig Budapesten vannak?
avatar
p_robi86
2012-05-28 09:42:01
sok huho
Kellett ez a nagy felhajtas? Kell ez nekunk Jeno, hogy ennek a kis varosnak azt a maradek nyugalmat is felbolygasd? Hogy tud egyetlen ember ennyit artani egy varosnak? Az egesz orszag minket les, mocskol, rohog rajtunk. Koszonjuk Jeno!
avatar
ooloo
2012-05-28 10:22:59
Mind egyformán amatőrök, és nem az eszükért szeret
Amatőrök, amatőrök, amatőrök s amatőrök. Pont.
avatar
urfi
2012-05-28 19:51:06
Félretájékoztatás
Sajnos a magyarországi média egyoldalúan tudósít nemcsak erdélyi hanem az összes határon túli eseményről. Csak az olyan hír szerepel akivel a Fidesz illetve Orbán Viktor kapcsolatot tart fent, s az RMDSZ nem tartozik kedveltjeik közzé.Tízszer jobban bízok Bunta szavában mint a fondorlatos,hazudozó a város vagyonát ellopó saját gazdagságát szem előtt tartó akarnok szavában!!! Kövérék pedig nem akarnak tudomást venni ezekről a dolgokról,sajnos, és továbbra is ezt a kövér disznófősajtot támogatják!Nem érdekli őket egyáltalán Udvarhely népe!Így szavazzon Udvarhely népe a történtek tudatában!!!
avatar
Milan Yorgi
2012-05-28 22:31:20
Nagy bohocsag az egesz! ! kicsit is komolyabban venni, tisztelni e dolgokat...ejjj istenem hol vagy! Ez kell legyen egy megemlekezesrol-ujratemetesrol? Kerdesem: Valamit, rendesen ITT !!! Mikor tudtak veghez vinni? Ennyik vagyunk? Kezdem szegyelni magam a vilag elott.. s a fennvalo B****a meg a politikat s ezt az egesz felallast!
avatar
kszl
2012-05-29 08:31:21
Az a legnagyobb szégyen, hogy kampány célra használták fel az egész eseményt!
avatar
zterex1
2012-05-30 09:38:12
http://www.erdely.ma/publicisztika.php?id=119243&cim=roman_arcok_video
avatar
kerekperec
2012-05-30 23:17:09
Ezek akarnak varost vezetni? Vezetnek mar minket az orrunknal fogva.
nem tudom sirjak vagy rohogjek...
avatar
cily12
2012-06-02 16:42:58
Az újratemetés elmaradásáért a szervezőket terheli a felelősség. A katolikus egyház szertartása szerint sem vasárnap, sem más egyházi ünnepnap nem temetnek.
Ezt ha tudták, akkor az utolsó pillanatig félre tájékoztatták az embereket, ha pedig nem tudták, na ezt én nem hiszem el!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."