Itthon » Portré

Hollywoodnak dolgozik Udvarhelyről

Otthonról Hollywoodnak dolgozik. Tiestoval Skype-ol és Székelyudvarhelyen él egy kétszobás lakásban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Szilvia az első ember, akivel az inkubátorházba lépve kapcsolatba kerülsz. A szerző és Dávid Anna Júlia felvételei

Piroshajú, ez vagyok én

Most épp lilahajú, és gyönyörű kék cipője van....
fotó: Egyed Ufó Zoltán

A szex megvolt. Mi jöhet még az inkubátorházból?

Spoiler alert! Részletek a következő rész...
Geréb Péter fotók: Simó Veronika

Matekkel mindent meg lehet oldani

Kedvenc szava a jó, élőhelye a Tábor negyed, hobbija a...

Sinka Szilárd
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2013. június 27., 15:44
4 hozzászólás. 

Ha éjszaka rakja össze a sávokat, akkor fülhallgatót használ, hogy ne zavarja a szomszédokat. Mozikban futó filmek trailerjeinek készíti a zenéit, viszont sok mindenről nem beszélhet, de van, amiről igen. Sinka Szilárddal beszélgettünk.

Mit jelent producernek lenni?

A producer feladata, hogy kezelje, felügyelje és tulajdonképpen összehozza magát a zenét, ha lehet minél kisebb költségvetésből, minél frappánsabb, egyedi módon. Ehhez nem kell általában zenekar, hanem inkább elektronika. Személy szerint zenei producer, zeneszerző vagyok, ami azt jelenti, hogy saját magamnak, kiadóknak, más embereknek (általában Dj-knek) rendelésre készítek zenéket.

Szöveget is írsz?

A szöveg megírásával általában a vokalisták, jobb esetben a szövegírók foglalkoznak. Én tulajdonképpen magát a zenét (instrumental-t) írom meg és készítem el.

Hol hallhatjuk a zenéidet?

Elég széles skálát foglalnak le az általam írt zenék. Reklámzenéket a tv-ben, rádiókban is hallhattok, elektronikus zenék, amik a kezem munkáját viselik a legnagyobb kluboktól a kis diszkókig mindenhol megszólalnak, a szimfonikus költemények pedig egyenesen a mozivásznon jönnek szembe az emberrel.

solex

A magam és a mások számára készített elektronikus zenék a világ élvonalát jelentő kiadóknál, mint például Armin van Buuren Armadája vagy a Defected kiadónál jelennek meg, de a saját lemezkiadónkon is jelenik meg egy saját zeném vagy remixem. Például az elkövetkezendő egy hónap folyamán fog megjelenni a következő dal a Nervous Records-nál, amiből most exkluzív ízelítőt kaphattok!

Több stílusban dolgozom: pop, techno, rap, soul, vagy akár trance zenén. Például az Above and Beyond kiadójánál az Anjunabeats-nél is jelent meg egy zene (ami egy mérföldkő volt számomra), amit egy budapesti barátommal, Sunny Lax-al készítettem. A világ legnépszerűbb trance rádióműsorában, a Trance Around TheWorld-ben az A&B nem egyszer bejátszotta, majd még egy félórás "guest mix"-re is felkértek, ami igen csak kiváltságos dolognak számít, és nagyon nagy megtiszteltetés.

Ha már a technóról beszélünk, megjelent egy spanyol kiadónál egy saját bakelitlemezem, amire igencsak büszke vagyok, mert a bakelit a digitális világban manapság eléggé ritkaságnak és ezáltal elit dolognak számít.

Bakelit-Solex

Ezen kívül foglalkozom filmzenék megírásával és ezen belül is egy igazán izgalmas ágazattal, a trailer-zenékkel.

Azt mondják, ismered Tiesto-t?

Már az elején tisztázni szeretném, hogy amit eddig elértem, azt nem csak magamnak köszönhetem! Nagyon sok segítséget kaptam nagyon sok embertől, akik nélkül lehet, hogy nem tartanék itt, ahol vagyok.

Ismerem Tiesto-t, nem személyesen, viszont egy holland producer kontakton keresztül szoktunk Skype-olni, mivel az ő kiadójának (Musical Freedom) is nagyon sok zenét legyártok. Most például az Egyesült Arab Emirátusokban levő kiadónak dolgozom egy EDM-zenén (Electronic Dance Music), amivel az MTV-t célozzuk meg. Ebben a projektben a saját nevem is benne lesz, a Solex.

Mindenütt Solexnek ismernek?

Szólóban három néven futok. Solex-el indultam anno domini, ami alatt a trance- és az EDM-dalokat gyártok. Van a Jetro, ami a house és a techno stílusra van orientálódva, na meg Sinka Szilárdként filmzenéket, trailer-zenéket írok.

A nevedet láthatjuk például trailerek mellett?

A film-trailereknél az a helyzet, hogy nem a zene marketingjére összpontosítanak, hanem sokkal inkább magára a filmre. Ezért nincs feltüntetve a nevem, sőt még a cégek neve sincs általában, akiken keresztül kapcsolatba kerülök a hollywoodi iparral.

Hogyan kerültél kapcsolatba a trailer zenékkel?

Rájöttem arra, hogy nem csak "düccdücc" zenéket tudok csinálni, hanem ennél sokkal sokatmondóbb és komolyabb zenei stílusok megírására is képes vagyok, mert valahogy mindig is összeállt a fejemben az egész. Valamikor 2010 nyarán készítettem el az első saját "behunyom a szemem és elképzelek egy hősies és mégis véres harci jelenetet" filmzenémet. Egy ötperces alkotásról van szó: Sinka Szilárd - Heart of Craze.

Azért vagyok erre nagyon büszke, mert ezt a projektet bemutattam Pesten, a Muzikfabrik trió egyik tagjaként a Producer/Dj találkozó keretein belül. Egy előadást kellett tartsak erről a zenéről, aminek a témája az volt, hogy hogyan lehet szimfonikus zenét számítógépen megírni és összehozni, hogy az átlagember ne tudja megkülönböztetni azt az élőben felvett szimfonikus zenétől. Mert amint hallani lehet ez olyan, mintha egy élő zenekar húzta volna fel, holott nem.

Vannak sávok, minden sávon van egy hangszer és annak az artikulációi, és ezekből építem fel a harmóniákat. Például egy fél perces részen dolgozom két napot, hogy elő tudjam belőle varázsolni az eredetiséget. Az öt percen két hetet dolgoztam.

solex

Miután felkerült a "Heart of Craze" a videómegosztó oldalra, pár szakmabelinek is megakadt rajta a szeme, majd miután beneveztem egy filmzenés versenyre, sikerült végleg felhívnom magamra a figyelmet, és egy londoni cég megkeresett, hogy szeretné, ha csatlakoznék a csapatukhoz.

Természetesen igent mondtam és tulajdonképpen az ő segítségükkel kerültem kapcsolatba ezzel a stílussal is.

Határidőre dolgozol?

Általában köt a határidő. Kapok egy briefet, amiben meghatározzák, hogy mit is szeretnének. Például kérnek egy akciós témát, aminek egy kis szuperhősös hangulata kell legyen. Lényegében pontosan leírják, hogy mit és hogyan szeretnének, a dobokat hogyan, milyen hosszú legyen, milyen mennyiségben és hol domináljanak az effektek, stb. Küldenek referenciákat, nekem pedig ezek hallatán valami hasonlót, de mégis teljesen újat kell összehoznom. Tudom, hogyan kell kinézzen egy trailer-zene struktúrája: címszavakban az intro, felvezetés, kis téma, áthajlás, őrjöngés, főtéma, qlimax.

solex

Vannak társaim. Egyikük a dobokért, a másik meg a zenei minőségért és az effektekért felel. Én például a szimfóniákért vagyok felelős. Van, hogy kész a dobos rész, én meg ráírom a zenét, van, hogy a dobok a végén kerülnek rá. És természetesen vannak emberek, akik a munkák beszerzéséért felelősek.

Hogyan dolgozol? Mikor?

Általában otthon. Tízkor felkelek, reggelizek, majd dolgozok. Van, amikor igen produktív vagyok és éjjel dolgozok, van, amikor egy hétig semmire nem vagyok jó. Amit szeretek ebben az egészben, hogy nem annyira kötött. Nyilván vannak határidőim, de akkor és úgy csinálok meg mindent, ahogy éppen kedvem tartja. Természetesen mindig "up to date" vagyok, ami ebben az esetben azt is jelenti, hogy a megrendelő mindig hallja a részleteket, hogy mi-hova kerül, hogyan épül fel stb. és ezeket mindig át is beszéljük.

Hogy lesz valakiből zenei producer? Mi kell ahhoz?

Elszántság és legfőképpen türelem. Mindenképpen kell valamilyen zenei tudás, vagy érzék. Igazából szerintem a zenei érzék a legfontosabb. A tudás abban nagyon fontos, hogy hogyan is vitelezzük ki az elképzelésinket. Személy szerint sosem zeneelméletben gondolkodtam, hanem mindig a hallásom után mentem.

Te hogy lettél producer?

Több mint nyolc éve kezdtem Szalai Zsolt barátommal (Jotto), ő volt a DJ, én meg a producer. Zenélgettünk, baromkodtunk és igazából semmi cél nem vezérelt bennünket. Aztán komolyabban nekiláttunk ennek az egésznek, természetesen akkor még csak hobbiból. Egy idő után szétváltak útjaink, ő a DJ karrierjét építgette, én meg inkább a producerit.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

Azt hiszem, hogy a fentebb belinkelt első filmzenémre. Mivel ennek megírása és megalkotása tudatosította bennem, hogy igenis képes vagyok ilyen zenéket készíteni!

solex

Lehet, ha nincs milliós nézettsége és lehet, hogy nem populáris, de akik megnézték, azok rám írtak és érdeklődve követték onnantól a munkásságomat.

Mi a cél?

Most még megy az elektronikus zene és munkám nagy részét is ez öleli fel. De szeretném, ha elfelejthetném ezt és csak a filmzenékkel foglalkozhatnék, nem csak trailerekkel, hanem egész estés filmek zenéjével. A jövőképemben mindenképpen Hollywood szerepel és az ottani stúdiók.

Nem beszélhetsz nagyon sok mindenről, de azért néhány országot, ahová dolgoztál, mondhatsz nem?

USA, Németország, Ausztria, Oroszország, Spanyolország, Magyarország, Románia és most ugye az Egyesült Arab Emirátusok.

Volt olyan, hogy el kellett menj a meló után? Például, amikor DJ-ként ismertek?

Az elmúlt két évben a DJ-s dolog eléggé háttérbe szorult számomra. Inkább vagyok az a típus, aki a stúdiójában ülve készítgeti a zenéket. Meg hát a sok "más" munka, eléggé elveszi az időt a saját nevem építésében. Természetesen közbe-közbe napvilágra kerül pár saját mű is.

Két éve Sander van Doorn warm up-ját én csináltam Bukarestben. Meghívtak, mert hallották a munkáimat. Szuper jó érzés volt. Zenéltem Magyarországon, Sopron környékén, Budapesten. Hívtak Moszkvába és Ibizára. Idén fogok zenélni az Amsterdam Dance Eventen. Októberben megyek Hollandiába, és ott fogok dolgozni egy hónapot.

Milyen zenét hallgatsz, amikor nem dolgozol?

Általában mindent. Viszont filmzenét nagyon sokat, drum and bass-t és dubstepet. Skrillex világából sokat lehet inspirálódni. Ezeket a dolgokat bele lehet vinni az EDM-be is. Amikor fáradt vagyok, akkor deep house-t.

Szerzői díjakról is beszéljünk egy picit. Legutóbb az Omega zenéjét használta fel Kanye West. Gondoltam hallottál erről.

Igen, ezt hívják sample-zésnek. Teljesen illegális. Sajnos az elektronikus zenei piacon ez manapság egy ilyen bevett szokás. 2013-ban megfognak egy 70-es évekbeli disco zenét, kivágnak egy részt és felhasználják. Kicsit dolgoznak vele, és új környezetet adnak neki, de mégiscsak egy lopott zenéről beszélünk... És ami a legrosszabb, hogy nagyon sok kiadó ezt elfogadja.

Loptak tőled zenét? Tudsz ilyenről.

Tőlem nem, de van egy orosz barátom, Arty, aki a Swedish House Maffia köreiben mozog. Will.i.am fogta a Rebound című zenéjét és minden engedély nélkül (mind a kiadótól, mind pedig Arty-tól) kicsit átvariálta és saját néven piacra dobta. Ez a dolog egyből kiderült, most pedig megy a perelés.

És ebben az esetben nem egy 70-es évekbeli zenéről beszélünk, hanem egy kétévesről.

Mi lenne az abszolút megtiszteltetés számodra? Kivel dolgoznál legszívesebben?

Az én példaképem John Williams. Ő írta a Reszkessetek, betörők!, a Star Wars, az Indiana Jones filmek zenéjét. Vele nagyon szeretnék dolgozni, és tanulni tőle.

Látsz erre reális esélyt?

Talán ez sosem fog megtörténni, de azt tanították nekem, hogy merjek nagyot álmodni!


Sinka "Solex" Szilárd, Jetro


Zenei producer, zeneszerző, DJ, Székelyudvarhelyen született. Az általános iskolát a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában végezte, zongorázni tanult. Középiskolába a Benedek Elek Tanítóképzőbe járt, tanítói diplomát szerzett.

A Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján (MÜTF, ma EDUTUS főiskola) kereskedelem-marketing szakon végzett. Jelenleg a Muzicasa Recordings társtulajdonosa.

 

 



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
laboda
2013-06-27 23:16:32
... de jó ...
avatar
alidzsi
2013-06-28 00:33:06
gratula Szilárd!
avatar
S.K.
2013-08-10 07:55:50
Jokivansag...
WOW.Szívből gratulálok,tényleg.Végre valaki az új generációból,aki érzi is a ritmust ,de mégis van szíve&szelíd.Ez a legfontosabb.Szívből kívánok jó életerőt&sok kellemes alkotást [minden génrációhoz próbálkozz ajándékozni alkotásaiddal]&vidámságot,hogy mindig erezhessek akik meghalljak a NAPFÉNY-erejet a ritmusaidból.Kívánok egy hosszú&kellemes&élményekkel teli nyárt&sok rajongót&jó lelkű társakat."JUST BE YOURSELF.TRY TO BE FEEL RELAXING&FREE&POWER OF THE RHYTHMS"&"ALL THE BEST.GOD LOVE&HELP&SAVE US.HERE&FARAWAY TOO"BLESSESS. Tisztelettel&szeretettel ALEJANDRO K[sunloverdj]
avatar
Isty
2015-03-11 09:15:22
Ugyes
Gratulalok!! Tetszett a trailer zened....Ugyes vagy, minden elismeresem. Buszke vagyok udvarhelyi letemre Rad. Kitartast.

Gratulalok az ujsagironak is a "felfedezesert" es az interjuert.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."