Itthon » Portré

Venczel Kati: kényelmes és csábít a fehérnemű

Annyit tudtunk a divatról, hogy általában nyugatról diktálják, és onnan is tervezik. Vagy mégsem? A Jolidon fehérneműtervezőjével, Venczel Katalinnal beszélgettünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Szilvia az első ember, akivel az inkubátorházba lépve kapcsolatba kerülsz. A szerző és Dávid Anna Júlia felvételei

Piroshajú, ez vagyok én

Most épp lilahajú, és gyönyörű kék cipője van....
fotó: Egyed Ufó Zoltán

A szex megvolt. Mi jöhet még az inkubátorházból?

Spoiler alert! Részletek a következő rész...
Geréb Péter fotók: Simó Veronika

Matekkel mindent meg lehet oldani

Kedvenc szava a jó, élőhelye a Tábor negyed, hobbija a...

venczelkati12ufo
Venczel Kati, Fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. május 05., 14:12
1 hozzászólás. 

Divattervezést végzett, de már a diplomamunkájánál lecsaptak rá, és 2001 óta a Jolidonnak alkot. A hölgyek Prelude nevű luxuskollekcióját tervezi. Megfordult már a párizsi kifutókon, jelenleg Kányádban neveli gyerekeit.

Az idei nyár divatjáról, az aktuális trendekről, a jó fehérneműkről, és az udvarhelyiek öltözködési szokásairól is megkérdeztük a divattervezőt.

Minden kislány álma, hogy egyszer divattervező lesz, nem sokuknak sikerül. Belőled miért, illetve hogyan lett tervező?

Én inkább belecsöppentem ezekbe a dolgokba. Első osztályt a művészetiben kezdtem Marosvásárhelyen, mert az volt a legközelebbi iskola. Nem tudom, hogy valójában miért adtak oda a szüleim. Az első napokban leteszteltek, és elmondták, hogy nincs hallásom: ülj le, nem leszel zongorista.

Általános művészetis voltam. Ötödikben ott szerettem volna maradni, és mivel nem lehettem zongorista, rajzra mentem. Feltornáztam magam, a tanárok is láttak bennem tehetséget.

venczelkati01ufo

Emlékszem, készítettem egy rajzot, aminek a széle megtűrődött, és mivel akkor is nagyon perfekcionista voltam, nekem nem volt jó a rajz, de az osztálytársam beadta helyettem.

Kilencedikben lehetett választani, hogy mi legyek, akkor elmentem a Bolyaiba sportra, de közben bejutottam a művészetire is. A haverok ott voltak, így én is maradtam a művészetiben. Aztán jöttek az olimpiászok, a díjak, meg is szerettem közben. Textilt választottam, akkor kezdődött körvonalazódni a divattervezés.

Akkor még nem volt divattervezési szak Vásárhelyen, így ezt a szakmát csak az egyetemen kezdhettem el tanulni.

Érdekes volt, mert tizenkettedikben is nyertem, sőt az összetett abszolút díjat is elhoztam, és elméletileg nem kellett volna felvételiznem, csak besétálnom az egyetemre, de nekem ezt nem mondták el.

Lemondtam a nyereményt, a törökországi utat, hogy felkészüljek a felvételire. Tizenhárom hely volt, és csak tízediknek jutottam be. Csak ezután mondták meg, hogy nem is kellett volna felvételizzek. Akkor mindent elölről kezdtem, mert úgy gondoltam, hogy tizediknek bejutni gyenge.

venczelkati02ufo

De örvendtem, hiszen azt mondták az okosok, hogy sok esélyem nincs, menjek magántanárhoz, anélkül úgysem fogok bejutni. Úgy jöttem el Kolozsvárról, hogy nincs esélyem. Mégis bejutottam, és sikerült újra feltornáznom magam, versenyeken vettem részt, díjakat gyűjtöttem, és Magna Cum Laude-val a szakomon elsőként végeztem.

Ez ösztökélt, hogy folyamatosan tanuljak, bizonyítsak. Ez mai napig is így van. Ha felkérnek valami teljesen másra a fehérnemű tervezésen kívül, akkor teljesen elölről kezdem, és megkérdem magamtól, hogy helyt tudok-e majd állni.

Lehet, ha lett volna egy kis megszakítás, mondjuk, nem jutok be az egyetemre, vagy nem kezdek el egyből dolgozni, akkor jobban tudnám értékelni azt, ami most van.

Milyen a jó fehérnemű?

Kényelmes, ez az első szempont. A jó fehérnemű kiemeli a formáidat, széppé tesz.

Minden nőnek úgy kellene öltözködnie, hogy nőiességét, szépségét kihangsúlyozza és nem eltompítva azt. Mindegy, hogy mi a divat, mert az is lehet, hogy neked nem is áll jól a topon levő stílus.

VenczelKati-fehernemuje

De a divat mostanság annyira bőkezű, hogy szerintem mindenki kapna magának olyan ruhát, ami igazán széppé teszi. Csak jól kell választani.

A kényelem az első szempont, de ezeket a melltartókat, alsóneműket nem hordod egész nap. Ezeket arra használod, hogy felveszed egy bizonyos alkalomra, aztán ledobod a ruhád és a fehérneműt is. Felveszed öt percre, de a hatása nem marad el.

Te milyen fehérneműt hordasz?

Amikor ott dolgoztam, nem vásároltam, a legújabb divat modelljeit viseltem. Volt olyan, hogy kikerült a kollekcióból, és mintha rám lett volna öntve. A főnököm azt is mondta, hogy amíg nem viseljük, addig nem tudjuk, hogy mit kell tervezni.

Igaz, a szülés után nem kedveled annyira a csipkés, fodros alsóneműket, inkább a pamut felé közeledsz. Melltartóból nem kell drótos meg ilyenek. Erről szól az anyaság.

Mennyit tart mondjuk egy melltartó elkészítése?

Lehet nagyon kevés idő is, és lehet nagyon sok idő is. Ha egyből jó minden, passzol a dizájner, a technológus, a varrónő, akkor hamar elkészül. Ha valahol valami baj van, valakinek nem tetszik, akkor egy melltartót akár hatszor, hétszer is újra kell csinálni.

Megvannak a határidők, amiket rendszerint áthágunk. Soha nem számoltam ki, hogy mennyi időt vesz fel, de egy kollekcióra normális körülmények között rá kellene hagyni legalább egy fél évet, hogy jó legyen.

venczelkati04ufo

 

Nem csak tőlem függ, hogy mennyi időt vesz fel egy kollekció elkészítése. Függ az import részlegtől, hogy mennyi idő alatt tudja beszállítani a megrendelt anyagokat, kellékeket. Függ természetesen tőlem is, hogy mennyire vagyok gyors és kreatív. Függ a szezontól, hogy mennyire inspiráló. Függ a technológusoktól, hogy mennyire tudják átvenni, belátni a dizájner stílusát, rajzait, hogy mennyire tapasztaltak es gyorsak. És nem utolsó sorban fontos szerepet játszanak a kreatív részleg varrónői is. Egy jó varrónő mindent megér!

Miből áll egy kollekció?

Az alsónemű kollekciók rendszerint három vagy négy minikollekciót foglalnak magukba: egy csipkekollekciót, egy hímzést, egy emprimét és esetleg egy uni (egyszínű) vonalat.

A fürdőruhakollekciónak van egy egyszínű része (uni) és egy mintás (emprimé) része. Összesen körülbelül 12 vonalat foglal magába. Hogy mennyi idő alatt készül el a kollekció, azt a vásárokon talált anyagok is befolyásolják.

Volt olyan, hogy kidolgoztam a kollekció nagy részét, aztán jött egy vásár, és jöttek új anyagok. Mondták, hogy inkább ezekből dolgozzak. Utána érkezett egy másik anyag vagy kellék, és ez eltarthat a végletekig. Ugyanis vásárok folyamatosan vannak, akárcsak új anyagkollekciók, a divat sohasem áll le. Mindig valami újjal rukkol elő.

A Prelude-öt készíted. Kapható Udvarhelyen? Munkáidat ismerhetik az udvarhelyi vásárlók?

A Prelude-öt rendelésre gyártják, amelyek mind külföldről jönnek. Megtörténik, hogy valamivel többet gyártanak le a kelleténél, így kerül belőlük a bukaresti Promenadaba, a Prelude üzletbe, de még az sem biztos. Van, hogy nem lehet megvásárolni belföldön.

VenczelKati-kollekcio1

Ha bekerül mégis valami, akkor azok a régi Prelude kollekciók. Az is megtörténhet, hogy valami átalakítást szenvedett már, mondjuk valamelyik kellék nem jött be, és mást raktak rá, így talán ide is hozhatnak belőle.

Ismerőseidnek, barátoknak, családodnak készítesz ruhákat, fehérneműket?

Nem. Nem készítek ruhákat, mert nem tudok szépen varrni. Nem értek hozzá, így neki sem állok. Magamnak készítettem, de nem szívesen viseltem.

Fehérneműket, fürdőruhákat pedig úgy szoktam, hogy megvarratom az általam tervezett modellt, az alapot, egy melltartót, egy alsóneműt, amire rávarrom a díszítést. Egy melltartó elkészítése például nem kis feladat.

Több tíz alkotórésze van. Ha fogok is csinálni, akkor valami teljesen egyszerűt fogok, amihez nem kell kupa, drót, nem kell semmi. Például egy egyszerű szerkezetű fürdőruha, egy egyrészes dressz, aminek nincs belső szerkezete. Vagy háromszög, vagy csíkmelltartós bikini. Persze csak akkor, ha meglesznek a feltételek.

Most is úgy dolgozom, hogy elküldik a vázlataim nyomán megvarrt modellt, és én azt feldíszítem saját kezűleg.

Párizsi kifutón is láthatták már munkáidat, flangáltak az általad tervezett ruhákban. Milyen élményeid vannak?

Igen, már többször jártam Párizsban. Amióta gyereknevelésin vagyok, azóta ritkábban megyek. Pont olyan, mint a tévében. De az érzés sokkal több annál.

Főleg, ha díjat is nyersz egy Ultra Lingerie Fashion Show-n, ahol a világ legjobbjaival "mérkőzöl" meg. Remegsz, nem tudsz felállni és hirtelen hisztérikus nevetés fog el, mert nem tudod, hogyan fogadd a gratulációkat. Izzadsz. Az agyad ki van kapcsolva. Gyönyörű tud lenni.

VenczelKati-kollekcio

A rendhagyó "Defilè-k", a januári Salon International de la Lenjerie és a júliusi Mode City keretén belül, úgy vannak megszervezve, hogy a hang, a fény, a dekor, a manökenek, a kollekciók, minden összhangban van, olyan csodálatos, hogy kimondhatatlan.

Volt egy „egyszerű" bemutató, amely Michael Jackson halála után készült, ha rá gondolok, még most is kiráz a hideg. Mindenki meg volt döbbenve, síri csend volt, és annyira meghatott, hogy alig bírtuk ki sírás nélkül.

Milyen az udvarhelyiek ízlése? Jól öltözöttek vagyunk?

Akárcsak, mint minden más városban, itt is megoszlik. Vannak, akik igazán jól öltöznek, és vannak, akik kevésbé. A minap konstatáltam a koncerten (Kumm koncert, G. Feszt - szerk. megj.), hogy a legújabb divat szerinti ruhákat, a most megjelenő modelleket, Zara, Massimo Dutti kollekciókból láttam egy-egy lányon. Meglepődtem, ez igen!

Még csak Zara üzlet sincs Udvarhelyen. Tudom, ott az internet, közel van Brassó, Kolozsvár, de nem mindenkinek elérhető: drága egy átlagfizetéshez képest.

Igaz, van egy halom turkáló, és ha valakinek jó ízlése van, akkor akár onnan is fel tud öltözni. Ha jól hallottam, vannak címkés termékek is.

venczelkati09ufo

Valakitől rákérdeztem, hogy honnan szerezte a felsőjét, ami egy előző kollekcióból volt, és azt válaszolta, hogy turkálóból.

A Zara is azt csinálja, hogy ha lejár a kollekció, mondjuk egy vagy két szezonnal, akkor héteurós csomagokat készít, és eladja. Most mondjuk, egy hét eurós csomagból lehet, ha csak egy zakó jó neked, de akkor is megéri. Az üzletben minimum 50 euróba kerülne csak a zakó.

Én nem vagyok márkafüggő. Utálom, ha írja a ruhán nagyban, strasszokkal, hogy Gucci, vagy Dolce Gabana. Szeretem, ha visszafogott az öltözéked, és esetleg valahol megjelenik egy pici címke. Az rendben van.

Ha valakit itt meglátok tetőtől talpig ilyen márkás cuccokban, akkor először az ugrik be, hogy turkáló, a második gondolatom, hogy Kína, és hogy fake, vagy lopott. Nem az ugrik be, hogy annak a valakinek volt rá pénze ezeket megvenni.

A másik jelenség, hogy beszereznek például egy ezer eurós Guess cipőt, és abban a szezonban le nem szakad róluk, folyamatosan rakatják rá a flekkeket, de mindig ugyanabban vannak felöltözve, mert márkás. Nem az a lényeg, hogy márkás cuccok legyenek rajtad.

Szerintem, ha szép, tetszik, és jól néz ki rajtad, még ha nem is márkás, nyugodtan megveheted.

Meg tudod mondani, hogy milyen lesz az idei divat? Melyek lesznek a nyár színei, formái?

Ez mindig nehéz kérdés számomra. Azért, mert egy évre előre dolgozom. Most a 2015-ös kollekciót készítem. Ha arról kérdezel, akkor azt meg tudom mondani. Nehéz visszamennem az időben két szezonnal.

A Dolce&Gabana-nak van egy keresztszemes típusú mintája, amit átvettek a stílusirodák, és ezeket követve a középkategóriájú márkák is. Láttam néhány napja valakin, és gondoltam, hogy ez már kiment divatból, mert ez a "tavalyi divat", aztán rájöttem: ez a 2014-es divat, és mi most 2014-ben vagyunk.

VenczelKati-fehernemuje1

Egy modell 2011-ből

Próbálok belekapaszkodni egy képbe. Nagyon kicsi most már a különbség az őszi-tavaszi, a tavaszi-nyári kollekciók között egyik évről a másikra. Vannak új elemek, amelyek bejönnek, de nagyon sok megmarad a régiből. Például a pasztellszínek már régóta divatban vannak, és most is. Ha belenézel az idei katalógusokba, láthatod, hogy vannak telítettebb színek is, de nagyon sok pasztellt is találsz. A vintage is divat, az lesz 2015-ben is.

A nyár színei az orchidea, menta, korall, barackszínek, a laguna zöld, a klasszikus, de mindig modern fekete. De megtalálhatók a palettán a sárga, piros, kék és barnás árnyalatok is.

Az idei nyár fürdőruhaslágere a divatos egyrészes dresszek, melyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, minden testalkathoz egyaránt illenek stílustól, formától függően.

Bikiniben a legtrendibb a csíkmelltartó, amelyet sokszor megfűszerezek fodrokkal, rojtokkal, hand made díszítésekkel. Az alsó része pedig lehet akár a múltból visszatérő miniszoknyaszerű fazon, ami egyaránt takar és/vagy kihangsúlyoz. A retro topon van.

Egy teljesen új trend 2014 nyarára a színes, stílusos hosszú ujjú fürdőruha, akár tankini, vagy trikini formában, de ez annyira különleges, hogy egyelőre nem lehet tudni, mennyire lesz népszerű.

Anyagban a mintás egyre népszerűbb, főleg a fotószerű emprimék, de a halhatatlan virágok, geometrikus formák egyaránt képviselik a 2014-es divatot.

Alsóneműben a shapewear (alakformázó) hódít, amelyen nincs sok varrás, de úgy van kialakítva az anyag, hogy bizonyos formáidat összeszedi, összehúzza, hogy a kis hurkák ne látsszanak. Esetenként nincs is funkcionalitása, de a formák benne vannak. Nem shapewear, csak úgy néz ki. Ez sláger már egy ideje, és továbbra is az lesz.

Az angol csipke utánzatok, imitációk, a hímzések, a makramé is fénykorukat élik. A printek az alsónemű trendben is fontos szerepet játszanak, mind a geometrikus minták, az apró virágok, mind a keleti emprimé.

Én, a tervező, azt mondom, a csíkmelltartók alsóneműben is meg fürdőruháknál is divatosak, akárcsak a háromszög. Az eladások alapján pedig a push up van divatban, mivel Oroszország a legnagyobb piac, és ott még mindig a push up a menő. Ha kimész a strandra, akkor itt nem is látsz push up-ot. Nálunk inkább a bikini, ami elfedi a feneket, náluk pedig a tanga hódít még mindig.

De nem kell kidobni a tavalyi kollekciót sem. Ha egy aktuális kellékkel párosítod, akkor lehet viselni idén is.

Megéri divattervezőnek lenni?

Relatív. Ha lemész Bukarestbe, akkor megéri, de biztosan ott is hányódik egy csomó tehetség. Az én osztályomból ketten, maximum hárman vagyunk divattervezők. Ha nincs anyagi háttered, vagy egy jó menedzser melletted, akkor a sima tehetség nem elég. Van, hogy rossz helyre születtél. Rossz helyre születtünk. Sokkal nehezebb itt, mintha Olaszországban, Angliában születtél volna. Ha ott végzed el a sulit, onnan már löknek tovább. Itt nem így van. Legalábbis, amikor én végeztem, akkor nagyon nehéz volt szakmában maradni. Most már nálunk is kezdenek megnyílni a kapuk.

venczelkati13ufo

Ha ki tudod harcolni magadnak, akkor pénzügyileg is megéri. Ha ezt szereted, és van tehetséged is, akkor kár elpazarolni azt másra. A lényeg az, hogy szeresd, amit csinálsz. Nekem is mindig azt mondják, hogy könnyű, mert azt csinálom, amit szeretek. Csak rajzolok, és az egész egy buli.

Én erre azt szoktam válaszolni, hogy te miért nem választottál olyant, amit szeretsz, amit szívesen csinálsz. Ki mondta, hogy egy irodában kell ülni, és egész nap a billentyűzetet püfölni.

Mit csinálnál legszívesebben?

Visszatérnék a ruhákhoz, de ugyancsak ilyen hand made, egyedi ruhákhoz, amelyeket saját kezűleg díszítenék. Eddigi szezonokban ilyen díszítőelem volt a virág, az origami, de lehetnének kristályok, vagy bármi, ami különlegessé teszi a ruhát. Most például a berakott anyagok meg a függönyszerű redők kiformálása a menő. Legszívesebben ezt csinálnám, a fürdődresszeim is azért ilyen menők, mert ezeket az elemeket használom, nagy hangsúlyt fektetek a részletekre.

Addig viszont nem állnék neki, amíg nem kapnék egy varrónőt, aki érti is a dolgát. Ha drága anyagból akarsz dolgozni, és jó dizájnt fektetsz bele, akkor a minőség és a varrás is olyan kell, hogy legyen. Nem megengedett, hogy ha kifordítod a ruhát, belül szedett-vedett legyen.

Az az igazság, hogy még nem is kerestem varrónőt, nem volt időm rá. Egy olyan varrónő kell, aki jól ki is tudja szabni az anyagot, kell, hogy legyen képzelőereje. Ha egy próbababát felöltöztetek tűkkel és anyaggal, tudja levenni róla, és megvarrni szabásminta nélkül is.

Amíg ez nem sikerül, addig ékszereket készítek az alsóneműk és fürdőruhák mellett.

Most főállású anyuka vagy. Melyik szerep tetszik jobban?

Egyiket sem tudnám nélkülözni, holott tudom, hogy nem cselekszem helyesen. Ezt belátom. Mivel, a tervezés teljes embert igényel, nem olyan, hogy ma megcsinálom egy részét, aztán holnap folytatom, mert folyamatosan jár az agyam, éjszaka, ha felébredek akkor is ezen gondolkodom.

Nem megoldás, hogy tervezel, aztán felállsz, egyszer az egyik, máskor a másik gyerekhez futsz, folyamatosan elfelejted, amit addig csináltál. Vissza kell zökkeni minden megszakítás után. Ez kimerítő. Egyiket sem tudod jól csinálni, a gyereknevelést sem, a tervezést sem.

Másfelől zavar, hogy itt van a két picike, és nem akarom, hogy azon nőjenek fel, hogy "most hagyjál, mert anya dolgozik". Próbálom, hogy ez ne történjen meg, de sokszor túlvállalom magam.


Névjegy


Venczel Katalin, 1978-ban született Marosvásárhelyen, tanulmányait is ott kezdte. A Művészeti Líceum elvégzése után Kolozsváron a Művészeti és Design Egyetemen a Dekoratív és Textilművészeti szakon tanult divattervezést.

 

2001 óta a Jolidon luxusbrandjének a fehérneműtervezője. Jelenleg gyereknevelési szabadságon van, két gyerekét neveli Kányádban.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ákombákom
2014-05-16 15:27:31
Nagyon inspiráló, öröm volt olvasni! Gratulálok, Kati, ügyes vagy! És szép, mint mindig! :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."