Itthon » Portré

Fodor József – a B ligás játékvezető

A Székelyudvarhelyi Játékvezetői Kollégium elnökétől érdeklődtünk a jelenlegi bírói helyzetről, pályafutásáról, a játékvezetésről és persze a közelgő tanfolyamról, ahová jelentkezőket várnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Szilvia az első ember, akivel az inkubátorházba lépve kapcsolatba kerülsz. A szerző és Dávid Anna Júlia felvételei

Piroshajú, ez vagyok én

Most épp lilahajú, és gyönyörű kék cipője van....
fotó: Egyed Ufó Zoltán

A szex megvolt. Mi jöhet még az inkubátorházból?

Spoiler alert! Részletek a következő rész...
Geréb Péter fotók: Simó Veronika

Matekkel mindent meg lehet oldani

Kedvenc szava a jó, élőhelye a Tábor negyed, hobbija a...

FodorJozsef
FodorJozsef
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. február 28., 09:01
16 hozzászólás. 


Az egyetlen Hargita megyei sípmester, aki a másodosztályban bíráskodik közel 900 hivatalos és számtalan minifoci mérkőzéssel a háta mögött kijelenthetjük, hogy környékünk egyik legjobb játékvezetője. Fodor Józsefet kérdeztük a minap.

Miért pont foci?

Azért, mert azt szerettem, az öregem, nagyapám is futballista volt. Bátyám, Fodor Dénes (Fujzi) még 60 évesen is focizott. Télen hokiztak, nyáron fociztak, gyephokiztak mindent csináltak. Ez ilyen családi hagyomány volt. Szerettem a futballt és elkezdtem ifjú koromban edzésre járni.

Hol kezdted és mikor?

A Sportiskolánál fogtam neki, 8-10 éves lehettem. Kijártam az ifjúsági szamárlétrát, utána bekerültem a városi nagy csapatba. Először még Haladás (Progress) néven futott, majd közben Hargita névre váltott. A Hargita kiesett, lett belőle Budvár és így ment tovább. A Budvárnál fociztam fél évet, aztán Csíkban másfelet. Összesen tíz évet játszottam a C Divízióban. Volt egy megszakítás, amikor katona lettem, akkor a csíki Rapidnál ’92-’93-ban rúgtam a bőrt, aztán visszajöttem. Közben gondolkodtam a bíráskodáson. Voltak kollégáim, csapattársaim, akik már régebb elkezdték, és hívtak engem is. Én nem mentem, mert azt mondtam, hogy focizunk. Akkoriban ha a C ligában játszottál, az büszkeség volt, nem mint most.

FodorJozsef


Milyen volt a C-ben?

Pontosan nem tudom, hogy hány mérkőzésem van, de olyan 200 körül. Egyszer voltam egy bővített ifjúsági keretben. A forradalom után minden megyéből behívtak egy játékost. Mivel én voltam a sportiskolának a csapatkapitánya, így Udvarhelyről engem hívtak be. Minden megyéből a legjobb játékost választották, ezt edzői ajánlásokkal döntötték el. Így eljutottam a válogatottal Franciaországba. Nem azért, mert én voltam a legjobb, de Hargita megyében az udvarhelyi sportiskola volt a legelőkelőbb.

Mire emlékszel, volt-e olyan esemény amire büszke vagy, vagy ellenkezőleg?

Sok mérkőzés volt, még mai napig is focizok, nem nagyon emlékszem. Volt amikor 11-0-ra kaptunk ki. Megnyertük a megyei bajnokságot ifjúsági szinten junior II-vel, junior III-al. Selejtezők voltak megyék közt, és a vásárhelyi csapattól szenvedtünk el ilyen nagy vereséget.

IMG_1731


Hogy kezdtél el bíráskodni?

’97-ben aztán csak rávettem magam, mert ugye az idő telik s az ember a fociból kivénül. Ha szereted a futballt és a sportot, akkor maradj mellette – így kezdtem el bíráskodni. Volt egy olyan kikötésem, vagy inkább elhatározásom, hogy elérek a C Divízióig. Az öregek mindig azt mondták, hogy ne a pipeszaros pályán haljál meg fiam. Na de volt ez a célkitűzésem, hogy ha odáig eljutok, akkor jó, hanem abbahagyom. ’97-ben elvégeztem a tanfolyamot és elkezdtem bíráskodni a falusiban. Itt is kijártam a szamárlétrát, van kettős, egyes kategória, utána pedig jönnek a Divíziós szintek. Emlékszem, akkoriban kerestem az ingyen meccseket, hogy minél többet bíráskodjak, nem úgy mint a mai fiatalok. Most ha van egy ingyen meccs, egy ifjúsági mérkőzés, amiért nem kapnak pénzt, akkor egyszerűen nem akarják vállalni.

Hány éves voltál az első bírói feladatnál?

26 évesen kezdtem, ha 18 évesen tettem volna ugyanezt, akkor lehet ha nem itt tartanék. De ezt mondjuk nem lehet tudni. Ha egy-két évvel fiatalabb vagyok, akkor kitudja. 2000-ben vizsgáztam a C ligás játékvezetőire. Mindig középen szerettem bíráskodni, nem partjelzőként. Látszik évről-évre, hogy szinte senki nem jut be Hargita megyéből a C-be. Két-három évente jut be egy-két ember. Úgy történt, hogy 30 év volt a korhatár és én 29 voltam. Az utolsó, utolsó előtti esély volt, így megpróbáltam szélen, mert ott több hely volt. Ketten, Jenei kollégámmal mentünk vizsgázni és elsőre sikerült is. Romániában úgy van, hogy amelyik vonalon mentél - partjelző vagy középbíró - , azon kell folytatni, mi partjelzőként indultunk el.

Miből áll egy vizsga?IMG_7580

Van egy fizikai és egy elméleti része. Elméletin meg kell legyen minimum a hetes. A fizikai vizsgán pedig megvan, hogy hetestől felfele mire kapod a jegyet, de hetessel nincs mit ott keresni, kilencestől felfele kell legyen, akkor jutsz be.

Meddig bíráskodtál a C osztályban?

2001-től 2004-ig. Négy évet húztam ott le. Nem is volt abban a négy évben vizsga, hanem megvoltak a meccs-számaim és utána jött a vizsga. Akkoriban volt a nemzeti keret, ami állt az A és B ligás bírókból, most ugye I és II. liga és mellette a C osztály illetve az országos és ifjúsági. 2004-ben vizsgáztam a nemzetibe és egyből bejutottam. Akkor A és B ligás bíróként tevékenykedtem. Mehettem volna az A-ba is, de mivel újonc voltam, első évben nem delegáltak. Az volt a pechem, hogy egy év után különválasztották, így lett A, B és C, és az A-ban maradtak a régiek, a B-ben pedig azok, akiknek nem volt egy mérkőzésük sem. Ha lett volna akár egy meccsem is, akkor én az A ligában bíráskodnék. Így maradtam a másodosztályban, ennek már hatodik éve.

Fennebb lehet jutni?

Lehet persze, de a korhatár 35 év és én már 38 vagyok. 35 évesen megpróbáltam, de nem tudtam bejutni, csupán három hely volt. A leggyengébbek is kilencesen felül kapták az osztályzatot, mert erre mindenki felkészül rendesen.

Bíráskodásból élsz?

Nem. Van egy munkahelyem és amellett csinálom. Romániában nem profi a játékvezetés, mint például a nyugati országokban. Olaszországban és Spanyolországban munkakönyvvel alkalmazva vannak a szövetségnél, és abból élnek. Nálunk mindenkinek van munkahelye és mellette bíráskodik.

Nem megterhelő?


Olyan munkahelyet választottam magamnak, hogy bármikor elengednek és mellette tudok játékot vezetni. Úgy próbáljuk csinálni, hogy jó legyen.

Tényleg. Ki a jó bíró?

Én akkor érzem, hogy jó bíró vagyok, ha mérkőzés után mindkét csapat kezet fog velem. Ez azt jelenti, hogy jól végezted a dolgodat. Megvolt, hogy Colina vagy Puhl Sándor voltak a legjobbak, de ez relatív. Ezt nem lehet tudni. Azt szoktam mondani, hogy az tud jó bíró lenni, akit ha álmából felköltenek, akkor is tudja a szabályokat. A másik pedig a kondíció, mert ha nem vagy felkészülve fizikailag, akkor elfáradsz a mérkőzés vége fele és nem tudsz úgy gondolkodni, ahogy kellene. Lenne még egy dolog: jó, ha focista múlttal is rendelkezel, mert így másképp látod, tudod a huncutságokat. Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy jó bíró legyen belőled, ha van játékos karriered is. Kell egy szimat. Vannak például olyanok, akik atlétikáztak, nagyon jól szaladnak és a vizsgán tízest futnak. A szabályokat meg lehet tanulni, ha nagyon akarod, de jó bíró ettől nem lesz belőled.

IMG_0125


Mi a helyzet a körzetiben felmerülő problémákkal? Ott azért a bírók és a játékosok között nincs valami jó viszony. Miért van ez?

Igen, valóban nincs jó viszony, azért, mert a játékosok többet megengednek maguknak, mint kellene. Nem foglalkoznak azzal, hogy mi lesz ha leköpik, megütik a bírót. Eltiltást kapnak és ennyi. Nagyobb szinten, ahol ezért kapják a fizetést, ott nem történnek ilyenek. A játékvezetőkkel meg az van, hogy minél lennebb vagy, annál nehezebb bíráskodni. Sok bíró azért téved, mert fél. Tudja a szabályt, de fél. Ennek ellenére más megyékhez képest nálunk a legjobb a helyzet.

Mi lesz a kiöregedett bírókkal?

Vagy teljesen abbahagyják, vagy elmennek megfigyelőnek. Én is ezt szeretném: megfigyelő lenni. Ha valaki focizott, aztán bíró volt, és szereti ezt csinálni, akkor annak a sport közelében kell maradni. Jó érzés ezt csinálni, mert ha belegondolunk körbejártam az országot és még fizettek is érte. Találkoztam nagy nevekkel, bíráskodtam például Diaconu-val, Avram-mal, Kovács Istvánnal akik Fifa bírók.

Mi vethet véget egy játékvezető pályafutásának?

Kiöregedsz vagy annyira nagy hülyeséget csinálsz, hogy kirúgnak. Hargita megyében nem nagyon volt utóbbira példa.

Ha valaki játékvezető szeretne lenni, akkor hol jelentkezhet?

A tanfolyamra nálam lehet jelentkezni, én vagyok a Játékvezetői Kollégium elnöke. Ha valaki kedvet kapna ehhez, akkor hívjon bátran (tel: 0740890069). Három évet voltam a kollégium elnöke, egy évet kihagytam, aztán most megint én töltöm be ezt a tisztséget. Minden évben tanfolyamot szervezünk ebben a holt időszakban, csak idén elhúzódott egy picit.

Kiket vártok?

15 évtől bárkit, lehet fiú, de lehet lány is. Bárki, aki el szeretné sajátítani a bíráskodás csínját-bínját. Ez egy karrier-lehetőség, ez egy szakma. Kapsz egy képesítést, amivel pénzt lehet keresni, nem beszélve arról, hogy ha szereted, akkor azért is megéri.

Mit kell tudni a kollégiumról?

Hargita megyében 68 játékvezető van, ebből 38 bíró székelyudvarhelyi, a kollégium tagja. Plusz az országos bajnokságban négyen bíráskodunk: Bálint Attila, Simó Zoltán, Szakáli Botond és Szabó Attila - ők a C ligában, én pedig a B-ben. Sok csapat van a falusiban és sajnos éppen hogy csak le tudjuk fedni a mérkőzéseket játékvezetőkkel. A megyeibe mennek a jobbak és aki marad, azokat küldjük a körzetibe. Ez így történik.

Sok sikert, temérdek mérkőzést, elégedett szurkolókat és kezet rázó csapatokat kívánunk.


16 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
buzogany_ati
2010-02-28 13:10:06
Hm???
.."Sajnos sok csapat van a falusiban"...
avatar
sanci
2010-02-28 19:50:40
Köszönjük Fodornak ezt a szép megjegyzését, evvel sok mindent elárult.Most akkor sajnáljuk a bírókat? :woohoo: Szerintem nem hazafias munkát végeznek hanem meg vannak fizetve. Sok falusi csapat tudna ódákat mondani róluk :cheer:
avatar
hunilaszlo
2010-03-01 10:20:04
:) na ez szep riport volt:)ht fodort nem sorolnam korzeti szinten a kledvenc birok koze...tul sokat megengednek maguknak falusiban jatszo jatekosok???ht nem is csodalom hisz a birok is tul sokat megengednek maguknak...tobbek kozt sargalap osztasnal ilyen megjegyzeseket tenni a reklamalo jatekosnak hogy : "elobb tanulj meg focizni"v elobb szedd ki a pityokat a foldbol s aztan reklamalj" (ezutobbit farcadon hallottam a B ligas bironk szajabol) addig ne csodalkozzon se Fodor se a ket nagy tanitvanya a ket attila hogy sehol nem tudnak kijonni a jatekosokkal! na meg a sok divizios iskolajukkal elmennek falura biraskodnu es ugy vannak vele h te a multkor beszoltal nekem en most nem fujom be neked a buntetot...szoval ne csodalkozzanak ha aztan Marty doki fogorvosi rendelojeben kotnek ki...mert mar volt ra pelda...na meg ezek a kezdo ifju birok elfogadhatobban vezetik a meccseket mint a "nagyok". azoktol legalabb nem var sokat az ember!remelem csk fejlodesek lesznek bir...
avatar
mondandO
2010-03-01 10:35:49
tudjátok, hogy mi a Sajnos? hogy ahelyett mennenek az emberek bírói suliba, persze akit érdekel, ahelyett itt tépitek a szátok szélét. Nem azt írta, hogy sajnos sok csapat van, hanem sajnos kevés a játékvezető. Csak aki ennyit nem lát, az mondja a hülyeségeket. Egy kicsit nézzetek a sorok mögé és ne mindig másba keressétek a hibákat, mert lehet ha ti tévedtek.

U.I.: megnézném az ilyen szószátyárokat síppal a szájukban egy falusi meccsen.
avatar
pippo
2010-03-01 11:04:51
Gratulálok
Gratulálok Fodor,

Sok mérkőzést még a 2es ligában!

Pippo
avatar
buzogany_ati
2010-03-01 11:11:46
?
MondandO(!) az sajnos, hogy tevedsz es engem minositesz, holott en ilyet nem tettem, csak egyszeruen ideztem egy mondatot a cikkbol. Ez sem szajtepes, sem minosites, sem semmi nem volt, egyszeru idezet, amire felfigyeltem. Nem akarok en sem biro lenni sem hires focista, en szorakozni es jol erezni magam, jarok a meccsekre es mind birot mind jatekostarsat tisztelem, ellentetben Veled... Pelda van biroi tevedesre es a jatekosok rossz magaviseletere is, itt csak azt kellenne eszrevenni, hogy ezen nem mulik senkinek sem az Elete, ezert nem kellenne sem birot verni, sem jatekost alazni...
avatar
battila
2010-03-01 11:40:31
A Székelyudvarhelyi Labdarúgó Játékvezetői Kollégium azt szeretné, hogy minden mérkőzés a lehető legjobb játékvezetés mellett zajlana le. Ezt a lehetőségekhez mérten eddig sikerült is megoldani. Minden mérkőzés más és a játékvezetők is emberek, így tévedhetnek. SZERENCSÉRE NAGYON SOK LABDARÚGÁST SZERETŐ, JÁTSZANI AKARÓ VAN SZÉKELYUDVARHELYEN ÉS KÖRNYÉKÉN. SAJNOS TÉNYLEG KEVÉS JÁTÉKVEZETŐ VAN A KOLLÉGIUMBAN, EZÉRT IS SZOKOTT MINDEN ÉVBEN TANFOLYAM INDULNI. Most is várjuk lányok és fiuk jelentkezését.
avatar
vasrobi
2010-03-01 16:38:03
Kedves Sanci!
Nem szorul a Jatekvezetoi Kollegium egyik tagja sem sajnalatra hidd el nekem.Egy dologban igazad van h nem csokert csinaljuk azt h minden hetvegen merkozeseket vezetunk a megye minden reszen legyen az Korzeti vagy Megyei bajnoksag!De 2 apro dolgot illik itt meg elmondani:
1.A kornyezo megyekben szinte mindenhol nagyobbak a jatekvezetoi dijjak.
2.A megyenek az Udvarhelyi (ide tartoznak a Kereszturi jatekvezetok is oket se hadjam ki :)) kollegium adja a birok 80% itt tevekenykednek a III. es II. osztalyos birok.Itt folyik egy komoly munka heti rendszeres edzesek,tanfolyamok,merkozesek kiertekelese.
Egyszoval azert letezik ez Udavarhelyen mert vannak olyan emberek akik ezt a munkat hivatasnak tekintik nem csupan a penzt latjak a dolgok mogott.
Es azt is megkellene ertsek mar az emberek h JO BAJNOKSAG nincs jol kepzet jatekvezetok nelkul es ugyan igy forditva is igaz nem lehet fejlodni ha nincsenek merkozesek nincs szinvonalas bajnoksag!!
UI:tisztelet: a játékveze...
avatar
ronhoonee
2010-03-01 16:48:39
hmmm erdekes hozzaszolasok:P :))
avatar
slacko
2010-03-01 19:43:52
battila és vasrobi ti csendbe legyetek ahol ti biraskodtok mindenhol baj van!!!Fodor azért jo jatekvezető
avatar
buzogany_ati
2010-03-01 20:26:37
:woohoo:
avatar
ilyenmegnemvolt
2010-03-01 22:51:38
Az egész megyében nincs egy jó játékvezető az tuti.Meg kell csak nézni,amikor volt a "Karda-turné" és itt volt egy pár I. ligás játékvezető..azoknak van formájuk, tudják , hogy mit miért "fújnak" nem is volt gond a meccseken, de amikor megjöttek a "hazaiak" akkor el volt kur*a az egész.
Ugyanaz van a körzetiben, a minifocin, mindenhol..úgy sza* az egész , ahogy van...!!!
avatar
muki
2010-03-02 09:23:02
ilyenmegnemvolt-nak
En szerintem azok is ugyan annyit hibaztak, vagy ugyan olyan jol vezetek mint a "hazaiak" csak azoknak nem szolsz vissza es nem komentalod meg minden fazisat azon az alapon hogy ismered es megteheted!!!!
Te belegondoltal milyen egy mecs levezetese? (nem hiszem)
avatar
buzogany_ati
2010-03-02 09:30:48
Szakmai velemenyek alapjan tudom azt, hogy egy jatekvezeto akkor jo, ha a palyan eszrevetlen marad (nem o a foszereplo). Ezzel szemben ez a cikk a legolvasotabb es hat eleg sok hozzaszolo is van... Valljuk be, valami csak nincs rendjen...
avatar
sanci
2010-03-02 09:53:46
Vasrobi én nem az összes bírót hordtam le még fodort se hanem csak meglepett ez a flegma beszólása és szerintem Atit is. Ezért nem kell rólunk a vizet lehúzni.Vannak jó bírók természetesen, csak azokkal van bajom aki egy beszólástól már berezel és úgy fujj ahogy mondják s ilyesmi, ismerjük be vannak ilyenek is :whistle:A csapatok után szép összegeket kap a Szövetség. Sajnos a bíróknak se jó bizti annyit utazni egyik meccsről a másikra, de Istenem ők választották B)
Tisztelettem
avatar
hunilaszlo
2010-03-02 11:29:18
re:
mondandO:) en leraktam a biroi tanfolyamot csk vhogy nem lattam benne jovot magamnak, es mint jatekos is egyben ugy ereztem h csak azert h en biraskodjak (ismerve magam en is h szubjektiv vagyok na meg ha felhuzna egy jatekos vagy csapat akkor meg jatekidoben megbosszulnam) ugy dontottem h nem artok a sportolok munkajanak es nem biraskodom. meccs kozben mindenki jol tudja h a jatekosok elfogultak, es meg sajat csapattarsaiknak is mondanak olyat amit nem mondananak a palyan kivul! sztem egy jatekvezetonek ezzel is szamolnia kell! (na persze ha valaha volt tapasztalata jatekoskent is tevekenykedni-mint fodor) De ez meg nem azt jelenti h gunyosan visszaszolunk,meg a nagy jatekosok akiket a csapat megbuntet a lapokert, meg azok sem turnek el egy gunyos beszolast a biro reszerol! ha a jatekvezetot megutik, lekopik azt en is durvanak tartom! de azt h reklamalnak a jatekosok az minden szinten megtortenik messitol az utolso fc szekelyudvarhelyes ifijatekosig! ezt kell tudni kezelni! amugy m...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."