Itthon » Portré

Borsos Kálmán, a gólerős középhátvéd

Kőkemény középhátvéd volt, néha gólt is lőtt – később játékvezetőként szidták és dicsérték. Borsos, aki borsot tört az ellenfél orra alá.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Szilvia az első ember, akivel az inkubátorházba lépve kapcsolatba kerülsz. A szerző és Dávid Anna Júlia felvételei

Piroshajú, ez vagyok én

Most épp lilahajú, és gyönyörű kék cipője van....
fotó: Egyed Ufó Zoltán

A szex megvolt. Mi jöhet még az inkubátorházból?

Spoiler alert! Részletek a következő rész...
Geréb Péter fotók: Simó Veronika

Matekkel mindent meg lehet oldani

Kedvenc szava a jó, élőhelye a Tábor negyed, hobbija a...

Borsos Kálmán
A vámnál dolgozik, de a labda sem áll messze tőle
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. január 28., 14:00
1 hozzászólás. 

Manapság csak nosztalgiázunk, ami az udvarhelyi labdarúgást illeti – habár tavaly kilencvenéves volt az udvarhelyi foci, sajnos nincsen harmadosztályú csapatunk sem. Pedig egykor...

 

Helyi focilegendák közé került

Borsos Kálmán egyike volt azoknak, akik a hetvenes-nyolcvanas években a Haladásban futballoztak. Kőkemény középhátvéd volt, általában a 6-os számú mezt viselte, de olykor góllal is kivette részét a sikerből. Persze előfordult az is, hogy öngólt vétett csapata kárára... A hetvenes évek helyi focilegendáival, mint pl. László László, László Gyula is játszott még egy csapatban, meccsei javarészén Tamás Zoltán állt mögötte a kapuban.

borsos_kalman

A Haladás a hetvenes évek végén, Borsos az álló sorban balról az ötödik

Borsos a hetvenes évek elején kezdett focizni: szovátai születésű, de Marosvásárhelyen lett futballista – az ottani sportiskolánál kezdett játszani, amivel országos ifjúsági ezüstérmet is szerzett. Utána leigazolta a C-osztályos Marosvásárhelyi Jövő, majd Gyergyószentmiklóson volt katona – az ottani csapatot is Jövőnek hívták, Kálmán leszereléséig itt rúgta a labdát, szintén harmadosztályban, majd visszakerült Vásárhelyre.

„1975 nyarán igazoltam Székelyudvarhelyre, azóta eltelt néhány év..." – emlékszik vissza. „A csapat azelőtt egy évvel esett ki a másodosztályból, akkor már Haladásnak hívták. Emlékezetes mérkőzéseket vívtunk, mindig a küszöbön voltunk, de soha nem sikerült visszajutnunk a B-divízióba. Pedig jó játékosok voltak a keretben, de közrejátszottak olyan meccsek is, amin téves bírói ítéletek változtatták meg a mérkőzés eredményét...

 

Fejelt gólt is, öngólt is

Mint vallja, tudásának megfelelően ő is hozzátette magát az akkori eredményekhez vagy kudarcokhoz. Védőjátékos létére szögletnél, szabadrúgásnál rendszeresen felment fejelni és sikerült is néhányszor betalálnia.

„Azonban volt egy olyan is, amit el kell mondanom, hogy életemben egyszer öngólt fejeltem" – meséli. „Szecselevárosban játszottunk, végül 1-1 lett a mérkőzés, de azt nem tudom elfelejteni. Nem szándékosan történt, ki akartam fejelni, de a saját kapunkba ment. Azt még ma is emlegetik nekem."

Egy másik kellemetlen élménye a harmadosztályból való kiesés volt 1983-ban. Viszont egy évvel később ismét feljutott a csapat, megnyerte a megyei bajnokságot és az osztályozó meccset is.

borsos_kalman

Borsos (a kép jobb szélén) fejel, a labda az ellenfél hálójában

„A legkellemesebb élményem ez volt a pályán: 3-1-re nyertünk itthon, s az első gólt én fejeltem. Egy évet töltöttünk a megyeiben, s ezen a meccsen Csíkszereda volt az ellenfél itthon, ez döntött arról, hogy ki mehet majd az osztályozóra. Emlékszem, háromezer ember volt a stadionban, nyertünk, majd visszajutottunk" – emlékezik vissza.

Ebben az időszakban ismét fellendült az udvarhelyi foci, a csapat a B-be jutásért harcolt ismét. 1985 nyarán még a román A-válogatott is járt a sétatéri stadionban egy edzőmérkőzés erejéig, ahol Rodion Cămătaru (3), Gheorghe Hagi és az azóta elhunyt Michael Klein góljaival 5-0-ra legyőzte a Haladást. Borsos azon a meccsen is játszott, de hátvédeink akkor nem nagyon tudták semlegesíteni az ország legjobb támadóit.

borsos_kalman

A válogatott elleni meccsen Borsos éppen Bölöni Lászlót üldözi

„Ha őszinte akarok lenni, nekem nem volt akkora tudásom, hogy A-osztályos labdarúgó lehessek, de az ambíciómmal tudtam pótolni a tudásbeli hiányosságaimat. Úgy gondolom, hogy Székelyudvarhelyen megfelelő csapatot, kollégákat, edzőket találtam, akik hozzájárultak ahhoz, hogy itt tudjak megtelepedni. Itt nősültem meg, itt alapítottam családot, két gyerekem van – nem hiszem, hogy ennél magasabb szinten tudtam volna játszani, de elégedett vagyok" – eleveníti fel az emlékeket.

 

Edzőként is segítene

1986-tól tizenegy évig játékvezető volt – szidták is, tapsolták is a különböző, főleg megyei és harmadosztályú mérkőzéseken. De közben Bukarestben B-licenszes edzővizsgát tett, Brassóban pedig elvégezte a testnevelési egyetemet – bevallása szerint ezeket azért végezte el, mert nagyon szerette.

borsos_kalman

A játékoskarrier után tizenegy év bíráskodás következett

„Hajlottam volna arra, hogy edző legyek, de akkoriban nem lehetett az edzői fizetésekből megélni. Ezért inkább szakmát változtattam, 1992 óta a vámhivatalban dolgozom vámtisztként. Sporteseményekre járok, a Megyei Labdarúgó Egyesület megfigyelőjeként megyek mérkőzésekre, de a kézilabdameccseken is rendszeresen ott vagyok, ritkán a teremfocin is" – mondja.

Kálmán teremben és műfüvön a mai napig hetente többször is focizik – a városi kispályás bajnokságban a 35 éven felülieknél játszik. Ha felkérnék, szívesen vállalná, hogy edzőként is besegítsen egy megyei vagy 3. Ligás szinten játszó udvarhelyi csapatnál – azonban egyelőre nem ennek áll a zászló.

borsos_kalman

Napjainkban, egyenruhás vámtisztként a munkahelyén (Fotó: Kakasy Botond)

Mikor találkozunk, mindig a fociról beszélgetünk – sajnáljuk, hogy nem mehetünk nagypályás futballmeccsre tavaly óta, pedig mennénk szívesen. Majd egyszer, bízzunk benne. Ebben maradunk.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
LőriBoti
2012-01-29 16:27:40
Kedves szerkesztő,
Nagyon jó érzés a régi idők focijáról olvasni, amikor még Udvarhelyen szép futballt lehetett látni. Számomra azért is jó érzés, mert a Kiss Lajosról szóló cikk után, már másodszor látom a legendás futballisták között édesapámat, Lőrinczi Lászlót, Székelykeresztúrról, és e cikk által is büszke lehetek fiatalkori teljesítményére. További sok hasonló cikket olvasnák ezekről az időkről és emberekről.
Tisztelettel: Lőrinczi Botond László

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."