Itthon » Társadalom

A tűz áldozatai: „A morális kárt nehezebb helyrehozni”

Egy hete az utóbbi évek egyik legnagyobb tűzesete történt Székelyudvarhelyen. De mi lett azokkal a cégekkel, amelyeket érintett?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

elegettgepek
Ócskavas lett a kiégett gépekből
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. augusztus 02., 08:03
1 hozzászólás. 

Pontosan egy hete, szerdán délután még oltották a tüzet a tűzoltók a Metwoplast Kft. és a mellette levő cégek udvarán, illetve épületeiben. Akkor jól esett volna egy nyári zápor, de július 25-én csak szárazság volt, illetve makacs szél, ami szerteszét hordta a lángokat a Metwoplast udvaráról.

Farkas Andrással, a Metwoplast tulajdonosával együtt nézzük a cég udvarán az egy héttel ezelőtti pusztítás maradványait: a szétégett gépek, felszerelés ócskavassá változott, odébb megmentett deszkarakások és olyan fémtárgyak, amiknek még lehet hasznát venni. A cég még 1990-ben indult, fa- fém- és műanyag-megmunkálással foglalkozik, jelenleg iskolai bútorokat és asztalosipari (ajtó- és ablakrészeket) termékeket gyártanak.

Az összesen huszonöt alkalmazottnak azonban nem kell kényszerszabadságra mennie vagy a munkanélküliséget válassza, hiszen a tűz utáni helyreállítást is ők végzik és a cég talpra fog állni – mondja Farkas, hozzátéve, hogy egy héten belül a raktárhelyiségek műhelyekké alakulnak át.

A baj inkább az, hogy a cég leállása miatt piacot veszíthet, ezért minél hamarabb újra kell indítani a tevékenységet. „Relatív, hogy mennyi a kár összege, körülbelül 7-800 ezer lej lehet az anyagi kár, de a morális kárt talán sokkal nehezebb helyrehozni” – mondja Farkas András. Cége épületeire volt biztosítása, ellenben a gépekre nem, s ezek közül több teljesen megsemmisült, használhatatlanná vált.

megmaradtdeszka

A fafeldolgozással, bútor-, illetve ajtó- és ablakgyártással foglalkozó T-Fortex cég igazgatója, Both József szerint neki 45 ezer eurónyi kára lett, az 1994 óta működő (Both négy éve vette át) cég gyakorlatilag megsemmisült, biztosítása nem volt. Öt alkalmazottja van, ezekkel az embereivel végzi a helyreállítást, a cég újjáépítését.

Mint portálunknak elmondta, a tűz a Metwoplasttól indult, annak vezetője pedig pozitívan állt hozzá, megígérte, hogy lehetőségeihez mérten segít a cég újraindulásában. Ez a továbbiakban tisztázódik, remélhetőleg békés úton.

A Berdia nevű, építkezéssel foglalkozó cég is érintett volt a tűzben, Berkeczi Attila cégtulajdonos szerint mintegy 25-30 ezer lejnyi kárt szenvedett a cége, de ez nem érinti a tevékenységet, a több mint húsz alkalmazott közül senkit nem kell kényszerszabadságra küldeni. Csupán építőanyagok, valamint fa és vas váltak a lángok martalékául.

Nagyobb a gond a Lactis tejfeldolgozónál, hiszen az épület tetőszerkezetének egy része leégett, a sajt-részlegen emiatt nem tudnak jelenleg dolgozni. Simon Béla ügyvezető és társtulajdonos kérdésünkre elmondta, hogy a kár felmérése még folyamatban van, de többszázezer lejre tehető.

Szerinte fél év biztosan kell ahhoz, hogy vissza tudjanak térni a rendes kerékvágásba, de ez elsősorban a cég anyagi helyzetétől, a biztosító által fizetendő összegtől is függ – a cég egy részére ugyanis volt biztosításuk. Alkalmazottaktól nem kell megválniuk, de a múlt heti tűz nyomán hosszas újjáépítés következik a tejfeldolgozónál is.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2012-08-02 10:17:15
Panasz az van minden felől, de ha az alapvető tűzvédelmi előírások be lettek volna tartva, akkor a tűz nem terjedt volna és ebben a cikkben is csak EGY megkérdezett lenne. Nem beszélve arról, hogy ismétlődő esetről van szó. Utólag persze mindenki magyaráz mindent.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."