Itthon » Társadalom

Kukalesen: csak az agyad ne dobd el

Kupacba gyűlt a használt elem, tele a garázs használt autógumival, kinőtte a szekrényt a divatjamúlt ruha? Szabadulj a kacattól okosan.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Szeméttelep Székelyudvarhelyen
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. október 01., 18:10
0 hozzászólás. 

Felgyűlt a nyár a szobában – állapítottuk meg, amint szétnéztünk a lakásban, ahogy megjelentek az első őszi falevelek, és velük együtt a nagytakarítás cseppet sem vonzó gondolata.

Szelektálni márpedig kell. Kérdés, hogy hová tűntessük el azt, ami sem az ágy alatt, sem a padláson nem fér, és nem a mindennapi szemetünket tároló szemétkosárban a helye. Akadt olyan veszélyes és újrahasznosítható tárgy is, amit szívesebben száműznénk egy gyűjtőtelepre. Merthogy

a szemét nem hulladék

Bármilyen furcsán is hangzik, de a kettő között óriási különbség van. A szemét haszontalan, a hulladék viszont hasznos, mert újrahasznosítható.

A hulladék lehet veszélyes és veszélytelen. Veszélyes hulladék a szárazelem, akkumulátor, lejárt szavatosságú gyógyszer, festék-, oldószer- és lakkmaradék, növényvédőszer-maradék, egyéb vegyi anyagok, elhasznált sütőolaj, neoncső, villanykörte.

Szeméttelep Székelyudvarhelyen

Ezeket a szelektív tárolókban, azok mellett és közterületeken elhelyezni szigorúan tilos - lenne. A gyakorlat egyelőre nem erről szól, de az időnként szervezett gyűjtőakciók már egy szebb, veszélytelenebb jövőt ígérnek.

Az „ártalmatlan" hulladék gyűjtésével jó szolgálatot teszünk Földanyánknak és magunknak is. Az abból előállított termék sokkal kevesebb energiába, pénzbe kerül, nem utolsó sorban pedig a gyártás során a levegőszennyezés is jóval kisebb mértékű. Ezért is érdemes a kuka tartalmát szelektálni.

60 százalékban nem szemét, amit annak vélünk

A felmérések azt mutatják, hogy a szemetesvödör tartalma csak 40 százalékban szemét és 60 százalékban hulladék. A kettő szétválasztása jelenti a szelektív gyűjtést.

A mindent külön megoldás kicsit macerás, és nálunk még nagy hagyománya sincs, de azt jó tapasztalni, hogy a köztisztasági vállalat által városszerte elhelyezett papír, műanyag palack és üveg tárolására alkalmas hulladékszigetek nem kongnak üresen. Igen ám, de tudjuk-e, hogy mit szabad és mit nem beledobni?

Mert van többféle üveg, papír és műanyag, ezek nem mindegyike jár a szelektív gyűjtőbe. Szelektív kisokos következik.

Műanyag palack: taposd vagy zsugorítsd

A különböző, újrahasznosítható műanyag palackoknak semmiképpen nem a szemetes kukában, hanem a szelektív hulladékgyűjtőben van a helye.

Ez nem nagy ügy, hiszen az AVE Hargita köztisztasági vállalat az összes lakótelepen, a nagyáruházak parkolójában, városszerte felállított szelektív kukái direkt az üres műanyag palackra éhesek.

Nem árt, ha ezeket előbb laposra tapossuk, így több fér el a tárolóban. Ha nagy mennyiségben gyűjtöttünk palackot, és unjuk egyenként begyömöszölni a szelektív gyűjtőbe, elvihetjük a Rét utcai telepre is.

Szeméttelep Székelyudvarhelyen

A Gyémánt Kft.-nél még pénz is üti a markunkat: a műanyag palack kilójáért 0,50 lejt adnak. A fóliát szintén beveszik, 0,40 lejes árat fizetnek kilónként érte.

Ha óvodás- vagy iskoláskorú gyermekünk van, akkor érdemes, nevelési célból is, rájuk bízni a szelektív gyűjtögetést. A három évvel ezelőtt alakult TRE - F Egyesület megyeszerte meghirdetett környezetbarát programja jóvoltából minden udvarhelyi iskolát és óvodát, napközit felszereltek egy műanyagpalack-tömörítő készülékkel, amivel gyermekjáték a palackok zsugorítása. Az üres konzerves dobozt se dobjuk a kukába: a szerkezetekkel az alumínium dobozokat is össze lehet préselni.

Műanyag

Ami a gyűjtőedénybe kerülhet: ásványvizes és üdítős palack, nejlonzacskó, reklámtáska, kiöblített háztartási flakonok, PET, PP, PE alapanyagú hulladékok.

Amit soha ne dobjunk a műanyaggyűjtőbe: zsíros, olajos, tejes, vegyszeres illetve más mérgező anyaggal szennyezett műanyagok, alkoholos filctoll, chips-es zacskó, hungarocell (azaz iporka), CD, DVD, nejlonharisnya.

Kisokos: 27 műanyagpalackból 1 polárpulóver, 15-55-ből egy elegáns táska lesz: ugye, megéri elballagni a szelektív gyűjtőig?

Papírból újra papír

A postaládába dobott szórólapok, a csomagolópapír, a sarokban porosodó régi újságok, a gyerekek füzetei mind-mind újrahasznosítható hulladékok, amelyeket a köztisztasági vállalat szelektív gyűjtőjébe érdemes dobni.

De akár hasznot is húzhatunk belőle, a már említett Rét utcai telepen 0,20 lej/kg áron értékesíthetjük, de arra is van lehetőség, hogy a fizetséget WC papírban kérjük. Tíz darab szürke, egyrétegű wc papírt 1,85, ugyanannyi duplarétegű és fehéret pedig 4,10 lejért vásárolhatunk meg a hulladékért cserébe.

A telepen magánszemélyektől és cégektől is beveszik a hulladékot, naponta 8-15 óráig tartanak nyitva. Érdeklődni a 0747-282786-os vagy a 0745-360811-es telefonszámon lehet.

Papírhulladék

Ami a gyűjtőedénybe kerülhet: újság, folyóirat, katalógus füzet, könyv, írógép-papír, kartondoboz (lapítva!), hullámpapír, tojástartó, levélboríték.

Amit soha ne dobjunk a papírgyűjtőbe: kombinált üdítős vagy tejes doboz, zsíros, olajos szalvéta, celofán, papír zsebkendő, ragasztószalag, műanyag kötőzsinór, ablakos boríték, papírpelenka, műanyaggal kombinált csomagolópapír, indigó.

Vágd ki a rezet, add be a kulcsot

A lekopott zománcú lábosnak, fazéknak, a rozsdás húspotyolónak vagy más, hasznavehetetlen fémtárgynak szintén nem a szemetes kukában van a helye. Érdemes ezeket is gyűjtögetni, mert, ha elvisszük a fémbegyűjtőhöz, ha nem is aranyárban, de megfizetik szorgalmunkat.

Szeméttelep Székelyudvarhelyen

Udvarhelyen a terelőúton, azaz a Hunyadi János utca 64. szám alatt található a fémbegyűjtő telep, ahol 0,80-0,75 lejt ér a fémhulladék kilója. A vörösrézért 20 lej, a sárgarézért 11 lej/kg árat adnak. Ha nagyobb mennyiségű, 200-300 kilónyi rakományról van szó, házhoz is kimennek, tudtuk meg a telep működtetőjétől. Akit érdekel, az hétköznapokon 8-16, szombaton 8-14 óra között adhatja le a kacatot.

Városunkban nincs fémhulladék-gyűjtő kihelyezve, de azért nem árt tudni, hogy mit dobhatunk a szelektívbe.

Fémhulladék

Ami a gyűjtőedénybe kerülhet: üdítős, sörös alumíniumdoboz, háztartási fémhulladék (evőeszköz, főzőedény), alufólia, fémkupak, kábel, konzervdoboz (lehetőleg tisztán).

Amit soha ne dobjunk a gyűjtőedénybe: hajtógázos palackot, amiből a parfüm, a dezodor, a vegyszer, a tisztítószer kifogyott. Ez veszélyes!

Gumiabroncs

A nyári autógumikat hamarosan télire kell lecserélni. De mi legyen a régi, kopott és használhatatlanná vált abroncsokkal, amit a szervizben nem tartanak meg és a nyakunkon marad?

Van, aki lemeszeli és virágágyást csinál belőle, ízlés kérdése, hogy ez mennyire tetszetős, de még mindig jobb megoldás, mint az éjszaka leple alatt a város végén kidobni a csomagtartóból, vagy ne adj' isten meggyújtani.

A Hunyadi utcában a 84. szám alatt levő Habos Plusz kft. ugyan autógumi szerviz, de megtudakoltuk, hogy cégektől és magánszemélyektől is elfogadják a hasznavehetetlen abroncsokat.

Pénzt nem adnak érte, de elszállítják a megfelelő helyre. Aki élni akar a lehetőséggel, pakolja össze az autó- és traktorgumit, és keresse fel a céget. Hétköznap 8-17 óra között fogadják a klienseket.

Szeméttelep Székelyudvarhelyen

Ha nem akarunk autózni gumiügyben, akkor jó tudni, hogy a gumiabroncsokat az AVE Hargita kft. is elszállítja, ebben az esetben a hulladéktározóig gurítsuk az autógumit vagy vigyük el a cég Termés utcai lerakatához, ahol mindenféle veszélyes és nem veszélyes hulladékot is bevesznek.

Akinek van elszállítani valója, az 7 órától 16 óra 30-ig keresheti fel a telepet, ha pedig nagyobb mennyiségű hulladéktól akarunk megszabadulni, hívjuk a 0266- 217407-es telefonszámot.

Nem mind üveg, ami törik

Az elmúlt rendszerben egyszerűen bevittük a boltba a borvizes üveget, és zsebpénzre váltottuk. Azóta változott a világ, csereüveget elfogadnak a boltokban, de vissza nem váltják a palackokat. Pedig itt is elkelne egy olyan elmés, szekrényhez hasonló automata üvegbeváltó, mint amit Budapesten egy multinacionális bevásárlóközpont mellett láttunk: a különböző méretű üvegeket behelyeztük a szerkezetbe, ami „eltüntette", sőt, számolta az üvegeket és fajtájuk szerint a pénzbeli értékét kiszámlázta.

A számlát le lehetett vásárolni a boltban: elmés, egyszerű, mi is szeretnénk hasonlót Udvarhelyen.

Szeméttelep Székelyudvarhelyen

A mit-hová terepezés során azzal a meglepő ténnyel is szembesültünk, hogy mivel Romániában sehol nem hasznosítják újra az üvegeket, szelektálásuk, leadásuk pedig igen bonyolult és költséges, csupán az AVE Hargita Kft. szelektív kukáiba dobhatjuk a törékeny portékát.

Üveg

Ami a gyűjtőedénybe kerülhet: fehér és színes italos, befőttes, parfümös üveg fémkupak nélkül.

Amit soha ne dobjunk a gyűjtőedénybe: szemüveg, szélvédő, villanykörte, ablaküveg, neoncső, kerámia, porcelán, nagyító, lázmérő, tükör, jénai üveg.

Hová vigyük a használt elemet, villanykörtét, lejárt szavatosságú gyógyszert és az elektronikai hulladékot – következőkben erről is beszámolunk. Addig is örvendjünk a napsütésnek és gyűjtögessük szorgalmasan és okosan a háztartási hulladékot.

A cikk megírásában segítségünkre volt a TRE-F Egyesület, köszönjük az információkat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."