Itthon » Társadalom

Krafft barátai vallanak

Mára múlt időben emlegetik nevét, őket is megrázta az egykori lapkihordó tette. Szívük mélyén akarnak hinni az ártatlanságában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Krafft Szabó István
Közvetlen környezetéből senki nem hitte el az elején, hogy ő tette volna
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. október 03., 13:48
7 hozzászólás. 

A minap Krafft-Szabó István ismerőseivel, ha úgy tetszik, barátaival beszélgettünk. Igaz, mára már múlt időben emlegetik nevét, és úgy tűnik, őket is megrázta az egykori lapkihordó, a Magyar Történelmi Vitézi Rend tagja cselekedetével.

Arcukon, szemükben a döbbenetet látom, miközben róla, az augusztus 8-án megtalált holtestről és a történtekről beszélünk. Nem értik, nem tudják, mi történt. Vannak, akik még mindig hisznek ártatlanságában.

Milyen embernek ismertétek?

Kicsit fura ember volt, de segítőkész. Bármikor lehetett számítani rá. Volt neki egy kis feltűnési mániája, de alapjában véve rendes ember volt. Néha hangosabban beszélt, szerette felhívni magára a figyelmet.

Az utóbbi időben nem voltunk olyan közvetlen kapcsolatban. Régen összejártunk, kirándultunk, ismertük a szüleit, feleségét.

Milyen barát volt Krafft?

Bárkinek bármikor segített, ha bajban volt. Legyen szó bármilyen problémáról. Közvetlen környezetéből senki nem hitte el az elején, hogy ő a tettes.

Tőlük tudjuk meg, hogy vitéz is volt, tudomásuk szerint örökölte a vitézi rangot, így őt is felavatták. A Történelmi Vitézi Rendet Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója alapította.

Beszélgetünk, eltérünk a tárgytól és egy bizonyos, szellemgyógyászattal, csontkovácsolással foglalkozó egészségközpont is szóba kerül, ahol az áldozat dolgozott. Olyan pletykák is felröppentek, hogy (fel)áldozással kapcsolatos dolgok történtek. Elvetjük az ötletet.

Ugrálunk az események között. Miért találkozhattak abban az órában, miért pont egy olyan helyen és a többi és a többi. Szándékos vagy sem az elkövetés módja, egyelőre hírzárlat van. Nem tudni.

Meséljetek még Krafftról!

Szerette a természetet, sokat kirándult. Szerintem nem fogja kibírni a börtönben.

Őszintének ismertem és jókedvűnek. Hamar meghozta az emberek kedvét.

Milyen nézeteket vallott?

Családszeretet és haza. Általában ezt hangoztatta. Sok civil kezdeményezés tagja volt. Például ő szervezte azt a biciklitúrát Trianon gyalázatáért, gátat takarított, aláírást gyűjtött Toásó Előd kiszabadításáért.

Elég sok udvarhelyi ismerte.

Úgy hallottam, hogy akikhez vitte az újságot (előzőleg az Udvarhelyi Híradó, majd a Hargita Népe Udvarhely lapkihordója volt - szerk. megj.) teljesen elfogadták, megbíztak benne. Kommunikált az emberekkel. Amikor a Hargita Népéhez került rengeteg ügyfelét megtartotta. Nemcsak újságot hordott ki, hanem például a vízszámlákat is.

Kinéznétek belőle, hogy ilyet tenne?

Egyre kevesebbet hallok az ügyről. Mondjuk, hogy vannak kétségeim. Első pillanatban nem hittem, hogy ilyenre képes, aztán egyre inkább ellene szólnak a dolgok. Valahol még most is kételkedek.

Felröppent a hír, hogy talán egy nő bántalmazásáért tiltották ki Magyarországról. Erről mit tudtok?

Mesélt arról, hogy kitoloncolták, de azt soha nem mondta, miért. Nem is kérdeztük.

Ismeritek a feleségét. Volt esetleg Magyarországon még egy családja?

Azt tudjuk, hogy nem az első felesége.

Tartja a kapcsolatot az előző feleségével?

Tudomásunk szerint nem.

Gyerekei vannak?

Igen. Van egy lánya az első feleségétől. Annyit mondott nekünk, hogy ellene nevelték, így nem is nagyon találkozott vele.

Azt mondtátok korábban, hogy nagyon segítőkész volt veletek is. Ha mondjuk ő kérne segítséget, akkor mit tennétek?

Elgondolkodnék. Vajon tényleg ő tette-e, vagy csak rá akarják bizonyítani? Valószínűleg megpróbálnék segíteni.

Tartjátok vele a kapcsolatot?

Körülbelül egy éve nem vagyunk közvetlenebb kapcsolatban. Eltávolodtunk. Persze az elmúlt időszakban is beszélgettünk, ha találkoztunk, vagy telefonon, de nem olyan intenzíven, mint addig.

Elhinnétek, ha azt mondaná, hogy nem ő volt?

Lehet, ha igen. Ha nem ő tette, akkor sajnálom, ha viszont ő volt, akkor viselje a következményeit. Akármennyit is kap, szerintem nem fogja túlélni. Ha ő volt, akkor néhány év múlva, ha egészsége engedi, lehet, hogy meglátogatnám, és megkérdezném, hogy tényleg ő tette-e, és ha igen, akkor miért.



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Hargita Népe Udvarhely
2012-10-03 18:28:45
Krafft megszólal!!!
A csütörtöki, október negyedikei Hargita Népe Udvarhelyben a Jilaván raboskodó Krafft Szabó István nyilatkozik az augusztusi esetről!
avatar
szekelyNS
2012-10-03 18:37:58
re: Krafft megszólal!!!
Es ez szenzacio? Olyanok sem vagytok mint krafft. Mocsok banda. Penzert mindent, csak novekedjen az olvasottsag. Majmok!
avatar
daniel86
2012-10-03 19:27:27
re: re: Krafft megszólal!!!
avatar
szekelyNS
Es ez szenzacio? Olyanok sem vagytok mint krafft. Mocsok banda. Penzert mindent, csak novekedjen az olvasottsag. Majmok!


Megszólalt az udmr-gyűlölő is. Pedig az érdekesebb lehet, mint ez a fantominterjú.
avatar
szekelyNS
2012-10-03 19:41:42
re: re: re: Krafft megszólal!!!
Hogy a fenebe jon ide az RMDSZ?
avatar
Hargita Népe Udvarhely
2012-10-03 20:04:03
Krafft megszólal a Hargita Népe Udvarhelyben!
A csütörtöki, október negyedikei Hargita Népe Udvarhelyben a Jilaván raboskodó Krafft Szabó István nyilatkozik az augusztusi esetről!
avatar
hofika
2012-10-06 00:34:17
Én nem nagyon tudom el hinni róla a dolgot voltunk munkatársak,voltunk egyűt bringázni,kirándulni,ismerem a családját ,a feleségit,sajnálom hogy ilyen dologba keveredett,olyan infóm is van hogy nem legálisan csikarták ki a vallomást tőle,na de a baj az lenne ha más tettéjért ö ülne,ha pedig ö tette akkor meg érdemli sorsát
avatar
guru
2012-10-28 07:33:54
annak idején felajánlták nekem, hogy legyek a rend tagja...keltett volna fizetni valamennyit...és adtak volna egy érmét, palástot...Szép KICSI TÁRSASÁG ( szász jenci is tagja...)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."