Itthon » Társadalom

Szociális oka van a városszéli falopásnak

Egyre elterjedtebb lesz a városszéli erdők, fás területek dézsmálása. A jelenség szociális probléma: egyesek így szerzik be a téli tüzelőt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

k-6421
Láncfűrésszel is vágják a csereháti fákat
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. február 05., 15:52
4 hozzászólás. 

Ha nem is olyan mértékben, mint Szentegyháza környékén, de az utóbbi években Székelyudvarhely városszéli erdeiben is egyre több helyen lehet kivágott fák csonkjaira bukkanni. A fejszével, fűrésszel levágott ágakat a helyszínen hagyják, a vastagabb törzseket pedig elszállítják, minden bizonnyal tűzifaként hasznosítják. Nem nagybani falopás folyik tehát, hanem értesüléseink szerint a nehéz szociális helyzetben levők ily módon szerzik be a téli tüzelőt.

A Csereháti lakótelep lakói közül többen is felhívták figyelmünket arra a jelenségre, hogy a Papkert és a tömbházak közötti bozótos, fás részben rendszeresen fákat vágnak ki roma nemzetiségű személyek. Többször elkergették őket, de legtöbbször éjszaka visszajöttek és mégis kivágták a fákat.

k-6420

Ha terepszemlét tartunk ezen a helyen, valóban pusztítás nyomait tudjuk felfedezni. A Pap-kert felső felében (az új tömbházakhoz közel esőn), a nagy tölgyfák között egy bozótos részen fiatalabb fák is vannak. Illetve egy részük már csak volt, mert az alig néhány hetes vágásnyomok jelzik, hogy nem olyan rég valakik innen elég nagy mennyiségű fát vágtak ki. Többségét térd- és derékmagasságban fejszével, illetve láncfűrésszel irtották ki.

Ott helyben eltemetnének!

A Szent-Miklós hegyi plébánia gondnokát, Derzsy Andrást kérdeztük, hogy tud-e a Pap-kertbeli falopásról. A gondnok keserű szájízzel mondta el portálunknak, hogy ez egy évek óta visszatérő probléma, minden télen ez történik: roma nemzetiségű személyek rendszeresen jönnek fát vágni az egyház tulajdonában levő Pap-kertbe. Emellett a temetőben is rongálnak, elviszik a sírkövek fémdíszítéseit vagy a kisebb, szintén fémből készült kerítéseket.

k-6430

„Vágják, s viszik, egyszerűen nincs amit csináljunk. Számtalanszor szóltunk a rendőrségnek is, kijönnek, lefényképezik, de semmi nem történik utána. A temetőőrt is megfenyegették, senki nem mer rájuk szólni. Jönnek fejszével, láncfűrésszel, éjjel vagy hajnalban s viszik. Ki mer odamenni, hogy rájuk szóljon, mondja meg? Ott helyben eltemetnének!" – panaszolta Derzsy András, hozzátéve, hogy régebb ilyen nem volt, csak az utóbbi néhány évben tapasztalják a rendszeres falopást és a sírrongálást.

Levágott fák a Budvár alatt

A Hunyadi János és a Berde Mózes utcák találkozásánál alig kelünk át a síneken, a Budvár alatt levő gyümölcsösben hasonló kép fogad – a gyümölcsfák közül több letörve, levágva, ráadásul nagy mennyiségű szemét is kilátszik a hó alól.

k-6432

Néhány hónappal ezelőtt, múlt év novemberében eléggé megmagyarázhatatlan módon eltűnt a Budvár utcai lengőhíd, a tettesek azóta sem kerültek elő. A kérdés még mindig nem tisztázott: a közelben lakó romák szedték szét a hidat, vagy a túlparton levő farm üzemeltetői ezzel állították meg őket, hogy átjárjanak ezen a romák.

Ősszel almáért, télen pedig tűzifáért járnak a Budvár és az Éltetőkút utcai romák a gyümölcsösbe, illetve a felette levő erdős részekre. A lengőhíd megszűnésével nagyot kell kerüljenek, hiszen egészen a Hunyadi utcáig nincsen híd a Nagy-Küküllőn – a jelek szerint ez egyfajta magyarázat lehet arra, hogy a gyümölcsös aljában miért vannak frissen, alig néhány hete levágva-letörve a gyümölcsfák.

k-6435

A Budváron télen kirándulók gyakran figyelhetik meg, hogy az erdőkből fát, gallyakat húznak le speciális, szántalpakhoz hasonló eszközökön a Budvár utcaiak. Az utca végén levő tömbházlakásokat ezzel a fával fűtik, a lakások többségében ugyanis fás kályhák vannak. A gyümölcsösben nagyon sok fa elöregedett, nem terem már, de nagyon sok ki van törve, le van vágva.

Három nappal ezelőtt a polgármesteri hivatal munkatársai éppen a hivatalhoz tartozó erdőket ellenőrizték, amikor észrevették, hogy az Éltetőkút utca közelében levő kis fenyvesben több fa is ki van vágva – ezt Bálint Attila, a hivatal szóvivője közölte portálunkkal. Mivel vékonyabb fákról volt szó, s a nyomok is egyértelműen mutatták, hogy tűzifának vágták le a fenyőket, a hivatal csoportja az Éltetőkút utcai roma közösséghez ment, s figyelmeztette az ott lakókat, hogy „Nem azért van az erdő, hogy maguk kivágják!" A város tulajdonában több részen is van erdő, de csak ezen a részen tapasztaltak illegális vágást, a kerekerdői részen nem történt lopás.

A szegénység viszi rá őket a lopásra?

A Budvár utca lakóinak nagy része ún. mélyszegénységben él, a legtöbben munkanélküliek. Közülük kerültek ki a korábban a városközpontban kolduló gyerekek, az itt élők egy részének jövedelemforrása pedig a szociális segély mellett a város szeméttárolóiból, illetve a fémtárgyak gyűjtögetéséből és leadásából származik.

Némelyikük elmondja, hogy bármennyire is próbálnak becsületesen élni és nem lopni, a napi betevőt valahogy meg kell szerezzék – ősszel sokan ezért járnak almát szedni, legtöbbször azt sem tudják, hogy kié az, csak azt, hogy olcsóbban el lehet adni, mint a piacon. A fémgyűjtésnek is különböző módozatai vannak, a legdurvábbak a sírrongálásos esetek vagy a lopások, az utóbbi években már nemcsak a Fások utcai Rematnál lehet fémet leadni, más leadóhelyek is nyíltak.

k-6436Ami a tűzifa beszerzését illeti, a jelek és a nyomok szintén ide vezethetők vissza: a Budvár, illetve az Éltetőkút utcaiak fával fűtenek, s a tüzelőt lakóhelyüktől nem túl messziről, a gyümölcsösből, illetve a Cserehátról, a Nagymálról (a Jézus kápolna feletti magaslat) szerzik be. Nem tudják, hogy kié a terület, a fa, csak azt, hogy a házba, a lakásba ma is és holnap is meleget kell csinálni.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
tequila91000
2013-02-05 16:03:11
Es ime meg egy pelda arra hogy a roma nemzetiseguek mindent megtehetnek buntetlenul, sajnalatos hogy nincs igazsagszolgaltatas,de akkor fel teszem a kerdest: Miert is vannak a rend orei???
avatar
mzolee
2013-02-05 19:21:27
Ha magyar embert kapnak rajta, elkobozzak lovat, traktorat, lancfureszt, es meg egy szep "doszart" is kap melle...ezek pedig ugy jarnak kelnek a faval, mintha meg volna engedve nekik...
avatar
zterex1
2013-02-05 22:19:52
Ezek minden törvényt megszegve élnek: lopnak, házat építenek ahol érik, lovat tartanak, de nincs ahonnan takarmányt termeljenek, tehát elcsapják őket, reggelente égetik a drótoktól a szigetelést ( vajon honnan van a kábel ), lopják a fát ÉS HA NEM KAPNAK IDŐBEN SEGÉLYT AKKOR POFÁZNAK. Ha megbüntetik őket nem fizetik ki. És egyre többen lesznek.
Tényleg mindent megtehetnek, senki nem magyarázza meg nekik, hogy itt akartok maradni? Vannak szabályok amiket be kell tartanotok. Akkor maradhattok. Ha nem akkor viszlát. Ha a putrikat elnyomnák egy buldózerrel akkor ők is mennének.
A szegénységre hivatkozni nem lehet, mert akkor ilyen alapon valamit mindenkitől el lehetne venni.
avatar
Tappancs
2013-02-07 12:06:13
Elmeselek valamit: Par napja a falopasok utan harom erdesz ket rendorrel elindult a lopott fa nyomaban.... Meg is talaltak nehany lakohaz udvaran, szoltak a rendoroknek:- Tessek intezkedni! Mire a rend eber orei :- Nem tehetjuk, "Nu avem mandat" es beultek az autojukba fakepnel hagyva a harom erdeszt.... Kb 10 perc mulva megjelent egy fekete magyar rendszamu merci, kiszalt belole a nemreg szabadult barna teso ket csicskaval, hogy:-"mi a f@sz van itt" meg hogy " lesz mindjart szopatas".....,Erre a harom erdesz jobbnak latvan lelepni ...leleptek. Es meg ma is elnek ha meg nem haltak.....ja ez valosag volt...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."