Itthon » Társadalom

Szejke-patak: az alternatív szemétszállító

Átszeli Szombatfalvát. A Holló utcáig tiszta, utána hulladékszállítóvá vállik. Egyes részein hömpölyög benne a szemét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

sospatakkikep
Átcipeli a szemetet a házak között
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. április 09., 13:10
0 hozzászólás. 

Néhány hete a város területén levő vasúti sín mentén haladtunk végig. Ott is láthattuk, hogy a hóolvadás után hatalmas mennyiségű szemét került a töltésre és környékére. Most a Szejke-patak (vagy Sós-patak) városi részét jártuk végig.

A Szejke-patakba a Septimia Szabadidőközpont mellett ömlik bele a Farcádi utca irányából érkező Fehérvíz – itt a partok tiszták, már kizöldültek. Még előtte, a Templom utcai hídról is jól látszik ez.

sospataktemplomutca

A Mező utca hídjáról már azt vehetjük észre, hogy egyre több a szemét. A patak utána párhuzamos a Holló és az Orbán Balázs utcákkal – itt a házak között, eléggé szűk helyen, támfalak, házalapok között halad előre.

sospatak3

A Homoród utcai hídról a mederben visszasétálva (a folyással szemben), döbbenetes látvány fogad: habár a patakmeder már nagyjából kizöldült, iszonyatos mennyiségű szemét van benne. A műanyagvedrektől a nejlonzacskókig, a ládától a palackokig minden van itt. Mind a víz felszínén, mind pedig a parton. Állati és emberi ürülék több helyen is, papír, háztartási hulladék.

sospatakhomorodutca

A folyása itt még sebes a víznek – mint tudjuk, tavaly gyakorlatilag kiszáradt, a szemét is eldugta, a benne levő halak nagy része is elpusztult. Több helyen láttunk élőlényeket benne, a zöld fű is azt jelzi, hogy regenerálódik a patakmeder évről-évre. Csak éppen az a jellegzetes bűze ne lenne.

A Nicolae Balcescu utca hídjáról jól látni, hogy valakik ide télen bedobtak egy zsák szemetet. Ez ott maradt a parton, kibomlott, rettenetesen néz ki.

sospatak5

A Kós Károly Iskolaközpont területe mellett csörgedezik tovább a kis patak. Itt, a kis vasúti híd közelében van egy olyan műanyagpalack-felhalmozódás, ami teljesen beborítja a felszínt.

sospatakkoskaroly

Az utolsó szakasz a Méhek utcájának hídjáról látható – itt megint tisztaság van. Az egyelőre lustán hömpölygő, a patak torkolatánál tiszta.

sospatak10

A Nagy-Küküllőbe a hatalmas szemétmennyiség még nem jutott el, de amennyiben lesz egy tartós, kiadós esőzés, amikor a Szejkéről és a farcádi részről nagyobb vízmennyiség zúdul be, a patak szintje megemelkedik és gyakorlatilag akkor fog a Nagy-Küküllőbe jutni.

Úgy fest, ez számít majd medertakarításnak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."