Itthon » Társadalom

Bújj a hajléktalanok bőrébe

Egy projekt részeként benézhetünk a szállóba, megmutatják, hol tengetik egész napjukat a hajléktalanok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

hajlektalanok1
Esténként néha tíznél több önkéntes is összegyűl
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. december 10., 13:30
0 hozzászólás. 

Körvonalazódik az év utolsó napjaiban sorra kerülő előadás, amiben hajléktalanok és székelyudvarhelyi városlakók fognak előadni a hétköznapi életből ihletődött jeleneteket, emellett minden nap beszélgetéseket, foglalkozásokat tartanak a hajléktalanokkal és az érdeklődő önkéntesekkel.

Utóbbiak között vannak tanárok, diákok, újságírók, a beszélgetéseken rendszeresen vesz részt zenész, rendőr, báros, orvos is.

Mint a projektvezető Gálovits Zoltán (székelyudvarhelyi születésű újságíró és dramaturg) közölte: „A valós problémák sokkal nagyobbak annál, minthogy azt egy színházi előadás megoldja, hiszen más, nagyobb városokhoz képest Udvarhelyen csak egy tizenegy személyes hajléktalanszálló van, de nincs például nappali melegedő.

Múlt héten egy olyan hajléktalan hunyt el, aki nem vette igénybe a hajléktalanszállót, feltehetően legyengült fizikai állapota vezetett a halálához".

„Nem minden hajléktalan boldogtalan, és nem mindenki boldog, akinek hajléka van." – jegyezte meg a hétfő esti beszélgetésen Gálovits, hozzátéve, hogy a projekt kezdete óta már két udvarhelyi hajléktalannak van egyfajta őrangyala két városlakó személyében.

hajlektalanok2

Gálovits augusztusban a hajléktalanszállón lakott, hogy jobban megismerje a helyzetet

Habár a helyek száma korlátozott, az érdeklődőket továbbra is várják. A foglalkozások minden hétköznap 16-22 óra között zajlanak a Bethlen Gábor utca 43. szám alatt levő, üresen álló épületben, amit a polgármesteri hivatal ideiglenesen a projekt részére bocsátott, ennek nagyobb termében lesz az év végi előadás is.

Pénteken a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai Lakatos Gabriella tanárnő vezetésével egy kiállítást mutatnak be a témában (hulladékból alkalmi házikókat, lakhelyeket készítenek), szombaton 12 órakor pedig egy „szociosétát" tartanak – ezen a hajléktalanok a mostani életterüket fogják megmutatni a városlakóknak. Nemcsak a szállóba, hanem olyan helyekre is elmennek, ahol nappal vagy az év melegebb időszakaiban szoktak tartózkodni.

Az a cél az, hogy Székelyudvarhely lakói szembesüljenek a hajléktalanok helyzetével és ne tabuként kezeljék ezt a problémát.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."