Itthon » Társadalom

Hajléktalanok és gyerekek balhéznak

Hónapok óta gondot okoznak, néha ők támadnak, máskor pedig őket támadják meg. Mindez a város közepén, a stadion mellett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

hajlektalan2
Ebben az építményben húzzák meg magukat néha
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. október 07., 15:58
0 hozzászólás. 

Székelyudvarhelyen majdnem tízre tehető azoknak a hajléktalanoknak a száma, akik nem hajlandók a Budvár utcában működtetett hajléktalanszálló feltételeit elfogadni és ott lakni. Ezek az emberek a szó szoros értelmében az utcán élnek, illetve télen elhagyott épületekben, általuk készített deszka- és nejlontákolmányokban húzzák meg magukat. Ezekről a helyekről, nyomokról korábban is írtunk.

A város területén a stadion környéke, a városi park, illetve a Tomcsa Sándor utcai park olyan helyszínek, ahol gyakran lehet találkozni hajléktalanokkal. Egyesek közülük alkoholt fogyasztanak, láthatóan leromlott egészségügyi állapotban üldögélnek a padokon, szemetelnek.

Tibi bácsi nincs többé

A stadion épületének egykori jegyárusító bódéiba gyakran költöztek be hajléktalanok eddig is. Egyikük a néhány napja elhunyt, nyolcvan éves Kelemen Tibor volt, aki a stadion egykori kazánháza mellett húzta meg magát egy ilyen melléképületben. Tibi bácsival azonban nem voltak gondok, nem ivott, nem volt agresszív, a bódét és környékét tisztán tartotta, alkalmi munkát is elvállalt a közeli házaknál, illetve Szombatfalván.

Néhány hónapja viszont folyamatos gondot okoz egy hajléktalan páros a környéken. Nem mindig tartózkodnak ott, néha napokra eltűnnek, de akik rendszeresen látogatják a stadion környékét és az ottani parkokat, gyakran találkozhatnak velük.

hajlektalan1Tavaly tűntek fel a környéken, „beköltöztek" a sétatér felőli stadionkerítés, valamint a lelátó közötti füves részre, majd az ottani jegyárusító bódéba. Néhány hónap múlva a rendőrség zavarta el őket, aztán az épületre vasrács került. A téli hónapokat a Kaufland közelében húzták ki, akkoriban még hárman voltak, azonban januárban egyikük, a hatvan éves G. A. egy Bethlen-lakótelepi tömbház előtt összeesett és meghalt.

Általában – hasonlóan sok más rászorulóhoz – az utcán élő hajléktalanok a mallersdorfi nővéreknél, azaz a ferences templom mellett jutnak ennivalóhoz, azt a parkban vagy a Nagy-Küküllő partján fogyasztják el, ezekről az otthagyott nyomok is árulkodnak. Akárcsak a legolcsóbb, üzletben kapható sörök vagy más, nagyon olcsó tömény szeszesitalok műanyagpalackjai, amiket rendszeresen a Tomcsa Sándor utcai tízemeletes tömbházak melletti új padok közelében „felejtenek".

Kövekkel dobálták a hajléktalan nőt

Szemtanúk szerint egy ötvenes éveiben járó, magas férfiról és egy kb. harminc éves, feltehetően pszichikai betegségben szenvedő nőről van szó, akik ezután a sportszálló melletti jegyárusító bódét vették birtokba, kisebb-nagyobb megszakításokkal ott húzzák meg magukat, vagy valahol a közelben.

Ez a stadion jelenleg használt bejárata, a sportszálló közvetlen közelében van – korábban a kis építmény tele volt szeméttel, a szálló gondnoka azonban ajtót szerelt rá, a hajléktalanok ezt követően költöztek bele.

Egy darabig az italozáson kívül nem is volt más gond velük, de a beszámolók szerint az edzésre járó gyerekekkel konfliktusba keveredtek.

Mind a stadionba, mind pedig az ugyanott levő asztalitenisz-terembe rengeteg gyerek jár nap mint nap edzeni, bizony előfordult, hogy a hajléktalan nő a gyerekekre támadt, illetve meg is ütötte őket. Ezt egyik olvasónk is jelezte, illetve tudomásunk van arról is, hogy a városházán is jelentették az esetet.

hajlektalan4Ám a helyszínen azt is megtudtuk, hogy olyan helyzet is előfordult, amikor a gyerekekre kellett rászólni, mert öten-hatan kövekkel dobálták meg az asszonyt.

A konfliktusok nem mindennaposak, de már jelenségként lehet beszélni róla – akárcsak az egykori Akarat-pálya bejárata mellett uralkodó állapotokról.

A szemétkupac máshonnan került oda

A helyszínen azt is megtudtuk, hogy az egykori kézilabdapályák (a sportcsarnok 1980. évi átadásáig itt rendezték a kézilabdameccseket, azóta eltűntek a pályák – szerk. megj.) bejárata mellé összegyűjtött szemetet nem a hajléktalanok rakják le, sőt a bódé körül kifejezetten tisztaság van, a szemtanúk szerint a fiatalasszony sepregetni is szokott, hanem környékbeliek, illetve autóval máshonnan is odahordják a hulladékot.

hajlektalan3Többször előfordult, hogy néhány méterrel odébb, a sín mellett a kukázó romák odahurcolt mosógépből szedték ki a fém-alkatrészeket, a műanyag-részeket meggyújtották és otthagyták.

Történik mindez egy olyan helyen, ahová naponta sportolni járnak az udvarhelyiek, illetve az egy-két éve itt lakó sportolók (például a Székelyudvarhelyi KC játékosainak egy része a sportszállóban lakik) is kénytelenek ebből a környezetből edzésre, illetve mérkőzésre járni.

Az egykori jegyárusító bódé ajtaján lakat van. Az ügy azonban nem zárult le.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."