Itthon » Társadalom

Az alpolgármester azt hitte, jobb a helyzet

Kerekesszékkel járták Székelyudvarhely utcáit kilenc európai ország diákjai.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

DSCN6366
Orbán Árpád is felszólalt, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. április 10., 16:17
1 hozzászólás. 

A fogyatékkal élők közlekedési lehetőségeit mérte fel az Udvarhelyi Fiatal Fórum Acces City Székelyudvarhely elnevezésű nemzetközi ifjúsági csereprogramja. Macedónia, Grúzia, Örményország, Törökország, Olaszország, Szlovákia, Görögország és Magyarország 5-5 diákja vett részt a programban, a székelyudvarhelyiekkel kiegészülve több csoportra osztva térképezték fel a várost. Néhányuk hajlandó volt kerekesszékbe ülni és úgy próbálta ki, mennyire megközelíthetőek vagy megközelíthetetlenek a város fontosabb pontjai.

A fiatalok munkáját a Soha ne add fel! Egyesület mozgássérültjei segítették, köztük Boér Sándor, akivel interjút is olvashattatok portálunkon. „Egy fontos kérdés az, hogy egészséges fiatalként beszéljünk arról, hogy mindenkinek korosztálytól függetlenül ugyanolyan elérhető legyen minden helyszín és program" – mondta Vass Orsolya, az Udvarhelyi Fiatal Fórum elnöke, hozzátette, a program részeként első ízben összeírták azokat a helyszíneket, intézményeket, amelyek megközelítése létfontosságú egy ember életében.

DSCN6334

Mindegyik csapat a Septimiából indult feltérképező körútjára. Már az elsőként bemutatott csapat kiemelte, hogy annyian parkolnak a járdán, hogy ellehetetlenítik a kerekesszékesek közlekedési lehetőségeit. Aztán a járdán és az úton lévő gödrök merültek fel, mint általános problémák, illetve a járdaszegélyek, amelyeken sok esetben lehetetlen felmenni.

Hiába van feljáró, ha nem jó

A Városháza Szent-István termébe való bejutást sem találták zökkenőmentesnek, a feljáró rámpa túl meredek, ezért csak segítséggel sikerült feljutniuk rajta. Az épületben egyedül az első emeletet sikerült elérniük. A MÜTF-ön is próbálkoztak a fiatalok a közlekedéssel, de ott is az első szintig jutottak, így azok a termek, ahol a tényleges oktatás folyik, elérhetetlenek voltak számukra. Itt ígéretet kaptak, hogy hamarosan orvosolni fogják a problémát.

DSCN6341

A második csapat többek között a Művelődési Ház feljáróját emelte ki, amelyik szintén annyira meredek, hogy segítség nélkül lehetetlen rajta feljutni. „Ha egy kerekesszékben ülő ember segítségre szorul, ahhoz, hogy a feljárón tudjon feljutni, akkor az nem azt jelenti, hogy ez a város akadálymentes lenne" – vonták le a következtetést. Olyan helyzettel is találkoztak, ahol ugyan fel lehetett jutni a rámpán, de a bejárati ajtó annyira keskeny volt, hogy vissza is fordulhattak.

Az utolsó csoport kiemelte, hogy a rendőrségre lehetetlen bejutni kerekesszékkel, sőt elmondásuk szerint nem volt túl kellemes a fogadtatás, amikor ezzel épp próbálkoztak. A fiatalokat a kórháznál sem látták szívesen, a poliklinikánál lévő feljárót jónak nevezték, de szerintük a főbejáraton nem lehet bejutni. Rengeteg helyen vannak ugyan feljárók, ezek általában vagy túl meredekek, vagy túl keskenyek ahhoz, hogy valóban a kerekesszékesek hasznára leftenek. Így összességében azt tapasztalták, hogy egyedül elindulni és elérni egy célpontot majdhogynem lehetetlen.

Hitel van, gyógyszer nincs

Az egyik csapat azt is érdekesnek látta, hogy míg a Kossuth utcai Otp Bankba gond nélkül sikerült bemenniük, a szintén ebben az utcában található gyógyszertár megközelíthetetlennek bizonyult. Találkoztak azért néhány pozitív példával is városban, az Alexandria cukrászda bejáratát több csapat is megemlítette.

DSCN6353

A diákok értékelője után Orbán Árpád polgármester is felszólalt és azt ígérte a fiataloknak, hogy az általuk készített kisfilmet és tanulmányt a következő ülésen átnyújtja az önkormányzati testületnek. „Azt gondoltam, hogy jobb a helyzet" – mondta Orbán Árpád, aki most szembesült a probléma nagyságával. Megköszönte a fiataloknak, hogy egy ilyen célért dolgoztak és visszahívta őket családostól, hogy érezzék itt jól magukat és majd vegyék számba mindazt a változást, amit az ő munkájuk nyomán és felhívásukra eszközölhettek a városban.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hunikovacs
2017-04-11 12:27:06
Ennél sokkal fontosabb és égetőbb problémák várnak megoldásra, ezek közül a legfontosabb a város szennyvízhálózata.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."