Itthon » Társadalom

Ne most betegedj le!

Haza kell küldeni a betegeket, mert megváltoztatták a beutalót, és nincs, vagy nincs elég új formanyomtatvány.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

poli-kuldopapir01
Fotók: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. július 06., 12:30
0 hozzászólás. 

Július elsejétől új típusú formanyomtatványok érvényesek az egészségbiztosítási rendszerben, a családorvosok és egészségügyi szolgáltatók azonban nem kaptak ilyeneket, vagy közel sem eleget. Az Országos Egészségbiztosító Pénztár közleményében az áll, hogy több mint kétmilliót nyomtattak, a rendelőkbe valamiért mégsem jutott.

Ezeknek a nyomtatványoknak a hiányában nem tudnak kórházi beutalót adni, vagy klinikai kezelésre, illetve paraklinikai vizsgálatokra küldeni a pácienseket, például kórszövettani, laboratóriumi vizsgálatokat, komputertomográfiai (CT), és mágneses rezonancia (MRI) vagy röntgenvizsgálatokat sem tudnak előírni.

Egyetlen sor változott

Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendeletei nyomán az új űrlapon csak néhány kitöltendő rész, a diagnózis kódszáma és a biztosítotti minőség változott meg, de a régi típusú nyomtatványok már nem érvényesek e hónap elejétől. A június végéig kiállított küldőpapírokkal még el lehet menni a szükséges vizsgálatra, amíg annak az érvényességi ideje tart.

poli-kuldopapir06

A székelyudvarhelyi járóbetegrendelőkben péntek reggel is sorok voltak, de a páciensek többsége már korábban kiállított küldőpapírral érkezett, csak néhányan voltak, akik a héten kaptak beutalót.

Egy, vagy egy sem jutott

Kérdésünkre dr. Rend Katalin székelyudvarhelyi családorvos elmondta, a családorvosoknak mintegy fele jutott hozzá időben rendelőnként egyetlen egy új nyomtatványtömbhöz. A biztosítópénztár körülbelül egy hónappal ezelőtt tudatta, hogy változni fognak a küldőpapírok, de gondoskodnia már nem sikerült a kellő mennyiségről.

Azt is elmondta, péntekre remélik az új szállítmányt, de nem tudja előre, hány nyomtatványt fog kapni. A héten 20-25 betegét érintette a probléma, az egyetlen megoldás az volt, hogy későbbi napokra programálták őket.

„Az egész hét úgy telt el, hogy jöttek a betegek, és el kellett küldenünk. Sok kellemetlen helyzet volt, és az a baj, hogy minden itt csapódik le nálunk, hiába, hogy nem mi vagyunk a hibásak"– fogalmazott. A doktornő úgy tudja, a városi kórház is nagyon kevés nyomtatványt kapott.

Szűkös napok

Ezt a kórház orvosigazgatója, Dr. Lőrinczi Csaba is megerősítette, elmondása szerint a poliklinikán rendelőnként egy-egy tömböt tudtak kiosztani a nyomtatványokból, ami szűkösen volt elég a hétre. Az utánpótlásról pedig semmi biztosat nem tudott mondani, tíz tömböt ígértek, de az nem sokáig elég – mondta.

poli-kuldopapir03

Úgy vélte, az országos biztosítón és annak a nyomdával való szerződésén múlik, hogy mennyi formanyomtatvány érkezik ezután. Az udvarhelyi kórházhoz 21 járóbetegrendelő tartozik, ezek mindegyikében naponta legalább tíz (vagy több) küldőpapírra lenne szükség. A biztosító 28 beteg ellátását fizeti, de tegyük fel, hogy nincs minden betegnek szüksége küldőpapírra. Ha naponta tízet osztunk csak ki, akkor is szükség van 1050 darabra egy héten – számolgatott az igazgató.

„Ezelőtt három vagy négy hónappal hirdették, hogy lesznek új tömbök, de nem voltak képesek mostanig nyomtatni elegendőt. Meghirdették a sajtóban, hogy másfél milliót nyomtattak, és nincs sehol" – fogalmazott Dr. Lőrinczi.

Nyomtattak, mégsincs elég

A Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár szerint a megyébe június 26-ig 35 ezer formanyomtatvány érkezett Bukarestből, ezt kiegészítették a héten további 15 000 darabbal, és ezek közül még 3 ezer volt készleten csütörtök délután. Az ígéretek szerint július végéig összesen 150 500 darab új típusú küldőív kell megérkezzen. Hargita megyében átlagban 45 ezer ilyen formanyomtatványra an szükség egy hónapban, a biztosítótól kell igényelniük és megvásárolniuk ezeket a családorvosoknak és rendelőknek.

A biztosítópénztár azt is közölte, hogy június 21-ig a fővárosi nemzeti nyomda 2 millió 605 ezer új típusú küldőpapírt nyomtatott ki, amelyekből 1 millió 130 ezret osztottak szét első körben. Az átlagos havi igényt 1 millió 650 ezer darabra becsülik országosan.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."