Nem jönne inkább a magánrendelőmbe?

Úgy tűnik, a poliklinika legfontosabb szerepe jelenleg, hogy az orvosok meg tudják hívni pácienseiket a magánrendelőjükbe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

poliklinikakuldenekazorvosok01ufo
fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2015. augusztus 20., 10:07
21 hozzászólás. 

Idén nyáron kétszer mentem a polira a gyerekekkel. Mindkétszer meghívtak az orvosok a magánrendelőjükbe. Elmesélem röviden:

Timm fiamnak fájdul meg a feje az autóban, ha sokat megyünk. A családorvos küldőcédulát adott a polira a szemészetre. A félórás sorbanállás után be is jutottunk. A doktornő kicsit paprikás hangulatban volt, az asszisztensnő is, azért mérgelődtek, hogy miért hívják őket ennyit telefonon. Az asszisztensnő odarakta fiunkat, hogy összevissza döntött E betűket (villákat) nézzen, s mutassa, merre vannak fordulva. Az alsó három sor már nem megy, nem lát tökéletesen a fiunk. Jó, a diagnózis szinte megvan, s most jön az izgi rész: sajnos itt a polin nem tudják megállapítani, hogy mennyire nem lát jól, mert nem tudják lemérni, nincs hozzá gépük. Csak a doktornő magánrendelőjében van, derül ki pár másodperc múlva, elkerülhetetlen módon. Jó, köszönjük szépen, kezitcsókolom.

Picúrnak túl rövid a nyelvféke, derült ki pár nappal a szülés után. Számítottunk rá, mert a másik kettőnek is hasonló problémája volt. A nagyobbakkal a családorvosunk felküldött a gyerekgyógyászatra egy doktor nénihez, aki rövid egyeztetés után fogadott, s pár másodperc alatt elintézte az ügyet, egy ollóval benyúlt, nyissz, vihetik is, köszönjük, csókolom.

Most ellenben a doktornő már nem vállal ilyeneket, s el kell menni a polira az orr-fül-gégészetre. Jó. Elmegyünk. A hangulat picit olyan a rendelőben, mint egy háborús kórházban, egyszerre három-négy beteget kezelnek, az egyiknek a fülét mossák az ajtó mellett, míg a másikat a doktor úr vallatja, a harmadiknak épp receptet írnak, „kérem, vegye el a gyereket innen picit, mert kell pár másodpercre ez a hely". Nem panaszkodni akarok, élvezem a hangulatot, abszolút életszerű és csodálnivaló.

poliklinikakuldenekazorvosok02ufo

Sorra kerülünk. Négyen kell lefogjuk Picúrt, mert a doki bácsi a szájába akar nézni, és neki tökéletesen le kell legyen fogva. Négyen. Lefogjuk. Belenéz. Hát igen. El kell vágni. S most jön a csattanó: ő nem szokott máskor ilyet mondani, de jobb lenne a magánrendelőjébe mennünk másnap, mert ott van egy lézeres készüléke, amelyikkel sokkal biztonságosabban el lehet végezni a műveletet.

Szerencsére másnap Keresztúrra kell mennem, fotózni, így nem hazudok, mikor azt mondom, hogy nem tudunk jönni, vágja el, s kész. Nem tudjuk könnyen meggyőzni, még erősködik egy adagot, mielőtt rászánja magát a hatalmas műtétre, megpróbálja ecsetelni a lézeres műtét előnyeit. Sajnos, mi falusiak vagyunk, nem vagyunk olyan érzékenyek a fájdalomra, s egyébként is tudjuk már, ennyi gyerek után, hogy a száj egy könnyen gyógyuló hely, a nyelvfékes beavatkozás pedig arról szól, hogy nyissz, két perc bőgés, tíz perc szopás, s kész, elfeledtük. Minek akkor még egyszer bejönni a városba, még egy napot eltölteni, még két-három napi fizetést otthagyni?

Eddig tartottak a történetek, ha nem megyünk bele a pikánsabb részletekbe. De nem csak mi jártunk így. Ismerőseink közül többen panaszkodnak erre a jelenségre. Sokat beszélgetünk például az utóbbi időben kisgyerekes szülőkkel, és mindennapos jelenség, hogy a nőgyógyász, vagy annak asszisztense a magánrendelőbe invitálja a terhes nőt, hogy ott jobb az ultrahang. Nem csoda, ha belegondolunk, még a Kauflandban is meg tudják mérni, mennyire gyenge a szemed, csak a járóbeteg-rendelő szemészetén nem.

Felmerül a kérdés: miért nem szerelik fel rendesen a polit? Azért, mert gyenge menedzserek, s nem képesek annyi pénzt bevonzani, vagy azért, mert egy hallgatólagos megegyezésük van az orvosokkal, hogy azok szívesebben jönnek ide rendelni, azért cserébe, hogy elvihessék a páciensek egy részét a magánrendelőjükbe. Bárhonnan nézzük, gáz. Úgy tűnik, kívülről, a poliklinika jelenleg csak előszobája az ott dolgozó orvosok magánrendelőinek. Cáfoljanak meg! Tettekkel, nem szavakkal. Mert ha nem, mikor Lukács Antal kórházigazgató legközelebb kiáll a sajtó elé dicsekedni, hogy a négy csillagos kórházat öt csillagossá akarják varázsolni, nem fog egyáltalán hitelesnek tűnni, nekem még az fog csengeni a fülemben, hogy „nem jönne inkább a magánrendelőmbe?"



21 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
karcolsz
2015-08-20 12:55:52
egyetértek
Évek óta sürgetően fennálló problémát vet fel az újságíró.
Ehhez még hozzátenném: a bőrgyógyászatra családorvosi beutalóval is több héttel későbbre tudnak csak időpontot adni, és még így is 1-1 órát várhatunk gyerekestől, munkaidőben, hogy bejussunk végre az orvoshoz.
A gyerekorvosi járóbeteg rendelők a poliklinika földszintén, a bejárathoz és az orrfacsaróan büdös mosdókhoz közel vannak, jó huzatos helyen. Ülőhely nincs, mert azt az egy szem padot a pszichiáter orvosra váró betegek foglalják el a legtöbbször, vagy a kisebbségi nemzetiséghez tartozóak. Az éhes, beteg, nyűgös kisbabákat, gyerekeket az anyukák állva ringatják, akár több órát is várakozva, miközben kicsivel nagyobb csemetéjük bámulva nézi a nyálukat csorgató, sokszor félrebeszélő,stb. pszichés betegeket. Az orrfülgégészetre, az urológiára, stb. tartó betegek mind itt járnak át, folyamatos nyüzsgés, zaj gondoskodik arról, hogy ha elaludna egy kisbaba, biztosan felébredjen 2 percenként. Soroljam tovább???
avatar
karcolsz
2015-08-20 13:04:42
Ha a kórházigazgató úr egyetlen egy alkalommal is itt kellett volna várakozzon lázas, kialvatlan gyerekével együtt, akkor biztosan talált volna megoldást arra, hogy egy viszonylag elkülönített helyre költöztesse a gyerekorvosi járóbeteg rendelőt, elegendő ülőhelyet biztosítva a babákat ringató, cipelő anyukáknak.
Fogas a kabátoknak (télen rengeteg a beteg gyerek), gyerekmosdó (vagy min. tiszta mosdó!!!), szoptatósarok, néhány játék a várakozó gyerekeknek - ez már csak irreális álom.
Pedig ha belegondolunk, viszonylag kevés anyagi ráfordítással, több figyelemmel, empátiával megvalósítható lenne.
De minek? Anyuka menjen magánrendelőbe, ha nem tetszik. Úgyis olyan sok gyereknevelési támogatást kap, abból kitelik bőven.......
avatar
etelkagyorfi
2015-08-20 14:12:24
Sosem szerettem az alien írásait.hatasvadasz, pitiáner cikkek joreszt, cinikus hangnemben.a szórakoztató cinizmushoz picit több ész kéne,ami sajnos nem adatott meg az ujsagironak.( ez az en bajom és nem is vág a temaba)
A témáról annyit,hogy nem vagyok orvos,viszont dolgoztam az egeszsegugyben,többekkozt az udvarhelyi kórházban is. Miutan az orvos megérkezik a poliklinikara és szembentalalja magát 40 beteggel, erre a negyven betegre van 3-4 oraja,akkor ne lepodjunk meg azon,ha egy a székben ul, a másikketto áll és a harmadik fel lábbal már bent van. Mindenkit megvizsgálnak ,ahogy en lattam ,senkit nem küldenek haza, holott tudjuk,nagy az Isten allatkertje , 20 beteg után az egeszsegugyis óhatatlanul is elfarad,minden betegnek az övé a legsúlyosabb kor,az övé a legbetegebb gyermek stb. Nem beszélve a sok rromarol,akikkel sokszor nem könnyű szoterteni. Na meg ott vannak a kuldopapir nélküli emberek ,akik csakúgy beugrottak egy konzultációra ,de sürgős nekik is..normi..Mindenkinek sürgős.
avatar
etelkagyorfi
2015-08-20 14:18:15
folytatas
Ehhez képest külföldön ,ahol civilizalva van az egészségügy heteket kell varni sokszor ,hogy az ember bejusson az orvoshoz,fel kell ügyesen iratkozni,időpontot kérni és fogadnak,ott nem esel be az ajtón hogy doktorbacsi ez a baj meg az a baj csak ot percre nezzen ram,mert radcsukjak az ajtot.Ehhez képest az udvarhelyi kórházban,ahogy elnéztem Mindenkit ellátnak ,nyilván a mennyiség a minőség rovasara is megy néha,mert a negyvenedik betegnél az ember már nem olyan kedves,türelmes mint az elsonel,de HA HAZAKULDENE ES VISSZAHIVNA MASNAPRA ,AKKOR MOST EZT A CIKK ARROL SZOLNA,HOGY A BETEGEK FELÉT HAZAKULDIK A POLIROL. A felszereltsegrol annyit,hogy menjen el más állami kórházba ,nézze meg ott a felszerelést a poliklinika n itt romániában és utana cikkezzen. Soha nem a poliklinika az első amit felszerelnek a kapott penzbol,hanem a bennfekvo reszek és mutok,ahol életek dőlnek el és ahol napokig szenvednek a bennfekvok. Teny,hogy lehetne jobb felszerelés a polin ,de nincs.
avatar
etelkagyorfi
2015-08-20 14:21:45
part 3
A maganrendelot az orvos a saját pénzen szereli fel, ott jobb a felszerelés és alaposabban kivizsgálják az embert,mert több idő van rá,nem negyven embert zavarnak le négy óra alatt.
Rossz az egészségügyi rendszer ,alulfizetettek a dolgozók,ezért kénytelen hálapénzt elfogadni stb . Hiába frocsogsz baromsagokat egyed. Több szempontból kéne megvizsgálni a problémát. És ne ültesse el konteokat az emberek fejeben titkos egyezményekrol orvos és kórház kozott,mert butaság és csak bolonditod a népet.
avatar
Soós Róbert
2015-08-20 14:32:55
Brávó kedves Etelka, ön vagy ösztönös manipulátor, vagy tanulta:

1. Demonizáljuk a szerzőt
2. Vonjuk kétségbe az értelmi képességeit
3. Biztosítsuk empátiánkról és jófejűségünkről az olvasókat
4. Relativizáljuk a szart
5. Osszuk ki még egyszer a szerzőt
6. Mosolyogjunk, és hajoljunk meg :)

Én sem tudnám jobban csinálni.
avatar
etelkagyorfi
2015-08-20 14:45:52
Nem szabad rosszat kívánni,nem is szeretnék. De megnézném azt ,hogy neadj'Isten soós vagy egyed bekeruknek a csíkszeredai megye központi kórházba,hogyan iszkolnanak vissza,ha nem lenne lehetőségük kimenni kulfoldre vagy romaniai egyetemi központba (ahol sokszor meginkabb lehuzzak az embert).
Biztosan vannak gazemberek az orvosok kozott is ,mint ahogy a papok kozott is,de ne altalanositsunk,ne szeditsuk az embereket hatasvadasz cikkekkel amiben beteg kisgyerek stb motivumokkal probalunk tobbet elerni. Vizsgaljuk a problemat tobb szempontbol.
Amugy a lehordasra reagalnek.nem vagyok megelegedve sokszor a szivonallal. Most uborkaszezonban is marhasagokrol irtok,de maradok huseges olvaso ,remenykedven ,hogy egyes ujsagirok pl egyed ur is,majd fejlodik egy picit ,es lesz valami jobb .
avatar
etelkagyorfi
2015-08-20 15:14:09
Nem demozinaltam a szerzot,mindossze azt mondom ,hogy aljas dolog a beteg gyerek sztorval butasagokat elultetni az emberek fejeben. Adva van valami,ami az egyik leggyengebb pontja az orszagnak ,a szamod tobbi mellett, megpedig az allami egeszsegugy. Ez sehol nem mukodik ebben az orszagban ugyanugy ahogy meg sok mas minden sem ,ez mem svajc,hanem románia.svájcban egy orvos also hangon keres 5000-7000 eurót,itt hivatalosan meg 2000 lejt netto (minimum 10 év kemény tanulás). Mit szeretnél/szeretnetek? Ez az orszag egyik Achilles ina,hiaba veszekszujk egymaskozt es gyartunk elmeleteket,amig ezt fentrol komolyan rendbe nem teszik.addig is oruljunk,hogy van orvos aki meg itt marad, akkoris ha elveszi neha azt az otven lejt. Maskulonben csikszeredaban osszetennek a ket kezuket egy olyan korhazert,mint ax udvarhelyi ,meg lehet kerdezni oket.e tekintetben tenyleg igaz a mondas ,amit amugy nem szeretek " itt es jobb mint csikban"
avatar
zufoka
2015-08-20 15:36:19
Kedves Etelka,
Hétfőn este beszélgettem volt néhány fiatal politikussal, és ők is felrótták (az Ön stílusához képest azért sokkal elegánsabban), hogy túl kritikusan írok a politikusokról, politikáról, közéletről, pedig ott is dolgok nagy része rendben van. Nekik azt mondtam akkor, hogy nem politikusoktól szeretném azt hallani, hogy a politikában minden rendben van, hanem az emberektől. Mikor az utcán bárkit leállítok, és azt mondja, hogy jobban él, mint 4 éve, élvezi az életet, és úgy érzi, hogy az elöljárókkal minden rendben van, akkor majd én is elhiszem. Önnek is csak ezt tudom mondani: nem hiteles, mikor kórházi alkalmazottak magyarázzák, hogy nincs semmi baj, ez így normális, mert nem élünk Svájcban. Azt a pillanatot várom, mikor a poli folyosóin ücsörgő emberek mondják azt, hogy minden rendben van és nagyon elégedettek.
avatar
etelkagyorfi
2015-08-20 15:57:59
En sem vagyok elegedett a cikkeinek minosegevel , tartalmaval ,stilusaval, ugyanest szamos embertol hallottam mar, hangot adtam neki ,mert van ra lehetoseg :) ugyanakkor nem vagyok megelegedve ebben az orszagban meg egy rakas dologgal, szerintem ezzel sem vagyok egyedul.az egeszsegugy kenyes tema,tobb szempontbol kene megkozeliteni,ertem en hogy on itt a helyi toldi miklos,robin hood vagy nepszava,de nem igazsagos a cikk. En is szeretnek mindnekit boldognak latni,a sok szegeny beteg embert ,akik amiatt,hogy rosszul vannak utik le egymast sokszor a folyoson es megengedhetetken hangnemet utnek meg ugy egymassal ,mint az orvossal szemben. Ugyanakkor azt a parszazezer orvost is szeretnem boldognak latni ,akik nyuzott keppel,mogorvan vizsgaljak meg feluletesen a szazdik beteget,tobbszor hivatalos munkaidejukon tul.mert mig a bank bezar fix oraban ,mindegy ,hogy hanyan allnak elottre, a poli nem zar be idoben ha meg vannak betegek hatra.Eden is gondolkodjon el. A stilusom nem a
avatar
etelkagyorfi
2015-08-20 15:54:29
legszofisztikaltabb,de ilyen irasok ,sajnos, ilyesmit hoznak ki belolem. Tessek elgondolkodni.az orvos nem allat.
avatar
etelkagyorfi
2015-08-20 16:06:28
Amugy,abszolut nem allitottam azt ,hogy ez normalis,azt allitom tovabbra is hogy ne irj butasagokat,vizsgald a problemwt tobb szemszogbol ,ne uszitsd es bolonditsd a nepet konteokkal titkos szerzodesekrol orvos es korhaz kozott. Ugy neztem szeret febykepezni. Javaslat: menjen es csinaljon egy kepriportot az udvarhelyi korhaz es mas romania i korhazak poli illetve bennfekvo reszlegeirol!
ES MEG EGY JAVASLAT: NE VONJON A PARHUZAMOT A POLITIKA ES AZ EGESZSEGUGY KOZOTT,MERT AZ EGESZSEGUGY AZERT OLYAN AMILYEN,MERT A POLITIKA TESZI AZZA. EZ EGY NAGYON ALAPTALAN PARHUZAM VOLT.MERT EPPHOGY EGYIK A MASIKBOL KOVETKEZIK.
avatar
etelkagyorfi
2015-08-20 16:10:36
Karcolsz nevu anyukaval maximalisan egyetertek,kisebb penzbol lehetne javitani a korulmenyeken ,mint mosdo stb.de az ujsagiro osszeskuveselmeletei es uszito hatasvadassz szovege verlazito.
avatar
hunikovacs
2015-08-20 18:41:52
Etelka...
Nem ma kezdem Egyed úr írásait olvasni és állítom,hatásos és jó munkát végez. Amig ön,kedves Etelka,mit tud felmutatni hogy így mer beszélni róla?? Ön mit tett le az asztalra? Mindenki beszélget,hogy ne aludjon. Egyed úrnak volt mersze leírni hogy járt,ennyi. És ezek tények,jól tudjuk mindannyian mi folyik a korházakban,polikon...
avatar
jutacs
2015-08-21 09:01:11
A személyiségváltozás nagyon különleges formáját figyelhetjük meg a tisztelt orvosokon, ami megérdemelne egy tudományos vizsgálatot.
Az Orvos Úr , ugyebár a munkahelyén 10-20 beteg vizsgálata után halálosan fáradt, ingerült, ideges, mogorva, kénytelen pihenni rendelés közben egy-egy félórácskát.
Az asszisztens , az ápoló, a takarítónő ugyancsak.
Megértem.
Aztán , láss csodát, az otthoni magánrendelőjében egy óra múlva a doktor bácsi kedves, nyájas, megsimizi a beteg arcát, vicceket mesél, saját, drága kezével segít a betegnek leülni, felállni.
Néha késő estig képes ugyanolyan lelkes, ennivaló, szeretnivaló drága ember maradni, attólfüggően, hány beteg kopog az ajtaján.
Még a családtagjai is körüludvarolják a kedves beteget...
Aztán , másnap reggel a doktor Úr megint mogorva, kiabál, csapkod ...
Ki érti ezt??
avatar
boogie
2015-08-21 10:15:55
Sokat jarunk polira, ugy a gyerkocok miatt, mint sajat magam miatt. Sose, ismetlem sose invitaltak meg maganrendelobe sem a fulorrgegeszeten, sem a gyerekrendeloben(par hete heti3x voltam a polin kb 3 hetig egy fulgyulladas miatt). A doki bar neha faradtnak sietosnek latszott, mindig kedves volt es el el sutott egy poent is. Talan megfontolando, hogy Egyed ur mar eleve maskepp allt a szituaciohoz, nem mint apa ment, hanem mint ujsagiro... ajanlom terjen be legkozelebb a rendelobe mint ember es talan emberkent is fognak banni vele... Terheskent tenyleg sajat dontesem volt a maganrendelobe menni, mert elsosorban makulatlanul tiszta a rendelo nem kell mosdatlan, budos emberek kozott varni es nem utolso sorban, mert programalasom van es max csak annyit varok, amig az elottem levo kijon a rendelobol... Megjegyzem, nem vagyok ismerose sem a dokinak, csak egy egyszeru beteg vagy edesanya...
avatar
guguka
2015-08-21 11:16:09
Úgy néz ki, UFO úrral történnek meg ezek a dolgok leginkább meg persze jutacs elvtárssal, de nála semmin sem csodálkozik az ember :))
Mindenesetre az tény, hogy az emberek hozzáállásán kell változtatni elsősorban. Külföldön nem fordulhat elő, hogy valaki csak úgy, mindenfajta programálás nélkül gondol egyet és besuppan a kórházba, mert neki fáj a feje. Az sem jellemző más országokban, hogy betegek, akiket reggel 10 órára várnak, már fél hétkor ott dekkolnak az ajtó előtt, aztán ugrálnak, hogy már közel 4 órája nem kerültek sorra.
Az meg már lejárt lemez, így nem is mondom, hogy míg külföldön 20.000 lejt keresnek az orvosok, itt nem éri el a 2000 lejt sem a fizetésük. Erről persze legkevésbé a beteg tehet.
és valóban, Lukács úr rendet tehetne a kórházban, például betarthatná azt a szabályt, hogy egy orvos naponta 15-20 betegnél többet ne nézzen meg. A maradék húszat, aki nem kerül sorra, és nem sűrgösségi eset simán kidobathatná pár kidobóval. így az orvosok dolga is könnyebb lenne.
avatar
mz
2015-08-21 11:44:43
re:
avatar
guguka
Úgy néz ki, UFO úrral történnek meg ezek a dolgok leginkább meg persze jutacs elvtárssal, de nála semmin sem csodálkozik az ember :))
Mindenesetre az tény, hogy az emberek hozzáállásán kell változtatni elsősorban. Külföldön nem fordulhat elő, hogy valaki csak úgy, mindenfajta programálás nélkül gondol egyet és besuppan a kórházba, mert neki fáj a feje. Az sem jellemző más országokban, hogy betegek, akiket reggel 10 órára várnak, már fél hétkor ott dekkolnak az ajtó előtt, aztán ugrálnak, hogy már közel 4 órája nem kerültek sorra.
Az meg már lejárt lemez, így nem is mondom, hogy míg külföldön 20.000 lejt keresnek az orvosok, itt nem éri el a 2000 lejt sem a fizetésük. Erről persze legkevésbé a beteg tehet.
és valóban, Lukács úr rendet tehetne a kórházban, például betarthatná azt a szabályt, hogy egy orvos naponta 15-20 betegnél többet ne nézzen meg. A maradék húszat, aki nem kerül sorra, és nem sűrgösségi eset simán kidobathatná pár kidobóval. így az orvosok dolga is könnyebb...
avatar
mz
2015-08-21 11:56:54
Lukács Antal kórházigazgató megtehetné, hogy kidobatja a betegeket a "kórházából", vagy megtehetné azt, hogy normális kórházmenedzserhez illően megszervezi az ellátást, felvesz elegendő orvost akinek elegendő fizetést biztosít. És akkor még mindig csak a dolgát végezné. A dolgok nemcsak Ufó úrral történnek meg, hanem több millió emberrel, akiknek a panasza pusztába kiáltott szó csupán. Egyszerű, beteg és szegény emberek akik még annyi figyelmet sem kapnak, hogy lehülyézze őket egy etelkagyorfi akárki. Beteg édesanyámmal nagyon sokat járom az orvosokat, kórházakat, klinikákat, rendelőket, laborokat, gyógyszertárakat. Sajnos a helyzet éppen ilyen rossz, ahogy az újságíró megírta. Sőt rosszabb. Azzal, hogy azt aki szóvá meri tenni lebunkózzuk, attól nem javul. Maradnak az inkompetens vezetők(bocs: menedzserek), a hazug tolvaj politikusok éa az ellátatlan megkeseredett betegek.
avatar
bdbogyo
2015-08-21 13:13:46
guguka-nak (guggolóka???)
Gratula az utolsó mondatodért. Ezt mind egyedül találtad ki? Remélem életed során bele esel abba a bizonyos 20 emberbe akit majd kidobnak a kórházból arra hivatkozva, hogy megvolt a napi 20 kvóta. Még egyszer GRATULÁLOK!!!
avatar
guguka
2015-08-21 14:06:21
Bar hetvege van, ne szedj dilibogyot mar ebbe az oraba ;))

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."