Kultúra » Alter

Udvarhelyszékiek a Mesterségek Ünnepén

A hagyomány folytatódik, idén is megrendezésre kerül a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban, immár huszonhatodszor. Tőlünk is mennek a mesteremberek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

budaivar1
Hagyományőrzőkkel népesül be a Budai vár
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. augusztus 16., 09:14
0 hozzászólás. 

Negyed évszázad során nagy és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvény nagyot dob az ünnepi hétvégén (augusztus 17-20) a magyar főváros amúgy is turistáktól zsongó látványosságán.

A Budai Vár semmi mással sem összehasonlítható, történelmi hangulatot árasztó háttere ismét benépesül közel 800 hagyományőrző mesterrel, akik ízelítőt adnak tudásukból, és bemutatják szakmájuk szépségeit. Mivel az idei fesztiválon a régi, ritka mesterségek képviselői állnak a figyelem központjában, így nem hiányozhatnak az Udvarhely-környéki mesterségek képviselői sem. Az Artera Alapítványnak köszönhetően idén Dávid Alpár viseletkészítő, Máthé Ilona szövő, László Zoltán szalmakalap-készítő, Szabó Dénes szíjgyártó, Papp Magda és Ambrus Ildikó rusztikus ruha-készítők, Sipos Anna és Tasnádi Klára széki szőttes-készítők, Vass István kalapos, Kovács Mónika bútorfestő, valamint Berkeci Imre zsindelykészítő vesznek részt a Mesterségek Ünnepén.

Természetesen nem maradhat el a borkóstolás, és idén startol a Sajtudvar is, ahol nemcsak a finomságokat és remekműveket mutatják be, hanem a készítésükhöz szükséges eszközöket is, ugyanakkor betekintést is nyerhetnek az érdeklődők a sajtkészítés rejtelmeibe, sőt a hírek szerint a legszebb magyar tehén díját elnyert jószág is tiszteletét teszi a Sajtudvaron. Ezúttal is nagy figyelmet fordítanak a gyerekek szórakoztatására, családi jeggyel kedvezményesen léphetnek be a családosok, akik pedig népviseletben érkeznek, értékes nyereményeket nyerhet. De különböző színpadokon koncertekre is figyelhet a nagyérdemű, hogy csak a legismertebbeket említsük: fellép a Kerekes Band, Harcsa Veronika, a Cimbaliband, Herczku Ágnes, de természetesen nem maradhat ki a programból a csángó népzene és a táncház sem, a teljes program és további információk megtalálható a rendezvény honlapján.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."