Kultúra » Alter

Molnos, a székely Dali

A városháza dísztermében, telt ház előtt mutatták be november 29-én, csütörtökön este Molnos Zoltán első, összegyűjtött munkáit bemutató képzőművészeti albumát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Molnos Zoltán képzőművész. Fotó: Kakasy Botond
Molnos Zoltán képzőművész. Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. november 29., 21:54
1 hozzászólás. 

Az 50. éves, Székelyudvarhelyen született és az udvarhelyiek körében köztiszteletnek örvendő művészt családja, barátai, volt osztálytársai, ismerősei és meghívott vendégei körében köszöntötte az est házigazdája, Bunta Levente polgármester.

Rövid köszöntőjében kiemelte: a Molnos Zoltánnal való barátsága a közös gyermekkorig, a gimnáziumi évekig nyúlik vissza, ezért az ünnepélyes alkalom nem csak a kultúráról, a művészetről, de a kettejük barátságáról, az egymás iránti tiszteletről és a szeretetről is szól.

Mint mondta, a Salvador Dali művészete iránti rajongás is összekapcsolja őket, illetve az, hogy mindketten a közösség szolgálatát vállalták fel: Molnos művészként, ő maga pedig elöljáróként.

Albumba zárt álomképek

Az Infopress nyomdában készült, igényesen kivitelezett, 144 oldalas, 320 Molnos-festményt tartalmazó képzőművészeti albumot és az alkotót Lőrincz György író méltatta.

Bár Molnos Dali-rajongó, aki szakított a hagyományos tájfestészettel, festményein a múlt és jelen, a valóság és az álomvilág van jelen, sajátos, egyéni látásmódja mégsem teszi Dali-utánzóvá.

molnos-04Öntörvényű festő, aki önmaga követője - fogalmazott Lőrincz György, aki szerint Molnos absztrakt, a szürrealizmus jegyében fogant festményei olyan vászonra varázsolt álmok, amelyek tovább álmodják a festőt, és nem meghökkenteni, elborzasztani, de elgondolkodtatni akarják a közönséget.

Az író nem rejtette véka alá az albummal kapcsolatos kifogásait sem ( a képanyag mennyisége, az idegen nyelvű, sokak számára érthetetlen szövegek) – ám ezeket a kritikus észrevételeket maximális jóérzéssel, igen diplomatikusan fogalmazta meg.

Fél évszázad után beteljesült az álom

„Ötven évet vártam erre a könyvre és három hónapot babráltam vele a nyomdában, de a mentségem, hogy a következőhöz, amit 50 év múlva adok ki, biztos nem lesz ennyi türelmem" - mondta viccesen Molnos, aki megköszönte az album kiadását támogatók és a családja segítségét, illetve köszönetet mondott az őt méltatóknak és az eseményre meghívott vendégeinek is.

molnos-05Megható momentuma volt a bemutatónak, amikor a képzőművész elhunyt édesapjára, példaképére emlékezvén az Apám című, az albumban is olvasható, saját versét elmondta.

A bemutatót rövid kulturális műsor is színesítette. Molnos kedvenc zenekara, a Pink Floyd repertoárjából Antalfi József újságíró zongorázott el néhány ismert darabot, az albumban megjelent Molnos - versekből kettő pedig Kulcsár- Székely Attila színművész előadásában hangzott el.

Az aki nem volt jelen az esten, de szívesen megvásárolná Molnos Zoltán albumát, keresse fel a művészellátó boltot, ahol 80 lejért beszerezheti az „ecsettel írt naplót".



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2012-12-04 22:41:35
Dali?
Molnos Zoltán öntörvényű, önmagát adó képzőművész. Ha nem Bunta lett volna a Molnos-album bemutatóján, én is elmentem volna, mert Molnos nagy alkotó, és mi kell, hogy pártfogoljuk. Gratulálok neki az életmű-összegezéséhez, jó ember, és nagyon nagy művész!















Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."