Kultúra » Alter

Pénz, bizottság van, kultúrmenedzserek kerestetnek

Három, a város kulturális intézményeinek menedzselésével kapcsolatos napirendi pontban hoztak határozatot a városatyák a márciusi rendes havi tanácsülésen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

igazgatokbw
Elekes, Szabó, Nagy, Miklós
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. március 28., 15:10
1 hozzászólás. 

Tavaly novemberben a fenntartó önkormányzat által kijelölt szakbizottságok vették górcső alá a városi könyvtár, a Művelődési Ház, az Udvarhely Táncműhely és a Tomcsa Sándor Színház igazgatóinak menedzseri tevékenységét. Az értékelés eredménye közismert: Elekes Gyula folytathatja menedzseri tevékenyégét és ideiglenesen az Udvarhely Táncműhelyt is igazgatja, mivel Miklós Levente, a táncműhely igazgatója visszavonult, nem pályázza meg a vezetői tisztséget és nem vállalta az ideiglenes kinevezést sem. Nagy Pál színház- és Szabó Károly könyvtárigazgatók jelenleg ideiglenesen vannak kinevezve az intézmények élére és újra pályázhatnak a menedzseri tisztségre. Az ideiglenesen betöltött állásokra versenyvizsgát hirdet a fenntartó önkormányzat, a menedzseri székre pályázni kell. A pályázatok kiírására és lebonyolítására vonatkozó szabályzatot, valamint a versenyvizsgára benyújtott dokumentációk, illetve a jelentkezők óvásait elbíráló bizottságok összetételéről is határozat született a március 28-i tanácsülésen.

A tanácsosi testület által elfogadott határozatot a prefektusi hivatalnak is jóvá kell hagynia, a menedzseri állásokra vonatkozó pályázatot ezt követően hirdetik meg, erre valószínűleg április elején kerül sor - tájékoztatott Bálint Attila, a hivatal sajtószóvivője.

Megy tovább a 3+3

A pályázati kiírás dátuma még nem, de a könyvtár, a színház és a táncműhely menedzseri tisztségeinek betöltésére vonatkozó pályázatokat és fellebbezéseket elbíráló bizottságok összetétele ismert. A versenyvizsgázókat és az óvásokat ugyanazok a háromtagú bizottságok  fogják értékelni, mint akik a menedzserek tevékenységét is. Ez kisebb nemtetszést váltott ki az ellenzékből, de nem kapott többségi szavazatot Jakab Attila tanácsosnak azt a javaslata, hogy a táncműhely-bizottságban dr. Zakariás Zoltán, a színházéban pedig Orbán Balázs tanácsosok is helyet kapjanak.

Vizsgázott a múzeum is

Március folyamán a Haáz Rezső Múzeum igazgatójának menedzseri tevékenységét is kiértékelte és a Gyarmati Zsolt (a Csíki Székely Múzeum igazgatója), P. Buzogány Árpád (a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont művelődésszervezője) és Farkas György (a polgármester kabinetfőnöke) összetételű bizottság. Miklós Zoltán igazgató munkáját 9,59-re értékelték – ezt az eredményt ma a városatyák is elfogadták. A múzeumigazgató, akinek a fenntartóval között szerződése 2015 novemberében jár le, folytathatja a 2011 novemberében elkezdett tevékenységét.

Elekes köszöni, marad

A tanácsülésen továbbá megszavazták a Művelődési Ház vezetője, Elekes Gyula menedzseri szerződésének megkötésére és az új menedzsmentterv elkészítésére vonatkozó határozatot is. Az ülésen jelen levő igazgató köszönetet mondott a testületileg megszavazott bizalomért.

Mennyi pénzből él a kultúra

A témához kapcsolódik, hogy a tanácsülésen elfogadták a kulturális intézmények éves költségvetését is. A legnagyobb összeg a múzeumnak, a legkevesebb pénz a könyvtárnak jutott.

A Művelődési Ház és a Székelyföldi Filharmónia 915, a Tomcsa Sándor Színház 623, a Haáz Rezső Múzeum 680, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár 395, az Udvarhely Táncműhely pedig 460 ezer lejből gazdálkodhat. Ezen kívül a költségvetésben szerepel egy 200 000 lejes, a kulturális intézmények által megpályázható összeg is.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lupin
2013-03-29 10:05:12
"A legnagyobb összeg a múzeumnak, a legkevesebb a könyvtárnak jutott." -Igen. Miért nem csodálkozom ezen?! Ez folyik évek óta, mióta Bunta a polgármester, és ez egyértelmű tükre annak is, hogy ki, kinek adta el a bőrét. Pedig ennek nem a politikai hovatartozásról kellene szólnia. De, mint tudjuk, városunk polgármesterének nagyon vastag a bőr a képén, így sok mindent megbír...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."