Kultúra » Alter

Könyvtörténeti séta egy órában

Betűk, lapok, borítók, kötések – utánamentünk a könyv történetének. Alámerültünk a Gutenberg Galaxisba.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

A táguló Gutenberg galaxis című kiállítás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső múzeumban
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. május 21., 15:58
1 hozzászólás. 

A táguló Gutenberg Galaxis egy könyvtörténeti kiállítás – a Haáz Rezső Múzeum idei legnagyobb vállalkozása mindenképpen nagy élmény. Nemcsak azoknak, akik szeretnek olvasni, kézbe venni könyveket, hanem azok számára is, akiket a nyomdatechnika története érdekel.

A kiállításon Szappanyos Tünde múzeumpedagógus vezetett végig – mesélt, informált a kiállított könyvekről, a körítésről, a körülményekről. Alapvetően négy teremre oszlik a tárlat, a könyvnyomtatást feltaláló Johannes Gutenberg-idézet után

az első teremben

erdélyi nyomdák évszázadokkal ezelőtti könyveit csodálhatjuk meg. Kolozsvár, Csíksomlyó, Keresd, Brassó, Gyulafehérvár, Marosvásárhely és más városok nyomdáinak „termékei" mellett olyan egyedi dolgokat is szemügyre vehetünk alig néhány centiméteres távolságból, mint Joannes Kájoni kézírása (pontosabban egy nyomtatvány, amin láthatók az általa elvégzett korrektúra nyomai), egy keresdi befejezetlen könyv (a törökdúlás miatt nem tudták befejezni az akkoriban még hónapokig készülő könyvet), illetve a brassói Honterus nyomdájából kikerült munka.

A táguló Gutenberg galaxis című kiállítás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső múzeumban

Nemcsak a tárlatvezető, hanem a fülhallgatókból hallható háromnyelvű hanganyag is segíti az érdeklődőt – azt már Tündétől tudjuk, hogy Honterus nyomdai felszerelései Brassóban a mai napig megtekinthetők.

Filmvetítés a második teremben

A vászonról a Székelyudvarhelyi Kódex szerzője, Nyújtódi János szól hozzánk Dunkler Róbert színész mintegy ötperces alakításában, a terem baloldalán pedig úgynevezett nemesmásolatokat láthatunk. Ezek eredetijét a marosvásárhelyi Teleki Téka őrzi, ám nincsenek kiállítható állapotban, ahhoz teljesen más fény- és hőmérsékleti viszonyok kellenének.

A táguló Gutenberg galaxis című kiállítás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső múzeumban

A Koncz-kódex és az Apor-kódex másolata azonban itt van, előbbi a hatodik magyar nyelvemlékünk 11 magyar szóval, utóbbiból pedig egy oldalnyi magyar (természetesen régies nyelvezetű) szöveget meg is lehet hallgatni.

Ebbe a terembe került a Thuróczy krónika másolata is, illetve egy eredeti, 16. századi biblia a közeli Hodgyából, a település lelkésze adta kölcsön a kiállításra – melléje még két biblia került az udvarhelyi Tudományos Könyvtárból, ezeknek a kötése érdekes.

A táguló Gutenberg galaxis című kiállítás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső múzeumban

Nem mellékesen a kiállítás mintegy 80%-ban a Róth András Lajos vezette könyvtárból került ide. Kivétel a Székelyudvarhelyi Kódex, ami igen előkelő helyet foglal el a kiállításon (a katolikus egyház tulajdona), és amit virtuálisan lapozni is lehet a tárló hátán.

A terem jobboldalán különböző érdekes könyvkötések kaptak helyet – ezek mozgásérzékelővel vannak ellátva, a látogató előtt forognak a tárlókban. Az unikumok mellett itt találunk ősnyomtatványokat is, pl. Apáczai Csere János Kis Magyar Logikácskáját – ez is nemezmásolat, az eredetit a Teleki Téka őrzi. Szótárak, térképek, enciklopédiák kerültek

a harmadik terembe,

ahol többek között 16. századi Erdély-térképeket, nagyformátumú enciklopédiákat lehet közelről megnézni – ezekről kevés adat áll rendelkezésünkre, de percekig lehet gyönyörködni egy-egy régi színes térképben. Egyébként mind a négy teremben hasonló a padló szerkezete, több helyen ezeken is feliratok, információk vannak.

A táguló Gutenberg galaxis című kiállítás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső múzeumban

Az utolsó terem interaktív - akárcsak a tavalyi Da Vinci kiállításon, ebben is alkalom nyílik arra, hogy a múzeumpedagógus segítségével és irányításával az érdeklődők kipróbálják a náddal vagy tyúktollal való írást.

Itt található az a szedőasztal is, ami a székelykeresztúri múzeum pincéjéből került a kiállításra, a betűkészlettel együtt. A padlón a legrégebbi nyomtatványok címeitől és megjelenési évszámaiktól lépkedünk felfele a jelenbe, egészen a Kindle-ig, vagyis a könyv és a könyvolvasás mai, modern és teljesen más dimenziójáig.

A táguló Gutenberg galaxis című kiállítás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső múzeumban

Itt ér véget a séta Galaxisban, ami egészen október 31-ig várja a látogatóit. Szellemi kaland, információszippantás és nézelődés legalább egy órában – ennyit mindenképpen kell szánni rá.


További tematikus kiállítások

 

Az év folyamán három járulékos kiállítás is kíséri a könyvtörténeti tárlatot – augusztus 4-ig a Művészet a lapok között, tehát a művészkönyvekről szóló kortárs képzőművészeti kiállítást lehet megnézni a földszinten, illetve jövő héten, június 1-től öt hétig át látogatható a Mesekönyv illusztrációk című kiállítás, október 1. és december 1. között pedig Portrék, metszők, metszetek címmel nyílik újabb kiállítás.

 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
attila6
2013-05-22 10:42:48
Könyvtörténeti séta egy órában
a kép illusztráción látható alak az udvarhelyi Lucifer?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."