Kultúra » Alter

Éjszakai autósmoziba visz a múzeum

A szórakoztatás és a tudományosság jegyében, három helyszínen szervezik meg a Múzeumok éjszakája harmadik kiadását.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Jézus-kápolna
Három helyszínen lesznek programok, egyik a Jézus-kápolna. | Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. június 18., 16:39
0 hozzászólás. 

A magyarországi mintát követve, a székelyföldi múzeumokkal egyazon napon, június 22-én, szombaton szervezi meg a Haáz Rezső Múzeum a Múzeumok éjszakáját.

A kínálat tartalmas, hangulatos, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szól – harangozta be a szombat délutántól éjfélig tartó programsorozatot Miklós Zoltán múzeumigazgató.

A harmadik fehér éjszaka újdonsága, hogy a délután 5 órakor kezdődő kulturális és szórakoztató – egy kivételével ingyenes – programoknak ez alkalommal nem csak a Kossuth utca 42. szám alatti székhely és Képtár ad otthont, hanem az intézmény gondozásában levő Jézus-kápolna is.

Mesél a Képtár

Interaktív bábelőadás, mesés, rajzos kézműves foglalkozás Moldován Mária mesekönyv-illusztrátorral, mesemondás és meséskönyv-csere –, azaz 17 órától egyfajta „gyermekmegőrzővé" alakul a Képtár. A gyerkőcöket megéri beterelni és másfél órára „ottfelejteni". A megunt meséskönyveket is érdemes lekapni a polcról: a 18 óra 30 perckor kezdődő mesekönyv-cserén új gazdára találhatnak, a maradékot pedig a múzeum adományként továbbadja.

Performansz könyvvel, bor sanzonnal

Amíg a gyerkőcök a Képtárban szórakoznak, a felnőttek átsétálhatnak a múzeumba, ahol több érdekesség is várja őket. 17-19 óra között Róth András-Lajos történész, a tudományos könyvtár őre tart óránként szakmai tárlatvezetést A táguló Gutenberg-galaxis kiállítás kapcsán.

A táguló Gutenberg-galaxis, Fotó: Kakasy Botond

A Patkóban végzett ásatásról, az ott talált régészeti leletekről este 7 órától 30 perces előadást Nyárádi Zsolt régész, ezt követően a Székely templomerődök szerzője, Gyöngössy János avat be a Góbé-kódex születésnek titkaiba.

Ferenczi Emőke művészettörténész vezeti a Művészet a lapok között kiállításhoz kapcsolódó, este 8 órakor kezdődő interaktív foglalkozást. Érdekesnek ígérkezik, szintén a könyv tematikához kapcsolódik Péter Alpár kézdivásárhelyi képzőművész performansza, amit 21 órától élvezhetnek a látogatók.

A kávéházi zenét jófajta borral kínálja a 21 óra 15 perckor kezdődő Bor és sanzon című program, amire a beugró 10 lej. Ezért az összegért a szekszárdi Triga Borpince hatféle borát lehet megkóstolni – Csender Anett és Járai-Szabó Richárd zenei kíséretében.

In memoriam Haáz Rezső címmel állította össze Veres Péter muzeológus a múzeumalapító képzőművészeti munkáit bemutató digitális fotótárlatot, amit este 10 órától mutatnak be.

Legendák, nyári zenék, mozi

Nem fog csalódni az sem, aki ezen a rendhagyó múzeumos napon nem a klasszikus helyszíneket választja, hanem a Jézus-kápolnát, ahol szintén ingyenesen lehet éjszakázni.

A csemetéket ide is érdemes elvinni. Este 7 órától Budvár legendáját eleveníti fel interaktív legendás játékokkal Müller Henrietta művésznő, íjászkodni is lehet, sőt, Dénes Csaba segítségével a rovásírást is lehet gyakorolni.

Jézus-kápolna

Legenda és valóság – a kápolna valós történetét Sófalvi András régész este 8 órakor kezdődő előadásából ismerhetik meg az érdeklődők. Szakrális népdalest helyszíne lesz a kápolna – Toró Árpád tanár, operaénekes előadása 21 óra 30 perctől kezdődik. Hangulatvilágításban, 24 fotón elevenedik meg a város – a Székelyudvarhely képekben fotókiállítás anyagát a kápolna belső udvarán a falakon teszik közszemlére. Egy kis nyáresti zenét hallgathatnak a komolyzene kedvelői egy órában, a belső udvaron, a Quartett vonósnégyes előadásában 21 óra 15 perctől.

A Múzeumok éjszakája egy igazi ínyencséggel, autósmozival zárul. Az első sikeres magyar hangosfilm emlékére 22 óra 15 perctől levetítik a Hyppolit a lakáj című játékfilmet.

A június 22-i harmadik Múzeumok éjszakája rendezvény részletes programja az intézmény honlapján található.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."