Kultúra » Alter

Misztikus éjszaka a múzeumban

A hiedelmek és a tűz éjszakája volt a szombati a Haberstumpf-villában. A látogatók talán utoljára járhattak a múzeum új raktáraiban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Volt mit látni az új múzeumi épületben
Volt mit látni az új múzeumi épületben
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. június 27., 13:32
0 hozzászólás. 

A szervező Haáz Rezső Múzeum vezetője, Miklós Zoltán azt ígérte, a június 25-én megtartandó Múzeumok éjszakáján az új székhely minden zugát be lehet járni, a padlástól a pincéig. Nem is lódított: a Haberstumpf-villa emeletén még éjszaka is égtek a lámpák, és látogatók fotózkodtak az igényesen felújított, csipkefaragványos erkélyen.

Muzeumok ejszakaja 2016 7

Az idei rendezvény mind a látogatóknak, mind a szervezőknek különleges volt: a megújult Haberstumpf-villa raktárait még nem töltötték fel azért, hogy mindenhová szabad bejárást biztosítsanak az udvarhelyieknek. Így a kultúrakedvelők a múzeumnál hamarabb belakták a teret: a leendő régészeti műhelyben, kiállítóterekben, emlékszobában kicsik és nagyok nézelődhettek, kézműveskedhettek vagy éppen tudományos előadásokat hallgathattak.

Székelységről és erdélyi kastélyokról

A Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat ugyanis a legkülönfélébb programokkal várta a látogatók százait: az épületben régészeti és képzőművészeti foglalkozások, filmmaraton, teaszoba és természetesen szakmai tárlatvezetés várta a látogatókat.

A gyerekek is nagy érdeklődéssel figyelték az EMŰK - Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményes kiállításának különleges alkotásait.

Muzeumok ejszakaja 2016 3

A helyszínen átvehetők voltak A Székelyföld története című, frissen elkészült monográfia kötetei - az átadást megkoronázandó a múzeum meghívta Dr. Kordé Zoltánt, a Szegedi Tudományegyetem előadó tanárát, aki a székelyek eredetéről tartott vitaindító előadást Dr. Hermann Gusztáv Mihály székelyudvarhelyi történésszel és Sófalvi András régésszel.

Azután jó néhány évszázadot ugrottak az időben: Dr. Kálmán Attila történész a 19. századi erdélyi kastélyokról, illetvea azok birtokosairól, a nemesi családokról és az épületek jelenlegi állapotáról tartott bemutatót.

Muzeumok ejszakaja 2016 4

Mint kiderült, Erdélyben a főúri családoknak csak ritka esetben voltak hatalmas, összefüggő birtokaik, így a magyarországi nemesekkel ellentétben ők vagy kisebb méretű új, vagy régi kastélyból átalakított kúriákban éltek. A Bethlenek, Mikók, Széchenyiek és Bánffyk kastélyai a kevés pozitív kivételtől eltekintve romos állapotban vannak, de a legtöbb már visszakerült az örökösökhöz vagy zajlik azok felkutatása.

Igényes zene és tűz a színpadon

A múzeum udvara is közösségi térré változott: gyerekelőadások és szabadtéri táncház, koncertek, sőt, a Szentivánéj közelsége miatt sötétedés után tűztánc várta a látogatókat. A Bethlen Gábor utca felőli udvaron szabadtéri színpadot állítottak fel, itt a székelyudvarhelyi zenészek, színészek és közéleti személyiségek alkotta Stereogam együttes csapott a húrok közé.

Muzeumok ejszakaja 2016 2

Az est a székelyudvarhelyi származású Nagy Cecília és partnere, Gora Krisztián Tűzmadarak nevű táncos duójának előadásával ért véget: a látványos, tüzes előadás kicsiket-nagyokat elkápráztatott.

A kakas legendája

A patinás épület korábban tüdőszanatórium, szülészet és iskolaépület is volt, amíg használhatatlanul romos állapotba nem került. A barangolás így sokakban kedves vagy éppen fájdalmas emlékeket idézett fel: sokan nosztalgiázva jártak az épületben, a régi tanórákra, szünetekre, lógásokra, csínytevésekre gondolva.

Csak kevesen tudják, hogy a Haberstumpf-villához városi hiedelem is fűződik: egy idős néni szerint a tetőt díszítő kakasfigura pontosan jelezte az időjárást: attól függően, hogy merre fordult, a szemlélő meg tudta állapítani, milyen idő várható. Most azonban nem forog a kakas, így a néni nem tudja, hogyan öltözzön, ha kimegy a házból.

Muzeumok ejszakaja 2016 6

Valószínűleg az idei volt a legnyitottabb Múzeumok éjszakája a Haberstumpf-villában: ha a raktárakat, termeket feltöltik, nem lesz már ilyen szabad bejárásuk az udvarhelyieknek az épület különböző szárnyaiba. Őszre azonban újabb kiállításokkal készül a múzeum, így a fehér falak mentén egyre több látnivalót is felfedezhetnek a látogatók.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."