Kultúra » Kiállítás

Tüzes éjszakát ígérnek a villában

Szombaton tartják az első Múzeumok éjszakáját a felújított Haberstumpf-villában. Megnézheted, hol születtél.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

Szabadtéri színpaddal készülnek fotó: facebook
Szabadtéri színpaddal készülnek fotó: facebook
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. június 21., 13:41
0 hozzászólás. 

Bábszínház, képzőművészeti műhely, történelmi beszélgetés és koncertek tarkítják a Haáz Rezső Múzeum új székhelyén, a Bethlen Gábor utcai Haberstumpf-villában június 25-én megtartandó Múzeumok éjszakáját.

A cél az, hogy a látogatók a padlástól a pincéig bejárhassák a felújított épületet, beazonosíthassák, ki hol született - utalt a patinás épület korábbi rendeltetésére Miklós Zoltán múzeumigazgató keddi sajtótájékoztatóján.

A költözködés, az épület szépítése, a terep előkészítése kedden javában zajlott: szorgos munkások füvet nyírtak, kerítést festettek, vakoltak, és útbaigazítással is szolgáltak. Csütörtökig hivatalosan még a Kossuth utcai épületben van a székhely - ismertette Miklós Zoltán.

Hozzátette, a raktárakat egyelőre szándékosan nem töltötték fel, hogy a látogatók a villa majd' minden zegzugát bejárhassák a nagy estén. Mindenesetre a termek nem lesznek üresek: a korábbi EMŰK-tárlat, illetve Dávid Botond fotóművész pénteken megnyíló kiállítása is látogatható lesz.

Színpad a villa udvarán

A programok délután ötkor kezdődnek meg, jó idő esetén szabadtéren: a Bethlen utca felőli kis udvaron, amelyet a kismamák és a nyugdíjasok már most is közösségi térként használnak, felállítanak egy színpadot, ahol fellépések követik egymást.

Elsőként a csíkszeredai Mesehetes zenekar várja a kicsiket és nagyokat vidám koncertjére, majd Bonczidai Dezső és Halmágyi Éva bábszínészek a Csipkerózsikát mutatják be a gyerekeknek.

Haberstumpf villa udvara

Új közösségi tér lett az udvar

Ezt követi a Kaszaj együttes közreműködésével megrendezendő gyerektáncház, este nyolctól pedig székelyudvarhelyi képzőművészek irányításával alkothatnak a művészpalánták. Az elkészült művekből kiállítást szerveznének a múzeumban.

Légy te is régész, majd láss tüzet!

A gyerekprogramokkal párhuzamosan a felnőtteknek is lesz alkalmuk újdonságokat látni, hallani, tanulni. Fél hétkor Kovács Árpád művészettörténész tárlatvezetést tart az Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményes kiállításán, majd kicsik és nagyok is régészekké válhatnak egy rövid időre.

Este nyolctól Dr. Kordé Zoltán történésszel lehet vitázni a székelység eredetéről, a Székelyföld története monográfia kapcsán. Az előfizetők a Múzeumok éjszakáján át is vehetik kiadványaikat.

S ha már a helyszín egy patinás főúri épület, Dr. Kálmán Attila történész vetített képes előadásán a XIX. század lakáskultúráját jeleníti meg az érdeklődőknek, fél kilenckor.

Muzeumok ejszakaja 2

Kilenctől a színpadra szegeződnek majd a szemek-fülek: a székelyudvarhelyi színészek, zenészek és újságírók alkotta Stereogam együttes rázza fel a közönséget, majd a Tűzmadarak formáció látványos tűztáncot mutat be.

A programkínálatot szabadtéri játékok és mozimaraton is színesíti - előbb legendáriumos rajzfilmeket, majd különféle, a székelységgel kapcsolatos dokumentumfilmeket lehet nézni a villában. A tavalyihoz hasonlóan a teázás és borozás sem marad el.

Autós mozi a kápolnánál

A szervezők a Jézus-kápolna környékét sem hagyják kihasználatlanul: este fél kilenckor Magyari Hunor (L)égi felvételek című fotókiállítását nyitják meg a helyszínen, majd a Dr. Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola diákjainak koncertjében gyönyörködhet a közönség.

Este tízkor autós moziba várják az érdeklődőket, ahol a Meseautó című klasszikus magyar vígjátékon derülhetnek.

A Haáz Rezső Múzeum új épületét egyébként fokozatosan rendeznék be": már augusztusban elhoznák a Herendi porcelánkészítő manufaktúra műremekeit, ezek mellé pedig helyi jellegzetességként az egykori kő- és agyagipari szakiskola kerámiáit állítanák ki.

Az őszre és a jövő tanévre gyerekkiállításokkal készülnek. 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."