Kultúra » Alter

Világháborús hangulat lesz Udvarhelyen

Száz év sok idő, de nem lehet elfelejteni a világot megrengető és átalakító Nagy Háborút.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

elsovilaghaboru2
Fotó: tortenelemklub.hu
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. április 16., 10:18
0 hozzászólás. 

Minifesztivált tartanak a világháború kitörésének emlékére július végén a Patkóban. Az egyik szervező telefonszáma 1914-ben végződik.

Az első világháború száz évvel ezelőtti kitörésére (1914 július 28.) emlékezik a múzeum, az Areopolisz Egyesület és az önkormányzat. A rendezvénybe oly módon is bele szeretnék vonni az udvarhelyieket, hogy első világháborús emlékeket, tárgyakat is gyűjtenek egy kiállításra.

Utóbbi a könyvtárban lesz, ahová Kápolnási Zsolt történelemtanár az Udvarhelyi Híradó 1914 július 31-i, bekeretezett címlapjával érkezett (aznap rendelték el a mozgósítást Udvarhelyszéken) az eseményt beharangozó sajtótájékoztatóra, ahol kiderült, hogy a telefonszáma 1914-ben végződik.

elsovilaghaboru1

Ez azért érdekes (Kápolnási szerint egy „égi jel") és fontos, mert őt, valamint Gidó Csaba történészt lehet keresni a következő hetekben és hónapokban az adományozással kapcsolatban. Olyan tárgyakat, emlékeket, fotókat, leveleket gyűjtenek (a Haáz Rezsú Múzeum fél évig venné kölcsön a felajánlott dolgokat, utána visszaadná a tulajdonosnak), amik a nagy háborúhoz kapcsolódnak, ugyanakkor azt is szívesen vennék, ha ezek történetét is megosztanák velük.

Ha valaki nem tud bemenni a múzeumba, az sem baj, hiszen a két fiatal történész meglátogatja az adományozókat (Kápolnási telefonszáma 0752-301914, a Gidóé pedig 0742-916364).

A július 26-28-i hétvégén a rendezvény fő helyszíne a Márton Áron tér lesz, pontosabban az első világháborúhoz kötődő Vasszékely-szobor (most is elhangzott, hogy a szobor talapzatán a névsor nem teljes) közvetlen környéke.

Korabeli filmhíradókkal, filmvetítésekkel, illetve képkiállítással lehet majd a korszak hangulatába belekóstolni, de lesznek vetélkedők és más érdekességek is.

Az első világháborút és a 82-es gyalogezred hőstetteit felelevenítő kiállítással a városba érkező turistáknak is szeretnének kedveskedni, de az emlékezés-sorozat itt nem áll meg, a történészeknek és a múzeumnak több más terve is van.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."