Kultúra » Alter

A kultúra temetője

Hofi, Janikovszky Éva, Szabó Magda vagy Deák Bamba, a gólvágó – farkasréti séta a sírok között.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

farkasreti1
Fotók: Bálint Kinga-Katalin, Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. október 31., 13:29
0 hozzászólás. 

Halottak napja közeledtével a földi halandó gyakrabban járja a temetőket – esetleg nemcsak azt, ahol szerettei nyugszanak, hanem azokat is, ahol nemzetének nagyjai vannak örök nyugovóra helyezve. Ilyen Kolozsváron a Házsongárd, Budapesten pedig a Fiumei úti és a Farkasréti temető.

Hol nyugszanak a nemzet nagyjai?

A Házsongárdban és a Kerepesiben (utóbbit hívják Nemzeti Sírkernek, Fiumei úti temetőnek, Nemzeti Pantheonnak, régebben Mező utcai temető is volt) nyugszik nemzetünk nagyjainak egy része. Erdély nagy írói, politikusai, művészei: Kós Károly, Apáczai Csere János, Dsida Jenő, Reményik Sándor, Brassai Sámuel, Mikó Imre, stb. a kolozsvári régi temetőben pihennek. A magyarság nagy, klasszikus írói, politikusai, művészei, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Jókai Mór, Ady Endre, József Attila, Arany János és sokan mások pedig a Keleti pályaudvartól gyalog is megközelíthető pesti temetőben. Mindkettőben több alkalommal jártam már, idén, egy őszbe hajló napon a Budán található Farkasréti temető művészparcelláját is bebarangolhattam.

„Halottja van mindannyiunknak, / Hisz percről-percre temetünk, / Vesztett remény mindenik percünk / És gyászmenet az életünk" – írja Ady Endre Halottak napján című versében. Amikor temetőben járok vagy halottak napja van, általában ez a vers, vagy Kányádi Sándor nagylélegzetű költeménye, a Halottak napja Bécsben jár az eszemben. Illetve néhány dal.

Szécsi Pál sírjára befőttet is vittek

A Farkasrétit legkönnyebben a 8-as busszal közelíthetjük meg, mely épp a temető bejárata előtt áll meg. Mivel a művészpercellát szerettük volna bejárni (az egész temető bejárására egy nap sem elég), a főbejárattól balra megyünk, onnan felfele, Toldi Géza, a Ferencváros és a magyar válogatott egykori vb-ezüstérmes labdarúgójának sírja mellett haladunk el, amelyen egy dróthálóba vágódó labda van.

Majd egy kis sétány vezet be balra, egészen a Kodály köröndig – Kodály Zoltán zeneszerző és családja itt van eltemetve.

Mellette található a híres művészparcella – erre nem feltétlenül jellemzőek a szobrok, de mind a Kerepesi temető, mind pedig a Farkasréti temető jellegzetességei a díszes síremlékek – előbbiben mauzóleumok is vannak, Kossuthnak és Deáknak emelt ilyent az utókor.

A művészparcella szolid, nem hivalkodó, kis síremlékeket találunk benne – a séta során sokszor meglepődtünk, hogy alig észrevehető kis táblákra vannak felírva nagyon híres színészek és más művészek nevei. Bajor Imre sírját könnyen észre lehet venni, hiszen az augusztus végén eltemetett színész sírján még ott vannak a virágcsokrok és a koszorúk.

bajorA parcellát jó soronként bebarangolni, hiszen minden sírsorban találunk olyat, akit láttunk filmben, olvastunk tőle valamit, vagy a zenéjét hallgattuk, netán a poénjain kacagtunk.

hofiHofi Géza síremléke különleges, de attól is egyedi, hogy egy hétköznap délelőttjén egy idős hölgy méláz el a sír előtti kis padon.

Hofihoz még mindig „járnak" – néhány sírral tovább Szécsi Pál táncdalénekesnél most nincs senki, de a hetvenes években olyan hisztéria volt itt, mint Jim Morrison sírjánál a párizsi Pére Lachaise-temetőben. A temetésen alig tudták megfékezni a rajongókat, később nemcsak friss virág, hanem befőtt is került az énekes sírjára.

szecsipal

Attól is függ, hogy kit ismerünk, hiszen a sok sírfeliraton olyanok is vannak, akinek a neve nem mond semmit, de maga a síremlék érdekes. Például egy tervező síremlékét így is meg lehet alkotni.

cserny

Az itt eltemetett írók közül számomra a legnagyobb név az Örkény Istváné – az egypercesek, valamint a Tóték írójának sírja egyszerű, aláírását fémből készítették el.

orkenyA legtorokszorongatóbb talán Bubik István és Selmeczi Roland (az Üvegtigris Bajusz rendőre az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínész is volt) egymás mellett található nyughelye – mindkét színész autóbalesetben halt meg, előbbi 2004-ben, utóbbi pedig 2008-ban.

bubikesselmeczi

Tőlük nem messze pihen a tavalyelőtt elhunyt Garas Dezső, valamint a parcella szélén a Latabár-család. Gobbi Hilda, valamint Karády Katalin síremléke a művészparcellán jóval kívül esik, velük szemben Déry Tiborék sírja van.

gobbiesdery

A Farkasréti temetőben, akkor is nagyon sok híres ember sírja mellett haladsz el, ha csak térkép és cél nélkül bolyongsz. Ebben a temetőben a huszadik századi magyar történelemnek és kultúrának több nagy személyisége van eltemetve, mint a Kerepesiben és a Házsongárdban együttvéve.

Sportolók és írók az út mellett

A művészparcellát elhagyva egy sétányon még végigmegyünk, egészen az elhunyt magyar olimpikonok emlékére készített nagy márványtábláig – habár nagy részük nem itt van eltemetve, az összes eddigi magyar olimpikon neve és halálának évszáma szerepel rajta, köztük a két székelyföldi birkózóé, az 1978-ban elhunyt Keresztes Lajosé és az 1969-ben távozott Lőrincz Mártoné.

Amíg eljutunk olimpikonok névsoráig, elsétálunk Kabos Gyula, Szabó Magda, Janikovszky Éva, Zelk Zoltán, Bessenyei Ferenc, Kolonics György, valamint két labdarúgó, Deák Ferenc (Bamba) és Tichy Lajos sírja mellett is.

Ha érdekel a magyar kultúra története, ha Budapesten jársz, tégy egy sétát a Farkasrétiben. Ismerősökkel fogsz „találkozni".



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."