Kultúra » Alter

Műveltségben a gimi az ász

A huszonharmadik Tudász vetélkedő témája az első világháború volt, a tétje pedig értékes könyvnyeremény.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

A Tamási Áron Gimnázium csapata
A Tamási Áron Gimnázium csapata
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. december 12., 11:39
0 hozzászólás. 

A több mint tizenöt éve, évente egy-két alkalommal megtartott középiskolás vetélkedő helyszíne most is a Székelyföldi Filharmónia (a volt mozi) nagyterme volt, ahol Varga Andrea és Máthé László Ferenc műsorvezetők, valamint a zsűri (Kápolnási Zsolt történelemtanár, főszervező, Sólyom Andrea egyetemi adjunktus és Tifán Magdolna tanár) és a nézők előtt hét csapat állt csatarendbe.

Udvarhelyről három csapat, a Tamási Áron Gimnázium, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum, és a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola vett részt, de Szentegyháza, Székelykeresztúr, Gyergyószentmiklós és Csíkszeredából a Márton Áron Gimnázium is benevezett. Az udvarhelyiek számára legutóbbiak bizonyultak a legerősebb ellenfélnek.

A vetélkedő alapszakaszában monológokból kellett kitalálniuk egy-egy történelmi személyiség nevét, a diákok különböző első világháborús játék- és dokumentumfilmek alapján kapták a kérdéseket. A válaszadásnál volt néhány kisebb vita, de Kápolnási tanár úr a „Mindig a zsűrinek van igaza!" mondattal higgasztotta le a kedélyeket.

tudasz3

A hangulatos, nagyon sok ismeretanyagot tartalmazó vetélkedő több mint két órát tartott, az egyik legérdekesebb próba a felkészülési időszakban előre megírt katonadalok előadása volt. A gimisek dorombot, a pedások furulyát, a keresztúriak szaxofont, a pallósok hegedűt, a csíkiak kórusfelvételt vetettek be, de egyszerű nyekergéssel is nagy tapsot arattak.

Az alapszakaszból az udvarhelyi és a csíki gimi, illetve a Palló lépett az ötven villámkérdésből álló döntőbe, 45, 44 és 40 ponttal, a csapatok 6, 4 és 2 pontról indultak – rossz válasz esetén pontot lehetett veszíteni. A Tamási csapata (Barabás Hunor, Simó Magor és Orbán Tamás) jól taktikázott, hiszen csak akkor válaszoltak, ha biztosak voltak a dolgukban, elhúzott a verseny elején. A vége felé a csíkiak is rákapcsoltak, de nem tudták utolérni őket, a pallósok (Roșca Krisztoffer, Szász Dorottya és Miklós Emőke) csak néhány kérdésre válaszoltak.

tudasz1

A versenyt a gimisek nyerték 19 ponttal, a második helyen a Márton Áron csapata (Péter Ágnes, Kopacz Norbert és Márton Tamás) végzett 13 ponttal, a pallósok harmadikok lettek 6 ponttal. Mindhárom csapat értékes könyveket kapott a főszervezőtől, a vetélkedőt jövőben is megtartják.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."