Kultúra » Alter

Félidőhöz érkezett a G. Feszt, egyik előadás jobb, mint a másik

Két nagyszerű színházi előadás, egy igen erős koncert és egy felemelő irodalmi est járt le eddig. De folytköv, hasonló dolgokkal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

alapiband2g
Fotók: Haáz Sándor, Szabó Károly, Fazakas Szabolcs
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. június 02., 14:24
0 hozzászólás. 

A csütörtöki irodalmi találkozóval kezdődött a tíznapos kultúrfesztivál, másnap este pedig tűt sem lehetett leejteni a színházteremmé alakított Szentimre utcai G. Caféban, amikor Mucsi Zoltán, Scherer Péter és a székelyudvarhelyi Katona László színre léptek és előadták a nagy sikerű Nézőművészeti Főiskolát.

nezomuveszetig

Másnap este uszodává alakult a kávézóba az alkalomra beszerelt kis színpad, Scherer és Katona A hal nem hal bele című kétszemélyes előadásukat játszották. Két nagyon különböző ember üldögél az uszodában, beszélgetni kezdenek és közben kiderül, hogy nagyon nem mindegy,  piros, kék, avagy világoskék vagy sárga úszósapka van-e a fejükön. Rossz álomként jön vissza egyiküknek, hogy a másik éppen kihalássza a vízből – szenzációsan ábrázolták, hogy mennyire kiszolgáltatott egy hal a horgásznak. Valamint azt is, hogy két különböző világképpel rendelkező ember hogyan kapja meg a közös ellenséget.

ahalnemhalbeleg

Vasárnap este az első koncertet is megtartották – de micsoda koncertet! Aki csak az Eddából ismerhette Alapi István gitárost, annak is óriási felfedezés lehetett, hogy zenekarával (Mits Gergő basszusgitár, Romhányi Áron – ének, rap, zongora, Lantos Zoltán – hegedű, Potesz Balázs – dob) milyen hangulatot tud varázsolni a kávézóba.

Nem voltak sokan, de akik ott voltak, megcsodálhatták, amint a csapat saját szerzeményei kívül micsoda színvonalon játszott Jeff Beck-, Chick Corea-, Billy Cobham- vagy éppen Miles Davis-darabokat. Talán Alapi sem véletlenül volt Jimi Hendrix-pólóban a koncert alatt, az est utolsó dala a gyönyörűszép Hendrix-szerzemény, a Little Wing volt – a gitáros a koncert végén az egyik néző „kölcsönkért" ujjával, illetve egy sörösüveggel is játszott hangszerén, frenetikus koncert volt.

alapibandg

Hétfőn este a városháza dísztermében három kolozsvári színész, Kovács Éva, Csutak Réka és természetesen Bogdán Zsolt adták elő a „...nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak..." című, Dsida Jenő verseiből és más írásaiból összeállított irodalmi estet. Ez is nagy sikert aratott, többszörös vastaps jutalmazta a színészeket, akiknek produkciójáról itt lehet megnézni egy korábbi összeállítást.

dsidaestg

Ma tovább folytatódik a kultúrőrület, a Látó folyóirat szerkesztői és szerző közül itt lesz Kovács András Ferenc, Vida Gábor, Láng Zsolt és Szabó Róbert Csaba, ezt követően pedig a nyolcvanas évek egyik budapesti underground kult-zenekara, a Balaton együttes koncertezik.

Víg Mihály és zenésztársai a Kontroll Csoport-, URH-, Sziámi- és Európa Kiadó-vonalat képviselik, ha lehet így fogalmazni, produkciójuk nagyon szövegcentrikus, érdemes belehallgatni és este eljönni a fellépésre. A youtube-on is vannak teljes egészében meghallgatható albumaik.

Szerdán 19 órától Dósa Zotán legújabb kötetét mutatja be, este felnőtteknek szóló bábszínház lesz a kávézóban (21 órától, A szegény ember királysága), csütörtökön pedig este 9-től Bacsó Kristóf szaxofonos és dzsessz-zenekara, a Triád együttes vendégeskedik ugyanott. A szaxison kívül Oláh Cumó Árpád játszik zongorán és Juhász Márton fog dobolni.

Pénteken ismét lesz egy másik helyszín, 19 órától az András Lóránt Társulat játszik a Tomcsa Sándor színházban. Ugyanaznap este 9 órától a Jazzapella lehet a fesztivál egyik fénypontja: a Sarmalele Reci együttesből ismert András Zoltán acapella-formációja Zoli saját dalait, illetve a dzsessz- és a popzene nagyjainak ismert feldolgozásait adja elő hangszer nélkül. Több éve léteznek, több felvétel is készült róluk, a Queen egyik leghíresebb dala pedig így szól tőlük:

A G. Feszt idén nem a G.-ben, hanem a színházban ér véget, szombaton 19 órától a vásárhelyi művészeti egyetem koreográfus hallgatóinak előadásával. Az utolsó nap estéjére tervezett Tóth Árpi-buli elmarad, ugyanis a színész-rendező a Stereogám zenekar énekeseként kell helytálljon a sepsiszentgyörgyi Múzeumkertben rendezett koncerten.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."