Kultúra » Alter

Az egykori város: 125 éves fénykép került elő az épülő főreáliskoláról

1891 nyara Székelyudvarhelyen, épül a főreáliskola, ingujjban a munkások, zakóban az úriemberek. Görgess és nézz bele nagyban a régi Udvarhelybe!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

ferenczyKEP
Fotó: Balázs Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. február 12., 14:24
0 hozzászólás. 

Ritka fényképre hívta fel a figyelmünket Balázs Attila fényképész, a Civilek az Örökségért Mozgalom aktivistája. Kolozsváron került elő egy 1891-es felvétel a Székely Támadt vár romjain épülő Állami Főreáliskoláról.

Sorozat készült belőle, de csak két kép került elő

A felvételt Ferenczy Lukács készítette – ő volt az első fényképész Székelyudvarhelyen a 19. század második felében, később vele társult a ma is alkotó Kováts fényképészdinasztia első tagja, az 1891-ben született Kováts István. Balázs Attilának tudomása van róla, hogy az iskola épülésekor, 1889 és 1893 között Ferenczy egy fényképsorozatot készített, ebből kettő van meg, egyet az udvarhelyi múzeum őriz, a portálunk által bemutatott kép pedig Attilánál van.

FerenczyL 1891 FOTO BalazsAttila resizeKA fotós-örökségvédő a kolozsvári ócskapiacon egy olyan régiségkereskedővel elegyedett szóba, akiről kiderült, hogy vannak udvarhelyi rokonai és barátai is – az illető otthon, a falán őrizte a ritka felvétel eredetijét, amit a marosvásárhelyi ószeren vett néhány évvel korábban. Attila megvásárolta tőle, de reprodukciót készített belőle a Haáz Rezső Múzeum számára is.

Balázs Attila szerint létezik 2-3 olyan Ferenczy-féle felvétel is, amelyen a vár belsejében az egykori templom és a palotaépület romjai még látszanak, de már cövekek láthatók a felvételen, tehát elkezdték az épület alapjait kimérni. Korábban (természetesen a cövekek nélkül) Orbán Balázs is készített felvételeket a palota és a templom romjairól.

A kérdés az, hogy mekkora a Ferenczy-féle fotósorozat és hol van a többi felvétel?

Hatvannégy ember van a fotón

A felvételt körülbelül a mostani huszár helyéről készíthette Ferenczy vagy a segédje. Beállított képről van szó, hiszen az emberek egy része a fotósra néz, mások a munkájuk fölé hajolnak.

A bejárat még nincs levakolva, jól látható az állványzat az épület körül. Jobbról a harmadik és negyedik földszinti ablakok között van egy létra, talán arról festhették az épület földszintjét – látható is ott egy hosszan húzódó fehér csík az ablakok felett.

ferenczy2Összesen 64 ember van a felvételen, közülük többen ingujjban és székely harisnyában dolgoznak. A bejárat előtti kőrakástól balra négy olyan személy is látható, akik zakóban, kalapban vannak, kettő közülük feltételezhetően a tervek fölé hajol. Az épület ablakai előtt sorban állnak a munkások, az állványzaton is.

Az említett kőrakástól kicsit jobbra egy ülő, fejkendős asszony látható, mellette magasabban áll néhány ember, a fejkendős nőtől balra pedig a belső várfal maradványát vélte felfedezni Balázs Attila, de hangsúlyozza, ez csak az ő feltételezése.

ferenczy1Segédkező gyerekek láthatók a baloldali, nagy kőrakás mellett. A kövek feltételezhetően a töltéshez kellettek – az iskola mostani bejárata (a kapusszobától az ajtóig) egy nagy töltés tulajdonképpen, az itt látható rengeteg kő valószínűleg odakerült.

Az állványzaton sok ember áll, fölötte már látható a timpanon felületén a magyar címer domborműve, erről létezik közelebbi felvétel is (az udvarhelyi régi, de részben még látható köztéri, homlokzati címereket itt nézegetheted), ahogy a gimnázium homlokzatán levő címerről is.

ferenczy3A Ferenczy-féle fotónak kartonpapírból készült kerete van, aminek alján ez a felirat áll: "F. Ferenczy L. műterméből. A székelyudvarhelyi "magy. kir. állami főreáliskola" építési munkálatai 1891. évben. Székelyudvarhelyt."

Megnézheted nagyban is!

Az Állami Főreáliskola történetéről itt írtunk részletesebben, az iskola leghíresebb tanáráról, a tragikus sorsú Szabó Dezsőről pedig ebben a cikkben.

A fényképet nagyobb felbontásban ide kattintva lehet megtekinteni.

Amennyiben rendelkezel ilyen vagy hasonló régi udvarhelyi fényképpel, a Civilek az Örökségért Mozgalom Facebook-oldalán jelezd ezt, illetve tedd közkinccsé, hogy mindenki láthassa, milyen volt egykor kisvárosunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."