Kultúra » Alter

Az egykori város: húsz fotón Székelyudvarhely huszadik százada

Húsz kép van a leghíresebb magyar online fotóarchívumban a városról, 1989-es a legfrissebb. Élmény végignézni a Fortepan képeit, tegyük meg!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

fortepan1a
Fotók: Fortepan.hu
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. augusztus 26., 12:43
4 hozzászólás. 

A néhány évvel ezelőtt elindult Fortepan weboldal gyűjteménye fantasztikus élményt kínál azoknak, akik szeretnek a múltban barangolni. Magyar kezdeményezés, ám nem csak Kárpát-medencei fotók vannak a több tízezres gyűjteményben.

Legnagyobb érdekessége, hogy a fotók szabadon felhasználhatók, és adományként kerülnek az óriási archívumba, illetve nagyobb méretekben is letölthetők, kinagyíthatók – akit érdekelnek ezek a témák, órákat tud eltölteni a fotókkal.

Óriási gyűjtőmunkáról van szó, amit több éve igen lelkesen végeznek az oldal készítői. A képarchívumban az utókor szabadon böngészhet – sőt, adományozhat is. A fotók száma egyre bővül a honlapon, ahogy a felhasználók új képeket küldenek be.

Udvarhelyről 18+2 kép van

Ha a Fortepan keresőjébe beütjük városunk nevét, összesen húsz fotó jelenik meg – ezeket szép, nagy méretben is meg lehet nézni, a húsz kép egymás után nézhető, időrendi sorrendben.

Pontosabban 18 kép van, mert az első kettő két korabeli reklám Ferenczy Lukács fényképész-műterméről. Ezután jön egy 1908-ban készült utcakép – ránézésre nekem a Küküllő utca ugrik be, de ez nem biztos –, annyit tudunk csak, hogy a képet Erdélyi Mór cége készítette, és a Magyar Földrajzi Múzeumban van az eredetije.

fortepan2Ezt a református kollégiumot ábrázoló három kép követi: egy külső, illetve a torna- és előadóterem belsejéből, ezek 1921-ben készültek. Jönnek a városközponti képek, ezekből van a legtöbb. A ferences templom, a református templom, valamint a Deák-tér 1940-ben – utóbbin még látszik a már lebontott Vasszékely pagodája, illetve a Patkó építménye még nem készült el.

forteban2bÉrdekesség az utcai, hajtós szerkezetű kút – ilyen a központ másik felében, körülbelül a mostani taxiállomás helyén is volt. A Fortepanra felkerült, 1941-ben készült következő fotó tanúskodik róla.

fortepan3bA sétatéri gát (zúgó) 1963-ban készült fotója a következő, hátterében jól látszik a ferences templom.

fortepan4A gátat egyébként többször is átépítették, nem mindig nézett így ki. A következő kép szintén a közelben, a mai Tamási Áron utcai (akkori Lenin úti) hídon készült: napfényes fotó, szintén 1963-ból, két hölgy és egy férfi a kor divatjának megfelelően öltözve.

fortepan5A fénykép az útról készülhetett, akkoriban még nem járt sok gépkocsi a városban.

A központ kockakövei és a szejkei székelykapuk

A hídon készült képet öt olyan követi, amelyek ugyanabban az évben készültek, a szerzőjük is ugyanaz (Németh Tamás): a városháza a református templommal, majd előterében egy járókelővel, illetve a Patkó, egyszer szemből, majd a tanítóképző épülete. A téren elhelyezett padokon többen is ülnek, megvan már az a virágágyás is, amit a pár évvel ezelőtti felújításkor tüntettek el.

fortepan6A két utolsó előtti kép a szejkefürdői kapumúzeumnál készült – a hetvenes évek közepén létesített kapusor egyszer alakok nélkül látható, a másik felvételen viszont jól kivehető, amint egy (turista?)csoport tartózkodik a kapuk között.

fortepan7Az emberek nincsenek vastagon öltözve, a fotó nyáron készülhetett – mindkét szejkei felvételnél az 1979-es évszám van megadva.

Azok a nyolcvanas évek...

A húsz fotó közül talán a legéletszagúbb az utolsó: a fénykép 1989-ben, a rendszerváltás évében készült, és egy tipikus, hétköznapi élethelyzetet ábrázol. Ez az egyetlen színes kép Udvarhelyről. 

fortepan8A Patkóban található buszmegállóba beáll a gázüzemű DAC-busz, az emberek pedig „gyúródnak" – a ruhákból és az utcai sárból ítélve egy őszi vagy tavaszi felvétel lehet. A sofőr melletti ülés már foglalt, a bevásárlószatyros emberek szorosan rá vannak állva az ajtóra. Nem egy pozitív, inkább nyomasztó kép ez, a mai harmincas-negyveneseknek az ilyen képek hozzátartoztak a gyerekkorához. Mert Székelyudvarhely egykor ilyen (is) volt.

A Fortepan egy on-line fotóarchívum, ahol minden kép Creative Commons CC-BY- SA-3.0 licensz alatt, szabadon felhasználható. A gyűjteményben többféle módon lehet keresni. Az időskálán mozogva egy-egy év képei böngészhetőek. Minden fénykép letölthető nagyfelbontású változatban is. A Fortepan önkéntes szerkesztők és segítők munkájára épül. Közpénzt nem kér és nem fogad el. A fotógyűjteménynek se hivatalos neve, se tárolási helyszíne, se számlaszáma nincs, azonban 2010 augusztusa óta online hozzáférhető. Többnyire 1900 és 1990 között készült fényképet tartalmaz, amelyekből több mint 70 ezer online elérhető, letölthető és a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.

A Fortepanon található, Székelyudvarhelyen készült fotókat a következő nevű személyek vagy intézmények adományozták az archívumnak: Magyar Földrajzi Múzeum, Makkai Sándor Protestáns Népfőiskola, Ebner, Gyöngyi, Németh Tamás, TM.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
perretz
2016-08-26 14:31:27
1908-ban (a Fortepan lotte be erre az idoszakra lovi be a kepet, nem szoktak tevedni) a Kukullo utca pajkos gondolat sem volt. A szuk utcak miatt, szinte biztos vagyok benne, hogy valamelyik var kornyeki utcarol van szo.
avatar
jutacs
2016-08-26 20:32:41
Nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy a kép a Mihály-udvarban készült
avatar
Bunta Levente
2016-08-28 21:58:56
Szucs udvar .
avatar
jutacs
2016-08-29 10:37:57
Vagyis csak egy picit tévedtem

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."