Kultúra » Alter

Mogács Dániel: Én mindenkit szívatok!

Mogács Dániel színész, humorista és politikusjelölt. Szívat mindenkit, Dr. Mogács pedig a sötét oldal. Hamarosan Udvarhelyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Mogács Dániel
Székelyudvarhelyen lép fel Mogács Dániel
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. május 30., 09:30
0 hozzászólás. 

Színész vagy de, hogyan vezetett az út a stand up comedyhez, hogyan lettél humorista?

A színház nem egy életbiztosítás, főleg, ha az ember nem híres és én nem felvételiztem egyszer sem a főiskolára különböző elvek miatt, amit itt most nem taglalnék és hát nagy részben hülyeségek is voltak. Egy társulatunk volt, amivel különböző színházakban léptünk fel (Eleuszisz színház – szerk. megj.). Lassan felkopott az állunk.

A kis színházunkat a Dumaszínházba beszervezte a szervező. Ott láttam először, hogy van egy ilyen műfaj, Litkai Gergő mondta az előadásunk után, hogy megpróbálhatnám ezt én is. Amikor a színházban elment a technika és csak úgy improvizatíve szórakoztatni kellett a nézőket, azt nagyon élveztem és volt, hogy jobban sikerült, mint az előadás, de nem tudtam, hogy én ott akkor „standupolok".

Éreztem, hogy lenne erre készségem,viszont az a felállás, hogy „kiállok a színpadra azért mert én vicces vagyok hallgassatok meg", no ettől viszolyogtam, el sem tudtam képzelni. Két évig morfondíroztam, hogy megpróbáljam-e vagy ne, aztán annyira nem volt pénzem, hogy elkezdem. Megpróbáltam, elsőre felvettek és nagyon nagy élmény volt, innen kezdődött minden.

Mogács Dániel

A humoristák közül kiket, milyen stílust szeretsz? Kik azok, akikre figyelsz?

A nagy öregek közül mindenképpen kiemelném Hofi Gézát, mert én tulajdonképpen ezt szeretném csinálni, amikor a színház és a stand up comedy keveredik, s erre a legjobb példa ő. Óriási tehetség, az más kérdés, hogy milyen lehetőségeket kapott abban a rendszerben, s ki tudja, hogy hány nagy tehetség volt rajta kívül, de ő kétségtelenül zseniális. Aztán Mr. Bean például, aki frenetikus, illetve a Monty Python és az egyéb abszurd humor is igen közel áll hozzám.

Volt az a bizonyos Kétfarkú Kutya Párt, te voltál a hetedik kerület polgármesterjelöltje. Honnan jött ez a „kaland"? Hát a Hírcsárda?

A Hírcsárda a Dumaszínházhoz kapcsolódik, mert dumaszínházasok is írnak bele, Litkai Gergő az egyik, aki a Dumaszínház főnöke is. Ő kért fel, hogy lenne-e kedvem eljátszani egy ilyen politikust, indulnék a hetedik kerületben. Én azt sem tudtam, hogy mi az a „kutyapárt", de az már régebb létezett, ők már Szegeden csináltak különböző őrületeket, humorral és street-arttal kapcsolatosan.

Volt jogilag is olyan háttere, hogy ténylegesen el lehetett indulni a választáson, én így a Hírcsárda jelöltje voltam, de jogilag a Kutyapárthoz csatlakozva. Úgy indult, hogy majd integetek meg üldögélek egy széken, aztán elkezdtem ötletelni, bementem helyekre interjúkat adni. Teljesen elferdítettem. Komolyan mondtam hülyeségeket, ebbe többen belegabalyodtak. Végül nagyobb lett a durranás, mint amire számítottam.

Mogács Dániel

A Susogós Mackókban te vagy a rendező, Brandon hangja, s ezt a bábot is te mozgatod. Hogyan agyaltátok ki ezt a bábfilm-sorozatot?

Litkai Gergő kért fel erre is szintén, neki volt egy ilyen képregény-ötlete, két maci, akik a Susogós Mackók névre hallgattak, de teljesen másképp néztek ki a figurák, tetovált suttyó medvék voltak, ezt akarta ő bábra alkalmazni. Én felkértem Sárkány Katalint, hogy tervezze meg a bábokat és a díszletet, és Veres Andrist, akivel együtt csináljuk ezt az egészet.

Az eredetitől kicsit eldeformálva megcsináltuk a két különböző karaktert. Úgy működik a gyártása, hogy kitalálunk Andrissal különböző alaphelyzeteket, amik jól mutatnak elbábozva, Gergő meg erre ír párbeszédeket.

Dr. Mogács figurája hogy alakult ki? Kapcsolódik valamennyire a Kétfarkú Kutya Párthoz?

Így van, de a pártból tulajdonképpen kiszálltam. A Dr. Mogácsból eddig öt rész készült el, miután nem választották meg Dr. Mogácsot. Kettévált a karakter, azt szoktam mondani, hogy Dr. Mogács az én sötét oldalam, aki korunk nagy megtévesztő mestereit hivatott szimbolizálni, a multi cégeket és a politikusokat, akik tabuk nélkül átverik az egész világot.

Ez a figura, akinek különböző kisfilmjei készülnek. Most megürült egy hely címmel indult egy új, mivel elveszítettük a köztársasági elnökünket és Dr. Mogács lépett a helyére, mert az egy tökéletes pozíció annak, aki csak úgy mutogatni akarja a tollait meg szórakozni a hatalommal, illetve jó lehetőség arra, hogy mindenütt ott legyen. Páran félreértik, hogy én a jobboldalt akarom szívatni: nem, egyszerűen most kezdődött ez el.

Én mindenkit szívatok, de leginkább ezekkel a multi cégekkel állok harcban meg ezzel az egész mostani világgal, ami szinte csak a pénzről szól és a reklámokon keresztül csak a pénzköltésről. Az emberi értékek ennek köszönhetően hanyatlanak. A multi cégek tulajdonképpen azt tesznek országunkkal-országokkal, amit akarnak, mozgatják az árfolyamokat, csinálják az adónkat és mindenki elvan a kis rabszolgatartó társadalomban, ahol azt hisszük, hogy jó nekünk, közben meg rohadtul nem.

Mogács Dániel

A közeljövőben miket tervezel, milyen filmjeid, előadásaid készülnek?

A Dr. Mogácsot továbbra is szeretném csinálni – egyelőre mindenki ingyen dolgozik, én szeretném megmutatni, hogy vannak olyan eszközök a technika fejlődése által, hogy nagyon kevés pénzből lehet minőségi humoros produkciókat filmre vinni, amivel nagyon kevesen élnek. Amikor az ember néz egy ilyen filmet, akkor elvárja, hogy ne csak a szöveg legyen vicces, hanem a látvány is.

Ilyen téren a Dr. Mogácsot szeretném folytatni, s ha valami apanázst kapnék valahonnan, akkor nagyobb lendületet is tudna venni, így egyelőre önerőből. Van egy önálló estem, a Mogács és Dr. Mogács közös estje, ami kezd áthajlani egy kicsit a stand up és a színház keverékébe. Ott bábok is megjelennek, szeretnék többféle bábot többféle humorforrásként megjeleníteni. Ezt az önálló estet átviszem majd a Mikroszkóp Színpadra, ami lehet, hogy már más néven fog futni, ha jól tudom Thália kabaré. Litkai felkért egy bábkabaréra is, ahol különböző bábok lesznek és őrült bábkabaré-műsor lesz.

Illetve a kabarét is próbáljuk megújítani Gergővel, ez Fekete Kabaré lesz, ami megpróbálja megújítani azt a most már elég halott stílust, aminek régebb Magyarországon nagy hagyománya volt, csak bizonyos emberek kiirtották és fel is sózták a talajt. Megpróbáljuk úgy, hogy a látvány is közrejátsszon, ne csak két ember üljön egy széken, énekeljen és beszélgessen – hogy látványos, mozgalmas legyen, ami megújítja és felkavarja kicsit az állóvizet.

Mogács Udvarhelyre jön

A Dumaszínház és a Showder Klub egyik legnépszerűbb humoristája Székelyudvarhelyre látogat. Mogács Dániel önálló stand-up előadását június 10-én 16 órakor a volt Stúdó Mozi termében nézhetitek meg 5 lejért.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."