Kultúra » Irodalom

Jubilál az anyanyelv napja Gagyban

Huszadik éves a Móra Ferenc vers- és prózamondó verseny. Az évfordulót május 25-én Gagyban újabb anyanyelvi vetélkedővel ünneplik meg.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

Móra Ferenc
Móra Ferenc vers- és prózamondó verseny
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. május 23., 11:32
0 hozzászólás. 

A Bán József tanítóról elnevezett kultúrotthon színpadán környékbeli iskolások és fiatalok anyanyelvi vetélkedőre gyűlnek össze. Bár a legtöbb kisiskolás nem tudja, születésük előtt már jóval ugyanilyen izgalommal álltak színre Gagyban a vidék legjobb vers- és prózamondói.

Talán nincsen is olyan magyar ember, aki Móra Kincskereső kisködmönének főhőséről, Gergőről ne tudna, illetve nem hallotta volna például A csókai csóka, vagy a Zengő ábécé rímeit. Éppen ezért került fel Gagyban, az akkori pedagógusok döntése szerint, Móra Ferenc neve az intézmény névtáblájára a kilencvenes évek elején, a Demeter István faragta szobor a folyosóra, és persze a nagy gyermekíró iránti tisztelet okán, életművének ismertebbé tételének szándékával hangzanak el más magyar versek mellett Móra versei, prózai írásműveinek részletei minden évben Gagyban.

A kincset a szívében hordozza az embert – olvashatjuk évente a versenyzők feje fölötti Móra-idézetet. Több évben is elhangzott: ez a nap az anyanyelv napja Gagyban, az irodalmi művek, költők és írók által közvetített örök üzenet az általánosan emberit, a sajátosan magyart emeli ki az irodalom hatalmas kincsestárából – a Gagy mentéről, Keresztúr, Solymosok, Etéd, Bözöd környékéről, a Küsmöd mentéről érkezett iskolások, fiatalok által.

A díjak értékes irodalmi művek, melyek a helyi vállalkozók, magánszemélyek, a polgármesteri hivatal, illetve a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa, a Communitas Alapítvány jóvoltából teszik örömteljessé mindegyik résztvevő napját. A verseny napján 8 és 9 óra között a vendégeket fogadják az iskolában, 9 órától várhatóan délig Móra-verseket és prózarészleteket, szabadon választott magyar verseket adnak elő a versenyzők, déli két óráig értékelés, díjazás, szakmai megbeszélés zajlik, amit díszebéd követ.

Az esemény mindenkori szervezői a helyi iskola – mely a szentábrahámi, Benedek Elekről elnevezett intézményhez tartozik – pedagógusai és a Móra Ferenc Alapítvány.

A vers-és prózamondó versenyről P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa tájékoztatott.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."