Kultúra » Kiállítás

Limonádét a szemnek!

Unalmasak a kirakatok, lekopott a választási plakát? Keress kulturáltabb néznivalót. Például egy kiállítást. Mit, hol, mikor – képbe hozunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

Liszt Ferenc életútja plakátokon
Jobbnál jobb képek várják, hogy a retinánkra égjenek. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. június 13., 15:28
0 hozzászólás. 

Az elmúlt hetekben több érdekes kiállítás is nyílt városunkban, amelyet érdemes megnézni.

Tettünk egy körsétát a városközpontban, és feltérképeztük a szellemet is felüdítő látnivalókat. Mi lehet jobb, mint a színház, vagy a múzeum hűsében merengeni az izzasztó kánikulában, vagy a villámló viharban? A strand?

Rossz válasz. Leéghetsz, eleshetsz, megfázhatsz, begombásodhatsz. A nézegetés ennél jóval egészségesebb.

Ide süss!

A kiállításkörutat érdemes a Bocskai Házban kezdeni. A Liszt Ferenc életútját bemutató, 16 darabos plakátkiállítás június 12-én, kedden délután nyílt meg, és mindössze három napig, azaz június 15-ig, péntekig látogatható. A plakátok, amelyek kicsinyített változatai a Liszt emlékév alkalmával a Budapesti Művészetek Palotájában bemutatottaknak, a BBTE udvarhelyi tagozatán tanuló péceli cserediák, Rigó Csaba Dániel jóvoltából kerültek Udvarhelyre. Akit érdekel, keddtől csütörtökig 9-14 és 16-18 óra, pénteken 9-14 óráig térjen be nézelődni.

Művház: mi leszel, ha nagy voltál?

A Művelődési Házban összesen négy kiállítás várja a látogatókat.

Kiállítás a székelyudvarhelyi Művelődési Házban

A koncertteremben a Hargita Megyei Képzőművészek munkáit lehet szemügyre venni. A június 28-ig látogatható, 36, Hargita megyében élő vagy innen elszármazott képművész munkáját felvonultató tárlat keresztmetszete a kortárs székelyföldi képzőművészetnek.

A jelenből a múltba – régi fotókon régi udvarhelyi céhekről készült fotográfiákat tett közszemlére a Kováts képíró dinasztia. Az előcsarnokban érdemes elidőzni: az ő tulajdonukban Udvarhely fényes múltja, és most nekünk is megmutatják.

A fénnyel írt képek után a tűzzel festett, rajzolt munkákra is érdemes rápillantani. Elekes Gyula igazgató 10 éve oktatja felnőtteknek, gyermekeknek a tűzzománc-technikát – a jubileumi tárlat ennek lenyomata.

Milyen lesz Székelyudvarhely 2022-ben? – a jelenből a jövőbe vezet az emeleti oszlopos teremben látható tematikus kiállítás, amely a Művelődési Ház által május 25-én megszervezett III.Tematikus Építészeti Konferencia apropóján jött létre.

Építészeti kiállítás a székelyudvarhelyi Művelődési Házban

A város különböző részeit át- és újragondoló terveket a Budapesti Műszaki Egyetem mesteriző hallgatói készítették. Az ötletek beindítják a laikus fantáziáját, de mindenekelőtt ihletforrásként szolgálhatnak a jövőbeli városkép kialakításán dolgozó szakembereknek. A fotó, tűzzománc és az építészeti kiállítás június végéig hétköznaponként 9–20, szombaton és vasárnap 10-13 óra között látogatható.

Ettél, ittál, nézzél

Ha még nem telítődtünk látnivalóval, látogassunk el a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontba. A Merkúr áruház első emeletén levő székhelyen a fiatal marosvásárhelyi képzőművész, Cabuz Andrea munkáit mustrálhatjuk. Az egyéni kiállítás nem csak azért figyelemre méltó, mert a művész az idei Grafikai Biennálé különdíjasa, de azért is, mert az első székelyudvarhelyi művésztelep, a július 16-28. között szervezett Plazma meghívottja. Cabuz élénk színekkel és plasztikus felületekkel, kettősséggel játszó, harmonikus festői világa előfutára a hamarosan kaput nyitó művésztelepnek. A tárlat július 7-ig látogatható.

Sztojkák és zsenik

A körsétából nem maradhat ki a Kossuth utcában levő Haáz Rezső Múzeum és Képtár.

Utóbbiban id. Sztojka Ferenc fotográfiáiból nyílt május végén kiállítás, amely nem véletlenül kapta az Időfaggató címet. A múlt század derekán, Udvarhelyen és környékén készült régi fotográfiák nézegetése közben nosztalgiázhat az „azokat a régi szép időket" megélt korosztály és bámulhat a kort csak az elbeszélésekből tudó ifjúság.

Kiállítás a székelyudvarhelyi Mokka Kávéházban

Aki még nem látta, a hónap végéig feltétlenül nézze meg a fotókat. Az utca túloldalán levő múzeum kapuját átlépve egyenesen a reneszánsz korába csöppenünk, a Leonardo da Vinci zseniális találmányai című kiállítás feltétlenül megéri a kalandot. A nyugodt és alapos nézelődésre érdemes rászánni egy-két órát is akár, látnivaló akad bőséggel. A kiállítás nem ingyenes, a nyitva tartásról és a belépőárakról a múzeum honlapján lehet tájékozódni.

Kultúrkörútunk végét megkoronázhatjuk egy sörözéssel – a Mokkában például, ahol a belső terem falait még pár hétig díszítik a Tomcsa Sándor Színház művésze, Barabás Árpád mediterrán hangulatot idéző festményei.


címkék: kiállítás expo

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."