Kultúra » Kiállítás

Galaktikus könyvutazás a múzeummal

Izgalmas, szokatlan látványvilágú kiállításokkal fokozza szépre, újra való éhségünket ebben az évben a Haáz Rezső Múzeum.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

gutenberg, muzeum
A táguló Gutenberg-galaxis látványterve már elkészült.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. január 22., 16:07
0 hozzászólás. 

Tavaly Leonardo da Vinci zseniális találmányaival dobbantottak, ebben az évben a Gutenberg-galaxisban csábítanak, elkalauzolnak a kortárs fiatal képzőművészek világába is. 2013-ban a könyveké és a fiatal művészeké lesz a kiállítótér a Haáz Rezső Múzeumban.

Az intézmény vezetősége elkészítette az éves programot. Januártól decemberig összesen 17 kiállítással lepik meg az érdeklődőket. A tárlatokat két fő tematika, a könyvek és a fiatal kortárs művészek bemutatása köré csoportosították – tájékoztatott Miklós Zoltán múzeumigazgató.

Meghódítják a könyvgalaxist

A 2013-as év legnagyobb házi projektje A táguló Gutenberg–galaxis című könyvtörténeti kiállítás lesz, amely március 25-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Az előkészületeket már tavaly elindították, elkészült a promóciós anyag: a tárlat hangulatát, témáját frappánsan illusztráló könyvjelzők, asztali- és zsebnaptárak.

gutenberg-latvanyterv-02

A nagy kiállítást több kisebb, de hasonlóképpen izgalmas tárlat egészíti majd ki. Így a májusra tervezett, a művészkönyveket bemutató Művészet a lapok között, a júniusra időzített Moldován Mária Mesekönyv illusztrációk című képzőművészeti, valamint az október első napján megnyíló Portrék, metszők, metszetek könyvtörténeti kiállítások.

Teremnek és lüktetnek

A fiatalokra fókuszáló képzőművészeti kiállítások nyitánya Kolumbán-Antal József szobrászművész Tengeri sugallattok című kiállítása indítja Erre január 23-án, szerdán délután 18 órától a Képtárba várják az érdeklődőket.

Orbán Balázs munkássága előtt tiszteleg, a múlt és a jelen közt von párhuzamot a február 3-i Megismételt pillanatok fotókiállítás, amely Fekete Zsolt fényképeit láthatjuk.

Két fiatal, de különböző stílusban alkotó festőművész, a marosvásárhelyi Cabuz Annamária és a székelyudvarhelyi Gidó Szende Melinda izgalmas képi világával ismertetnek meg a március 7-től és 13-tól látogatható tárlatok.

Március 15-én a 125 éves székelyudvarhelyi vasút története elevenedik meg, május 1-jétől pedig újra fogadja és az Erdélyi fürdők bemutatásával várja látogatóit a szejkefürdői Borvízmúzeum.

A Jézus kápolna történetével szintén májusban, az erdélyi fejedelmek által a székelyeknek adományozott címeres levelekkel és az udvarhelyszéki középkori templomok régészeti feltárásának eredményével pedig augusztusban ismerkedhetnek meg a múzeumlátogatók.

A májusi városnapok alkalmával helyi képzőművészek alkotásaiból nyílik meg a TERMÉS 2013. A kurátor Veres Péter muzeológus szerint nívósabb lesz, mint az előző kiadások, ezért is kíváncsian várjuk, hogy ki és mivel rukkol elő.

pulzus 02

Újra bekapcsolódunk a kortárs képzőművészet vérkeringésébe: júliusban második alkalommal lüktet a székelyudvarhelyi művésztelep, a PULZUS.

Az év vége az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) képzőművészeti kiállítását tartogatja – ez október 15-én nyitja meg kapuit. Az idei  tárlatok sorát egy, a karácsonyra hangolt nézni és vásárolni valót is kínáló zárja. Rozsnyai Béla ötvösművész ezüstből készült ékszereit, kisplasztikáit ajándéknak is szánhatjuk, de akár egy tartalmas múzeumi évre emlékeztető szuvenírként is hazavihetjük.

A tervezett kiállításokkal, az ezekhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokkal kapcsolatos friss, naprakész információkat ebben az évben is a múzeum honlapján találunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."