Kultúra » Kiállítás

Lélekkel lapozható művészkönyv

Klasszikus téma szokatlan köntösbe bújtatva. Másképp, más kép a könyvről a múzeumban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

Művészet a lapok között
Meghökkentő, izgalamas és meglepetést is tartogat a művészkönyv. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. május 15., 09:38
0 hozzászólás. 

„Amit szívedbe rejtesz, szemednek tárd ki azt; amit szemeddel sejtesz, szíveddel várd ki azt". Talán ezeket a József Attila verssorokat tudnánk használati utasításként kézbe adni annak, aki időt szán arra, hogy megnézze a Haáz Rezső Múzeum legújabb, a művészkönyvek izgalmas világába kalauzoló kiállítást.

A május 13-án, hétfőn délután megnyitott és az intézmény idei legnagyobb szabású projektjéhez, A táguló Gutenberg-galaxis című kultúrtörténeti kiállítás témájához, a könyvhöz szorosan kapcsolódó tárlatnak már a beszélő címe, Művészet a lapok között is sejteti: a szokványostól eltérő, másfajta, rendhagyó olvasmányélményt kínál.

A könyvkompót zamata

A három teremben kiállított, svájci, magyarországi és erdélyi művészek által készített félszáz művészkönyv mind egyedi és mind más, de van egyetlen nagy közös titkuk: elolvasni, kikódolni a bennük levő információt csak az tudja, aki nem a szemével, hanem a lelkével, az összes érzékszervével lapoz.

Művészet a lapok között, Tasi A szavak íze, Fotó: Csedő Attila

Az elsőből az utolsó terembe, tárlótól tárlóig vándorolva lehet gyakorolni ezt a másfajta olvasási technikát. Irányt és szótöredéknyit sem tévesztünk, ha végigkövetjük a Tasi József által befőttesüvegekben konzervált Szavak ízéből kirakott ösvényt.

A sokszor meghökkentő, már-már groteszk, szürreálisba hajló, néha morbid látványt kínáló kaland a nagy Williammel, azaz Shakespeare-rel indul.

Művészet a lapok között, Adonisz és Vénusz, Fotó: Csedő Attila

Az első teremben három svájci művész munkái fogadnak, s az ajtó mellett mindjárt Vénusz és Adonisz köszönt, akiket szó szerint az erotikus költemény soraiba öltöztetett Imgard Basler és Lucas Kunz.

Kőbe dermedt sorok

A középső, második teremben a kiállítás létrejöttét támogató társszervező, a 33 tagot számláló és idén két évtizedes születésnapját ünneplő Magyar Művészkönyvalkotók Társaságához tartozó alkotóké a tér. Ismerős József Attila-verssor a központi látvány, de van itt Radnóti-utánérzés és kőbe dermedt könyv is – mind más, mindegyiknek története van, akárcsak a falon a textilre komponált arcképcsarnoknak.

művészet a alapok között, Fotó: Csedő Attila

Könyvek papírból csipkézve, fűzve vagy hajtogatva, összetekerve, kinyitva, becsukva: megérinthetők vagy üvegkalickából visszaköszönők.

Hazai ínyencségek

Az erdélyi művészek számára meghirdetett pályázatra beérkezett művészkönyvek javát válogatta ki a kiállítás kurátora, Ferenczi Emőke művészettörténész.

Mvészet a lapok között, Fotó: Csedő Attila

Pallón lengő meglepetéseket rejtő Nyomok, piruszra applikált könyvtörténet-krónika, véráztatta csatakönyv, fából faragott bibliában feszület és fotogram – csupán néhány az itt bemutatott, különböző technikával készített művészkönyvekből, amelyeket június 23-ig lehet alaposan szemügyre venni.

Ajánljuk, nem csak könyvmolyoknak, de minden, a művészkönyvkalandra nyitott szemű és szívű érdeklődőnek.


Ők nyitottak


A május 13-i megnyitón a közönséget és a jelen levő kiállító művészeket, valamint a Magyar Művészkönyvalkotók Társaságának elnökét, Szirányi István képzőművészt Miklós Zoltán múzeumigazgató üdvözölte.

A kiállítást Csender Anett és Járai-Szabó Richárd, a Benedek Elek Tanítóképző diákjainak megzenésített versekből álló előadása színesítette. Rendhagyó tárlatvezetést tartott és a kiállítást méltatta a szervező kurátor, Ferenczi Emőke művészettörténész.

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."