Kultúra » Kiállítás

Mesebeli állatok költöztek Udvarhelyre

Rég nem látott ennyi gyermeket a múzeum, amely kint és bent is szűknek bizonyult. Bogyó, Babóca és barátaik nálunk is igazi sztárok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

baltazar szobaja500
A mesés tárlaton Baltazár szobáját is meg lehet csodálni.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. július 01., 14:18
0 hozzászólás. 

Aprónépek zsivajától volt hangos szombaton este a Haáz Rezső Múzem földszinti kiállítótere és udvara. Közel háromszáz tipegő, totyogó, leginkább óvodáskorú gyerek és az őket gardírozó szülők és nagyszülők tolongtak a múzeumban.

Kicsik és nagyok egyaránt kíváncsiak voltak a népszerű mesefigurák, Bogyó, Babóca, valamint barátaik bábfiguráit bemutató kiállításra, és a népszerű mesehősöket létrehívó Bartos Erikára, aki az esemény díszvendége volt.

A múzeum földszinti kiállítóterében, a három teremben elhelyezett tárlókban színes, hangulatos mesevilág fogadta a zsibongó gyermeksereget. Volt, akit a mennyezetről lógó felhők között lebegő léghajó, és a belőle kikandikáló jól ismert mesefigurák nyűgöztek le, mást Baltazár háza és a Szivárványcsúszda varázsolt el.

Igazi tányérból esznek a mesefigurák

A gyermekek élvezték a látványt: egyik teremből a másikba szaladtak és alaposan, minden részletében szemügyre vették. A nagyobbacskák meg is beszélték egymás közt az élményt, sőt, velünk is megosztották a látnivaló érdekes részleteit.

leghajo1 500

„Igazi tányérból esznek ész még fesztmény isz van a falon" – hívta fel Baltazár szobájának csudáira figyelmünket egy aprócska, de nagyon szemfüles kisfiú, aki gondolkodás nélkül sorolta a csíkos abrosszal letakart asztalnál ülő mesefigurák nevét: Csiga Csaba, Vendel, Lili, Ugri...

A kislányoknál nagy sikere volt Babóca hálószobájának, konyhájának, fürdőszobájának, a kisfiúkat inkább a focimeccses jelenet, a sárgán virító Százlábú háza és a zöldben pompázó Domb házikókkal vonzotta.

Aki megunta a nézelődést, letelepedhetett a kisasztalhoz, és kiszínezhette azt az ajándék kifestő-lapot, amivel a tárlatnyitó alkalmával a házigazdák kedveskedtek a gyerkőcöknek.

A felnőttek sem unatkoztak, nyugodt perceikben a falakon levő, Bogyó és Babóca sikertörténetét és Bartos Erika életrajzát is bemutató információs pannókat böngészhették, vagy válogathattak a helyben kínált mesekönyvekből, társasjátékokból.

Tömeges rajongás

Jó ötlet volt a szervezők részéről a mesevetítés, bár az élmény felemásra sikeredett: a választott helyszín, a harmadik kiállítótér nagyon szűkösnek bizonyult, így voltak gyermekek és – nem titkoltan bosszús – szülők, akik erről az élményről lemaradtak.

vetites500

Azokat a mázlistákat, akiknek sikerült bezsúfolódniuk a vetítős-terembe, személyesen Bartos Erika vizsgáztatta le, számon kérve mennyire alaposan ismerik a mesehősöket. A gyermekek piros pontot érdemeltek, mert pillanatok alatt felismerték, hogy mi nem stimmel a vászonra vetített rajzokon.

Gondolkodás nélkül válaszolták például, hogy Vendelnek, a szarvasbogárnak nem pöttyös a háta és Alfonznak, a tücsöknek barna a hegedűje. Jutalmul három Babócát és két Anna, Peti, Gergőt kaptak Bartos Erikától, akit a megnyitó végén tartott dedikáláson valósággal megrohamoztak a mesekönyvekkel felszerelkezett udvarhelyi rajongók.

A Haáz Rezső Múzeumban június 29-én megnyílt bábkiállítást augusztus 11-ig lehet látogatni. A 15 éven aluliaknak a belépés ingyenes.


Elcsent emlék


Örömben üröm az esemény házigazdáinak, akik a megnyitó végén vették észre, hogy a nagy tumultust kihasználva valaki elemelt egy eladásra szánt mesekönyvet, sőt, még dedikáltatta is a lopott holmit a szerzővel.

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."