Kultúra » Kiállítás

Történelemórára invitál a múzeum

A Szent István-napi ünnepség apropóján hétfőn délután két történelmi témájú kiállítással várja az érdeklődőket a Haáz Rezső Múzeum.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

Kakasy Botond
Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. augusztus 15., 12:55
0 hozzászólás. 

Templomok a föld alatt a címe annak a régészeti kiállításnak, amelyet Nyárádi Zsolt és Sófalvi András régészek jóvoltából láthatunk. A múzeum két munkatársa 2005 óta folyamatosan végez ásatásokat Udvarhelyszéken, eddig több mint húsz középkori templomot tártak fel.

A feltárt leleteket, illetve a helyszíneket is bemutatja az augusztus 19-én, hétfőn délután 5 órakor megnyíló tárlat, amely tulajdonképpen előfutára a múzeum jövő évre tervezett nagy régészeti kiállításának. A kiállítást Mihály János történész, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa nyitja meg. A régészeti kiállítás ez év végéig várja a látogatókat.

Ha már szemügyre vettük a középkori föld alatti templomaink kincseit, ne siessünk haza, hanem szánjuk időt a másik, 17 óra 30 perckor megnyíló, szintén történelmi témájú kiállításra is.

Erdélyi fejedelmek székelyeknek adományozott címeres levelei – a Magyar Országos Levéltár anyagából válogatott Tüdős S. Kinga művészettörténész, aki a megnyitón egy szakmai tárlatvezetéssel mutatja be az értékes történelmi dokumentumokat.

Az érdeklődőket történelmi és művészettörténeti szempontból is értékes anyag várja: 35, eredeti nagyságában reprodukált, magyarázó szöveggel ellátott címeres levélmásolat. A kiállítás megszervezésében a múzeum partnere a Székely Nemzeti Múzeum volt.

Az erdélyi fejedelmek által különböző időszakokban a székelyeknek adományozott címeres leveleket bemutató kiállítást október 1-ig lehet látogatni a Kossuth Lajos utca 29. szám alatt levő intézményben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."