Kultúra » Kiállítás

Udvarhelyre hozzák Kós Károlyt

A Haáz Rezső Múzeumba érkezik a Kós Károly építészeti pályájának első hét évét bemutató vándor- és emlékkiállítás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

Ilyen volt a kiállítás Sepsiszentgyörgyön | fotó: sznm.ro
Ilyen volt a kiállítás Sepsiszentgyörgyön | fotó: sznm.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 10., 12:47
0 hozzászólás. 

A székelyföldi városok közül Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, és Kézdivásárhely után a székelyudvarhelyiek is megtekinthetik a Kós Károly építészetét dokumentáló tárlatot.

A Kós Károly világa, 1912 című emlékkiállítást március 14-én, pénteken 17 órától nyitja meg a Haáz Rezső Múzeumban Köllő Miklós, műépítész. Olyan, a Budapest Főváros Levéltárában és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban őrzött, eddig kevésbé ismert, vagy be sem mutatott dokumentumokat láthat a közönség, amelyek az alkotó egész életművét meghatározták.

Nem annyira tárgyi, inkább panós jellegű tárlatra számíthatunk, amelyen a tervrajzokon, fényképeken túl a baráti-kollegiális hátterét is követhetjük a világhírű alkotónak. A dokumentumokat néhány, a Kós Károly által tervezett épület makettje is kíséri majd.

Miklós Zoltán, a múzeum igazgatója kérdésünkre elmondta, ő néprajzosként azzal ajánlaná ismerőseinek, barátainak a tárlatot, hogy itt tökéletesen végigkövethető, hogyan lehet a - Kós esetében kalotaszegi - népművészetet a magaskultúrába emelni.

Az Anthony Gall, ausztrál származású építész és Fabó Beáta főlevéltáros által rendezett kiállítás megnyitója után bemutatják dr. Márton László kötetét is. A Kós Károly, a művészi kovácsoltvas formatervezője című könyvet Róth András Lajos, könyvtárőr ismerteti.

A kiállítás április 21-ig látogatgató a Haáz Rezső Múzeum székhelyén (Kossuth Lajos utca 29 szám), hétfő kivételével a hét minden napján 9–18 óra között.

Kós Károly építészeti remekművei közé tartoznak a budapesti állatkert pavilonjai, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, a kolozsvári "kakasos" református templom és sztánai lakóháza, a Varjúvár.

Sokan a székelyudvarhelyi Nyirő-villát is Kósnak tulajdonítják. Ez a tévhit is azt mutatja, mennyire meghatározó volt a stílusa - tudatta Miklós Zoltán. A házat mai információink szerint az író maga tervezte Haáz Rezső barátjával közösen.

A vándorkiállítás következő állomása a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton múzeum lesz.

uh.ro/sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."