Kultúra » Kiállítás

Csepelre költözik Udvarhely

Az Én népem címmel nyílik tárlat a Kováts fényképészet Udvarhelyszékről készült fényképeiből.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

ifj. Kováts örökségét csomagolja | fotók: Csedő Attila
ifj. Kováts örökségét csomagolja | fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. március 11., 09:27
0 hozzászólás. 

Száz reprodukciót állítanak ki Csepelen a Kováts fényképészet által a 19. század végén, 20. század elején készített képekből. A péntektől április 4-ig látogatható tárlat négy teremben, négy témában népszerűsíti három hétig Magyarországon Udvarhelyszéket.

Élet falun, városon

Az emberek kategóriában életképeket, műtermi családi fotókat, járókelőket, búcsús ünneplőket, láthatunk.

A falu témakörben a telekfalvi gereblyeszállítók mellett homoródszentmártoni, bögözi, lengyelfalvi életképek jelennek meg.

A székelyudvarhelyi századelő utcaképe, már lebontott, és ma is létező, meghatározó épületek, az eredeti Vasszékely szobor, valamint az 1944-es katonai eskütétel látható a képek egynegyedén.

Mivel id. Kováts István, fényképész Nyirő József és a múzeumalapító Haáz Rezső jó barátja volt, több képen a székely író portréja, élete elevenedik meg.

ifj. Kováts Árpád

A képre kattintva galéria nyílik

Kováts Árpád, a fényképész dinasztia legfiatalabb tagja elmondta, hogy körülbelül 25, Nyirő Józseffel kapcsolatos fénykép került elő a hagyatékból, köztük az a portré is, amely a két évvel ezelőtti Nyirő-újratemetés kapcsán vált közismertté.

A fényképek készítői közt említhetjük idősebb és ifjabb Kováts Istvánt, valamint Ferentzy Lukácsot, aki elsőként hozta el Székelyudvarhelyre a fényképészetet.

A Csepeli Galériában (Csete Balázs u. 15.) március 14-én, délután 4 órakor nyitja meg a kiállítást Németh Szilárd, Csepel polgármestere. A tárlat fővédnöke Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke – olvasható a kiállítás plakátján.

Történelem a tűzfalon

Ezt a tárlatot a csepeli önkormányzat ugyan megvásárolta a Kováts családtól, idén ősszel itthon is számíthatunk egy kiállításra. A Kováts család arra készül, hogy augusztus 29-én, a Magyar Fotográfia Napja alkalmából egy állandó tárlatot nyisson a fényképészet Kossuth utcai udvarán.

Már látható néhány, udvarhelyi iskolákat és templomokat ábrázoló fénykép a kerten, ám amennyiben sikerül pályázati pénzeket nyerniük, az egész tűzfalat régi, Udvarhelyszékről készült fotók borítják majd, amelyeket bárki ingyenesen megtekinthet.

ifj. Kováts Árpád

A Kováts-dinasztia tagjai nem akarják maguknak tartogatni azt a felbecsülhetetlen értékű hagyatékot, amellyel rendelkeznek, mintegy 80 ezer negatívot. Vándorkiállítást terveznek, hogy a környékbeli helységekben is megtekinthető legyen, hogyan éltek őseink – sorolta 2014-es terveiket Kováts Árpád.

Készül az Atyámfiai, székelyek című fényképkötet második része is, és a régi fényképeket is folyamatosan digitalizálják, hogy minél tovább élvezhetőek, nézhetőek, kutathatóak legyenek.

A vizuális kaland nem ért még véget: kattints a további fotókért!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."