Kultúra » Kiállítás

Belenézhetünk a régészek munkájába

Állandó régészeti kiállítás nyílik csütörtökön a Haáz Rezső Múzeumban. Amíg a múzeum áll, ez a kiállítás is állni fog.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

regeszeti1
Szerdán még dolgoztak rajta, csütörtök délutánra kész lesz
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. június 04., 14:03
0 hozzászólás. 

Templomok a föld alatt a címe annak az igen nagyszabású régészeti kiállításnak, amit csütörtökön 18 órakor nyitnak meg a múzeum főépületének alsó részén – mint a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, ez a kiállítás addig fog állni, amíg ebben az épületben lesz a múzeum intézménye. Ez lesz az év legnagyobb kiállítása a Múzeumban.

A múzeum régészeinek, Sófalvi Andrásnak és Nyárádi Zsoltnak tízéves kutatómunkáját koronázza meg ez a rendkívül sokat sejtető tárlat – elég, ha csak annyit mondunk, hogy a látogató egy régészeti kutatás kellős közepén találja majd magát. „A mi kis munkaközösségünk is tud szép, a nagyközönség számára is élvezetes kiállítást összehozni" – jelentette ki Miklós Zoltán igazgató, aki azt is elmondta, hogy a tervezés, kivitelezés mind-mind helyi kisvállalkozások munkája.

regeszeti2A kiállításon két tucatnyi feltárt vagy kutatott középkori templomot mutatnak be – Sófalvi és Nyárádi évről évre kitartóan, szakszerűen kutatták ezeket, amivel nagyon sok tudományos megállapítást tudtak tenni. Például azt, hogy Bögözben és Lövétén 12. századiak a templomok, Fenyéden még régebbi – a C14-es szénizotóp vizsgálati módszerével olyan újszerű eredmények értek el, amikkel a települések keletkezési idejét is pontosan lehet keltezni.

A kiállításon két filmet is bemutatnak, egyik a régészek mindennapi munkájáról fog szólni, a másik a Szent László-legendát bemutató freskókról. Portálunk arra a kérdésre is választ kapott, hogy hány udvarhelyi régészhallgató van jelenleg az egyetemeken: négy vagy öt, akik néhány év múlva a szakma új generációját jelentik majd.

A kiállítást csütörtökön 18 órakor ünnepélyesen nyitják meg. Nem kell csüggedni annak sem, aki nem ér oda, hisz ameddig ebben az épületben székel a múzeum, ez a kiállítás mindig megtekinthető lesz.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."