Kultúra » Kiállítás

Világháborús fotók a színjátszástól a holttestig

A Kováts fényképészet alapítója háborús fotográfusként is dolgozott. A Magyar Fotográfia Napján nyilvánossá válnak alkotásai.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

kovatsfenykepeszetIvh1
Fotók: Kováts Fényképészet
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. augusztus 28., 11:30
0 hozzászólás. 

Augusztus 29-én, pénteken a Magyar Fotográfia Napján 18 órától nyitják meg a Kováts István Fotóarchívum Egyesület szervezésében az id. Kováts István első világháborús fényképeiből összeállított kiállítást. A fényképészet alapítója az első világégés idején a 82-es gyalogezred katonájaként bejárta a galíciai, romániai és észak-olaszországi frontokat, ott készült képeivel megörökítette a háború arcait.

kovatsfenykepeszetIvh2

Az első világháború Id. Kováts István, a 82-es gyalogezred fotográfusa szemével c. tárlat a Kováts Fényképészet Kossuth utcai napfénytetős termében és a bejárati teremben lesz megtekinthető.

Mint Kováts Szidóniától megtudtuk, összesen 50 fényképet állítanak ki a két teremben, ezeket az elmúlt egy évben ásták elő az archívumból, ahonnan majdnem négyszáz első világháborús negatív került elő.

Nehéz volt a keresés, mert nem találták meg a negatívok nagykönyvét, de így is sok kép előkerült, ezeken a hídon átkeléstől a támadásig, a színjátszástól a holttestig sok minden látható: menekülő emberek, visszavonulók, stb. A képek 30 x 40 centiméteresek, így majd vándorkiállításra is lehet vinni őket.

Ugyancsak pénteken hét újabb nagyméretű fotó kerül a Kováts Fényképészet udvarára, pontosabban az épület tűzfalára – ezek a régi Udvarhely életképei, amivel a Kováts család folytatja a tavaly megkezdett kiállítás-sorozatot, ezentúl minden évben egy újabb kiállítás lesz a Magyar Fotográfia Napján.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."