Kultúra » Kiállítás

Hang nélkül is lenyűgözőek

Nem szólalnak meg, de a látványuk képeken is lenyűgöző. Kukkantsd meg a múzeumban az orgona kiállítást.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

orgona kiallitas-7
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. október 31., 17:01
0 hozzászólás. 

A Haáz Rezső Múzeum képtárában kapott helyet a Szász orgonák Székelyföldön című kiállítás – a Barabás Miklós terem mellett szebbnél szebb orgonák látványában lehet gyönyörködni.

orgona kiallitas-6Kiállított tárgy kevés van a tárlaton: néhány fa- és fémsípon kívül főleg cégjegyek (Nagy József, Országh Sándor, Kolonics István orgonaépítők cégjegyei), illetve a terem közepén a csíkszentmiklósi orgona felépítménye látható, egy nagyon régi faszerkezet.

orgona kiallitas-3Székelyföldön elsősorban Johannes Hahn (1712-1783), Johannes Prause (1755-1800), valamint Thomas Boltres (Boldizsár Tamás) voltak az ismertebb szász orgonaépítők, alkotásaik máig szolgálják az olyan egyházközségeket, mint Fiatfalva, Gyepes, Marosvásárhely vagy Siménfalva (Prause), illetve Muzsna és Nagygalambfalva (Boltres) – Hahn-féle orgona hozzánk legközelebb Csekefalván van.

orgona kiallitas-4Az orgonákat bemutató fényképeken kívül részletes leírást olvashatunk az orgonák történetéről – mint tudjuk, minden egyes orgona egyedi hangzású, ugyanakkor a felépítésük, alakjuk is egyedi.

A kiállítást elsősorban két udvarhelyinek lehet megköszönni, Pap Zoltán orgonaépítő/restaurátornak, illetve a tárlatot rendező Róth András Lajos muzeológusnak. A kiállítás még két hétig tekinthető meg.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."