Kultúra » Kiállítás

Megnyitják a Haberstumpf-villát

Pénteken megnyílik a Haáz Rezső Múzeum első kiállítása az új székhelyén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

Kész a Haberstumpf-villa, pénteken belülről is meg lehet nézni. Fotók: Balogh Réka Adrienne
Kész a Haberstumpf-villa, pénteken belülről is meg lehet nézni. Fotók: Balogh Réka Adrienne
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. május 26., 14:47
0 hozzászólás. 

Az EMŰK 2013–2016 – Az Erdélyi Művészeti Központ gyűjteménye című képzőművészeti kiállítással nyitják meg május 27-én, pénteken délután hat órakor a Haáz Rezső Múzeum új székhelyét, a felújított Haberstumpf-villát a Bethlenfalvi út 2-6. szám alatt.

A Haáz Rezső Múzeum közleménye szerint a kiállítást Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője nyitja meg, ünnepi beszédet mond Bunta Levente polgármester. A megnyitó műsoron fellép a szentegyházi Gyermekfilharmónia, Haáz Sándor karvezető irányításával. A rendezvény házigazdája dr. Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

A villa sok szerepe

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum életében igen fontos mérföldkő a több mint két évtizedes székhely nélküliség megszűnése. Most egy reprezentatív és korszerű infrastruktúrával rendelkező ingatlanba költözhet – áll az intézmény közleményében.

A Haberstumpf-villa 1900-ban épült, s a Haberstumpf család nyári lakként használta. Stílusa eltér a többi korabeli udvarhelyi épületétől, a német eklekticizmus ízlésvilágát tükrözi. Tervezője, építtetője és lakója, Haberstumpf Károly nevéhez több székelyudvarhelyi és környékbeli épület fűződik.

A család mindkét fia az első világháborúban a lengyelországi fronton esett el, ott is vannak eltemetve. Az 1948-ban államosított épületben kapott helyet a megyei tüdőszanatórium, mögötte, a tömbházak helyén park, fák, sétányok, valamint gazdasági épületek voltak.

haberstumpf3A szanatórium betegei – hálájuk jeléül – az utcafrontra 1955-ben egy székely kaput állítottak, amely ma is látható a szejkefürdői kapumúzeumban. 1969-től a város szülészeti osztálya működött itt, 1982 augusztusáig. A nyolcvanas években az épületet iskolává alakították, s egészen a kilencvenes évek végéig annak használták.

A Haberstumpf Károly feleségének utódai közötti hosszas pereskedés miatt a rendeltetés nélküli épület állapota nagyon leromlott, hajléktalanok is lakták. A székelyudvarhelyi önkormányzat 2012 nyarán vásárolta meg a Haberstumpf-villát célirányosan.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."