Kultúra » Kiállítás

Pálinkától a piruláig

Babonákkal, hullaházzal, patikasarkokkal mutatja be a Haáz Rezső Múzeum a gyógyszerészet történetét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

Marosvásárhelyi szakemberek rendezik be a kiállítást
Marosvásárhelyi szakemberek rendezik be a kiállítást
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. augusztus 18., 11:45
0 hozzászólás. 

Gyógynövényes szobákból, javasasszonyoktól indul a történet, majd rátér a kézzel készített csodaszerekre, a kis vegyszerszagú patikákra, végül megállapodik a modern laboratóriumoknál, a tömeggyártásnál. A Haáz Rezső Múzeum, valamint a Maros Megyei Múzeum Gyámolító gyógyír, kúráló pirula című interaktív tárlata szombaton nyílik meg, és egy órára gyógyszerésszé varázsol.

Babonák és kis fehér bogyók

A Haberstumpf-villa alagsorában hat termet rendeznek be az interaktív kiállításnak, a munka jelenleg is gőzerővel folyik. Miklós Zoltán, a székelyudvarhelyi múzeum igazgatója szerint a marosvásárhelyi intézménnyel csereakciót folytatnak, mivel jelenleg a Maros Megyei Múzeumban vendégeskedik Anna, a Haáz Rezső Múzeum egyik legsikeresebb tárlata.

Ennek fejében Vásárhelyről jelentős gyógyszerészeti gyűjtemény és két kolléganő érkezett, akik segítenek berendezni, helyivé formálni a kiállítást. Kovács Mária Márta történész és Tatai Orsolya muzeológus Miklós Zoltán társaságában vezette végig a sajtó képviselőit a már berendezett termeken, illetve a kifüggesztésre váró pannók, a még becsomagolt fa mozsarak, a sarkokban raboskodó gyógyszerészeti kellékek között.

Gyogyszereszeti kiallitas 8

A pálinkát jobban szeretjük, mint a gyógyszert – fakasztott derültséget Miklós Zoltán, hozzátéve, a kiállítás révén tisztelegnek a múzeum új székhelyének, a nemrég felújított Haberstumpf-villának múltja előtt, hiszen több egészségügyi intézmény is helyet kapott ott. A Szent István napi ünnepségsorozat részeként megnyíló kiállítás szakmai megalapozottságát a Richter Gedeon gyógyszergyár, illetve a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem közreműködése biztosítja.

A bemutatandó anyag jórészt megegyezik a vásárhelyivel: végigvezet a gyógyszerészet történetének fontosabb állomásain. A kezdet természetesen a népi gyógyászat kora, amelyben a gyógynövényeknek és a kuruzslásnak, az irracionális kísérleteknek is jelentős szerep jutott. Az orvos és gyógyszerésszakma csak a 18-19. században vált szét, ez mérföldkő a történetben, akárcsak az iparosodás kora, amely lehetővé tette az nagy tételben történő gyógyszergyártást.

Gyogyszereszeti kiallitas 2

A kiállításon látható lesz néhány igazi ritkaság, többek közt egy kézi kapszulázógép, amelyet ki is próbálhatnak az érdeklődők. Ezenkívül meg lehet csodálni egy több ezer pirula gyártására alkalmas gépet, de kísérletezgetni, vizsgálódni is lehet majd a laboratóriumban, és meg is lehet kóstolni néhány ártalmatlan fehér tablettát.

Hullaház a múzeumban

A gyűjtemény helyi, környékbeli ritkaságokkal is kiegészül: a kiállításon berendeznek egy korabeli székelyudvarhelyi és székelykeresztúri gyógyszertárat, amelyhez a keresztúri múzeumtól, az udvarhelyi Tünde, illetve a Richter Gedeon gyógyszertártól kaptak kiállítási anyagot.

Felhasználják továbbá a Haáz Rezső Múzeum városfalvi ásatásán talált leleteket egy „hullaházrészleg” kialakításához: négy gyerek és egy felnőtt csontvázát állítanak ki, azzal a céllal, hogy bemutassák a halálokokat, a skorbutot, C- és D-vitaminhiányt, szifiliszt, amelyek egy része elkerülhető lett volna csupán a friss gyümölcs és zöldség fogyasztásával.

Gyogyszereszeti kiallitas 6

A 17. századnak abban a szakaszában, amelyben ezek a temetkezések zajlottak, sem szárazság, sem háború nem volt, így érthetetlen, vidéken miért nem táplálkoztak egészségesen – fejtette ki Miklós Zoltán, Nyárádi Zsolt székelyudvarhelyi régész kutatásaira hivatkozva.

Egykori orvos mesél az épületről

A kiállítást szombaton 19 óra 30 perckor nyitják meg a múzeum alagsorában, a tárlat január közepéig-végéig várja majd a látogatókat. Az érdeklődők az épület korábbi rendeltetéséről hallhatnak dr. Gyöngyössy János nyugalmazott tüdőgyógyász szakorvostól, aki még dolgozott a villában berendezett szanatóriumban.

Gyogyszereszeti kiallitas 4

A múzeum szakemberei a későbbiekben interaktív programokat is szerveznének a gyerekeknek, és felszerelnek egy képernyőt, amelyen Szabó Károly Ha nem használ, nem is árt című, gyógynövényekről készített dokumentumfilmjét vetítik a látogatóknak.

Fedezd fel a város kincseit!

A Szent István-napi programsorozatból másképp is kiveszi a részét a Haáz Rezső Múzeum: szombaton délelőtt 10:30 és 11 óra között családi kincskereső játékra várják a kalandvágyókat a Városháza téren. A jelentkező csapatokban legalább egy iskolás gyereknek és egy felnőttnek kell lennie: a játék résztvevői kapnak egy kérdőívet, amely különböző nehézségű helytörténeti kérdéseket, feladványokat tartalmaz.

A csapatok így egy térkép segítségével bebarangolhatják a város utcáit, tereit, felfedezve az épített örökséget, a helyszíneken teljesítve a kapott feladatokat. A legügyesebb csapat egy Székelyföld története monográfiával távozhat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."