Kultúra » Multimédia

A nők könnyebben túlélnek

Aki ott járt akkor, ezt mondja. A film pedig felkelt(het)i a kíváncsiságodat a korszak iránt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

oroktel2
A filmben Gera Marina alakítja a valóságban is létezett Irént
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2018. március 09., 15:33
0 hozzászólás. 

Újabb magyar történelmi film került a képernyőkre, sőt itt-ott még mindig meg lehet nézni. Az Örök tél a legújabb darabja azoknak a filmeknek, amelyeket néhány éve kezdtek el gyártani, s mindegyik alkotás szép sikert ért meg.

A harmadik Szász-Köbli sztori

Ha nem is nyújt moziélményt, de arra mindenképpen jó, hogy elmerüljünk egy olyan témában, amihez nyúltak ugyan már hozzá, de lehet, hogy nem ezekkel a filmes eszközökkel. Sára Sándor korábban dokumentumfilmeket készített a témáról, de egy látványos és friss játékfilmes feldolgozása mindenképpen ráirányítja a figyelmet.

Az elmúlt években készített, jellemzően vasárnap este bemutatott, szinte kivétel nélkül történelmi témájú tévéfilmekben az a jó, hogy nem kell moziba menni, otthon is tudja nézni az ember. Persze, aki ennél igényesebb és olyan szerencséje van, hogy mozi is van a városában, annak még jobb – de egy vasárnap esti tévéfilm jól tud esni.

oroktel3

Korábban is írtam, hogy a magyar tévéfilm egyfajta reneszánszát éri, és nemcsak a 2015-ben bemutatott A berni követ, illetve más, szintén 1956-hoz, illetve az azt követő időszakhoz köthető filmek jók, hanem az egy évvel ezelőtt bemutatott Szürke senkik is – arról itt írtam. Az Örök tél forgatókönyvírója ugyanaz a Köbli Norbert, aki a Szürke senkiket is írta, Szász Attilával közös munkáik közül ez a harmadik A berni követ és a Félvilág után.

Ti megtámadtatok minket!

– harsogja az orosz tiszt a lágerben a sváb nők előtt, hozzátéve, hogy ezért most dolgoznotok kell a munkatáborban. A második világháború utolsó hónapjaiban sváb nők tízezreit deportálták szovjet lágerekbe. Nem haláltáborok voltak ezek, de 250 ezerre becsülik az elhurcoltak számát, közülük kb. százezren soha nem tértek vissza.

oroktel1

Nagyon kemény körülmények, bánásmód, szénbánya, betegségek – a film természetesen bemutatja ezeket a dolgokat, a főhősnő Irén (valóságos személyről mintázták a figuráját, Gera Marina színésznő alakítja) túlélését a táborban megismert Rajmund (Csányi Sándor) segítségével. Mert a szerelmi szál belejön a történetbe – az ember a legkeményebb körülmények között is képes megtalálni mindenben a jót, a reményt. Több mint négy év az ott töltött idő, s a hazatéréskor már a Rákosi-diktatúrába csöppennek azok, akik Magyarországot választják – volt ugyanis arra lehetőség, hogy Németországba menjenek, ahogy sokan tették is ezt.

oroktel5

A munkatábort azonban túl lehetett élni, mint azt a hazatérők később elmesélték – érdekes a kontraszt a film és a túlélők beszámolói között, ezért a történelmi filmek hátterének néha nem árt utánanézni. Pl. logikátlannak tűnik, hogy egy szénbánya melletti barakkban befagyjon a víz akkor, amikor elméletileg a minél több szén kitermelése a lényeg.

Nézzünk a film mögé is

A baj az, hogy egy kicsit szájbarágós a megvalósítás – több olyan jelenet is van, hogy a témát csak esetleg felületesen ismerő néző is tudja, hogy mi fog következni. Vannak nagyon torokszorító jelenetek, de néha azért kérdőjelek merülnek fel az emberben – persze, „játékfilmesíteni" kellett egy olyan történetet, ami tényleg valóságos.

oroktel4

A színészek közül kiemelkedik Csányi Sándor, illetve a süketnéma lányt alakító Döbrösi Laura, no meg Farkas Franciska, majd a film végén Für Anikó alakítása is nagyon hiteles. Ami megint sántít egy picit, hogy a filmben egy férfi mutatja meg a főhősnőnek a túlélési technikákat, viszont a történelmi kutatások is azt bizonyítják, hogy arányaiban több nő éli túl a hasonló borzalmakat, mint férfi. Persze, helyzettől, helytől, sok mindentől függ ez.

A történet, az 1945-49-es korszak ennél a filmnél sokkal, de sokkal bonyolultabb – nyilván játékfilmkészítőktől nem lehet elvárni, hogy dokumentumfilmesként rekonstruálják 250 ezer ember négy-öt évének a történéseit. Egy játékfilm viszont jó lehet arra, hogy az érdeklődő néző talán jobban utánanézzen a témának, esetleg más, hasonló alkotásokat is megnézzen. S ha jobban meg akarja érteni e film hátterét, akkor feltétlenül olvassa el ezt az írást, ami egy 94 éves túlélőről szól.

Örök télmagyar történelmi dráma, 2018

Rendezte: Szász Attila

Forgatókönyv: Köbli Norbert, Szász Attila

Szereplők: Gera Marina, Csányi Sándor, Döbrösi Laura, Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska, Kurta Niké, Orosz Ákos, Für Anikó, Gáspár Tibor

Vágó: Hargitai László

Operatőr: Nagy András

Zene: Parádi Gergely

Producer: Köves Ábel, Lajos Tamás



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."