Kultúra » Multimédia

Szürke egyenruhák, avagy senkik az olasz fronton

Született még egy jó magyar tévéfilm, mégpedig az első világháborúról. Ha van egy szürke szabad órád, ne hagyd ki.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

szurkesenkik1
Fotók: facebook.com / Szürke senkik
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. január 13., 11:11
0 hozzászólás. 

A magyar tévéfilm reneszánszát éri, illetve fogalmazhatnék talán úgy is, hogy most jött el igazából az ideje. Nemcsak a tavalyelőtt bemutatott A berni követ, illetve más, szintén 1956-hoz, illetve az azt követő időszakhoz köthető filmek jók, hanem a néhány hónapja bemutatott Szürke senkik is. Az 56-os filmekről itt írtunk részletesebben.

Az első világháborús filmnek látszólag nincs sok köze az előbbi alkotásokhoz, ám ha megnézzük a stáblistát, ismerős arcot fedezhetünk fel – Köbli Norbert forgatókönyvíró személye a kapocs, hiszen a Szürke senkiket is ő írta, nem mellékesen tv-sorozatok és olyan filmek viselik a kézjegyét, mint a Félvilág vagy a Couch Surf.

szurkesenkik2A Szürke senkik az első világháborúban, az olasz fronton játszódik – érdekes, hogy a magyar filmgyártásban elég szűz terület a „nagy háború", nem nagyon készültek ebben a témában történelmi filmek. Mint Köbli Norbert egy interjúban elmondta, „kínos téma, igazi darázsfészek volt a Horthy-rendszer, a Rákosi-rendszer, a Kádár-rendszer számára is, hiszen a Monarchiára és Trianonra emlékeztetett. A rendszerváltás óta is csak kerülgették a témát a magyar filmesek, mint a forró kását."

Nem véletlen az évforduló sem, hiszen ezekben az években az első nagy világégés századik évfordulója van és dokumentumfilmekben, művészeti alkotásokban, kiállításokban lépten-nyomon belebotlunk a témába.

szurkesenkik3De mindezt filmes körülmények között hitelesen ábrázolni elég nagy kihívás. Az elsőfilmes Kovács István erre tett kísérletet, s a decemberben bemutatott film nem is rossz. A fiktív sztori egy osztrák-magyar felderítő kommandóról szól, az öttagú csapat egy olasz hadtest kommunikációs lehetőségét akarja kiiktatni – magyarán az olaszok egyik postagalamb-központját kell likvidálniuk a hegyekben.

Apropó hegyek, a filmet nem Olaszországban, hanem magyarországi helyszíneken forgatták, a száz évvel ezelőtti hadszínterekhez hasonló terepeken, Rudabánya, Pilisszentiván, Nagykovácsi, Páty és Kisoroszi melletti erdőkben.

szurkesenkik4A harci jelenetekben bővelkedő (akció)film mindössze egy óráig tart, de odaszegez a képernyő elé – még akkor is, ha egyes kritikák szerint a fegyverhasználat, tartás, stb. nem a legtökéletesebb. Jók a színészek is, Trill Zsolt lenyűgöző, de a Saul fiából ismert Molnár Levente is jól alakít.

Az amerikai és más háborús filmek többségétől eltérően nem mitizál, nem csinál hősöket és nem dicsőíti a háborút a film, ehelyett a maga nyersességében tálalja azt, minden hétköznapi kegyetlenkedéssel és morbiditással együtt. Az egyik őrmester például magával hordja az elesett fiának koponyáját, hogy majd a háború után odahaza eltemethesse... Ehhez hasonló kemény jelenet, illetve a katonák által elmesélt történet több is van a Szürke senkikben.

szurkesenkik5Ami a történelmi hátteret illeti, ebben nem tisztünk okoskodni, van ugyan néhány nagyon meredek és megkérdőjelezhető jelenet a filmben, de erről inkább ajánljuk ezt a cikket elolvasásra, s akkor képben lehetünk a témával. Nyilván, hogy egy játékfilmes rendező más eszközökkel dolgozik, nem rekonstruál. Még az Oscar-díjas Saul fiában is vannak olyan jelenetek, amik normális körülmények között nem történhettek volna meg (erről ajánlott elolvasni ezt), ettől függetlenül egy kitűnő filmről beszélünk.

Ha izgalmas háborús, magyar filmre vágysz, a Szürke senkik ideális választás egy hideg, sötét, téli délutánra – megsúgjuk, a film a Youtube-on még elérhető.

Szürke senkik – magyar tévéfilm, 64 perc, 2016

Rendezte: Kovács István

Forgatókönyv: Köbli Norbert

Szereplők: Kovács József, Trill Zsolt, Keszég László, Björn Freiberg, Molnár Levente

Vágó: Duszka Péter Gábor

Operatőr: Dévényi Zoltán

Zene: Faltay Csaba

Díszlettervező: Valcz Gábor

Jelmeztervező: Sinkovics Judit

Producer: Lajos Tamás



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."