Kultúra » Színház

Lagzi lesz a Tomcsa Sándor Színházban

Szokatlan, provokatív, bolondos és drámai – az egy Lakodalom című csehovi fantáziadarab premierjével rajtol az idei színházi évad.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

egy Lakodalom
Fotó: Balázs Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. október 02., 14:01
0 hozzászólás. 

Az idei évad első, október 4-i bemutatója nem csak a választott darabot, de Eugen Făt m.v. rendező személyét tekintve is izgalmas kihívásnak ígérkezik. A fiatal román rendező ugyan első ízben rendez a helyi színtársulatnál, de nem először mutatkozik be városunkban.

Bizonyára többen emlékeznek a tavalyi dráMa Kortárs Színházi Fesztivál egyik legkedveltebb, sokak szerint legjobb előadására, a Csendélet kövér unokával címűre, amelyet a bukaresti Odeon Színház mutatott be. Ízelítőt Eugen Făt érdekes, újszerű világlátásáról és tehetségéből tehát kaptunk már, ezért is kíváncsian várjuk, hogy megízlelhessük a helyi társulattal való első közös munkájának gyümölcsét.

Kicsit őrült, de emberi

Annál is inkább, mivel az egy Lakodalomban Eugen Făt nem kevesebb, mint tizenegy Csehov-művet (Sirály, Ványa, bácsi, Három nővér, Cseresznyéskert, Hattyúdal, Medve, Leánykérés, Nyári tragédia, Jubileum, A dohányzás ártalmasságáról, Lakodalom) gyúrt eggyé, izgalmas, provokatív 120 percben játszódó színházi fantáziát kínálva az udvarhelyi közönségnek.

egy Lakodalom

A Csehov műveiben a még fel nem tárt értelmezések után kutató rendező 99 százalékban Csehov drámáinak szövegéből ollózta össze a darabot. Demeter Kata dramaturg segítségével az adaptációhoz a művek román és magyar fordításait is felhasználta, de hangsúlyozta, hogy az előadás mégsem a szövegekre épít, sokkal inkább a tíz szereplőben lejátszódó érzelmi folyamatokra, az általuk generált átalakulásokra.

Făt munkamódszere abban is újdonságnak számított, hogy a szövegeket rászabta a figurákat alakító színészekre, akiket szokatlan, már-már őrült szituációk elé állított.

Az egy Lakodalom szereplői mégsem elvont, hanem hús-vér figurák, akik „énekelnek, táncolnak, kacagnak, sírnak, szenvednek, de mindenekelőtt... Élnek" – mondja a rendező, aki bevallása szerint egy emberi, „mély és energiákkal teli előadást" próbált létrehívni a színpadon.

A közös munka során a nyelvi különbözőség – annak ellenére, hogy a társulatban nem mindenki beszéli a román nyelvet – nem jelentett semmiféle gátat. „Én az emberrel dolgozom, az érzésekkel, ezért maga a nyelv nem elsőrangú eszköz" – válaszolta a nehézségeket firtató kérdésünkre.

Mint mondta, egyetlen dolog bántja csupán, az, hogy az előadásban nem tudta az egész társulatot foglalkoztatni.

Cigánylány és elefánt

„Borzasztóan szokatlan volt" – jellemezte a premiert megelőző sajtótájékoztatón a próbafolyamatot és az Eugen Făttel való együttműködést Csurulya Csongor művészeti rendező, akire a rendező Zsigalov szerepét osztotta.

egy Lakodalom

Nem csak a rendezővel való munka és a próbafolyamat volt más, a szokatlan darabhoz szokatlan színpadkép is társul, amelyet Kubanek László és Biró Boglárka m.v. terveztek meg épp úgy és olyanra, ahogy azt a rendező megálmodta.

A zenei aláfestés is érdekesnek ígérkezik. Nem csupán azért, mert Antal D. Csaba a szerep kedvéért tanult meg zongorán játszani, hanem, mert a Holdfény szonátából, a Traviátából elhangzó részletektől kezdve a cigányzenéig sokféle dallam felcsendül.

Meglepetések bőven lesznek még, kezdve attól, hogy a főszereplő, a mindig repülni vágyó Dásenyka ezúttal egy cigánylány alakjában jelenik meg, sőt, még életnagyságú elefánt is lesz a színtéren.

Udvarhely? Egy csoda!

„Számomra igazi reveláció volt a közös munka. Azt a csodát, ami itt történik, sehol máshol, a nagynevű színházaknál sem tapasztaltam. Rengeteg pozitív energiát sugárzó, igazi profi színészekkel találkoztam itt, olyanokkal, aki nincsenek kiégve, elfásulva, bátrak és nincs számukra megoldhatatlan feladat" – méltatta a helyi társulatot Făt.

egy Lakodalom

Egyszer sem mondták, hogy ezt vagy azt nem tudják megoldani. Azt is mondhatom, hogy tulajdonképpen nem csináltam semmit, csak a színészek pozitív kisugárzását vittem színre" – beszélt hiteles lelkesedéssel a társulatról, itteni tapasztalatairól a rendező.

Eugen Făt nagy jövőt jósolt a Tomcsa Sándor Színháznak, amelynek azt is köszönheti, hogy nem csak a társulatba, de magába a városba is szerelmes lett. Megtiszteltetésnek érzi, hogy itt dolgozhatott és kíváncsian, izgatottan várja, hogy az udvarhelyi közönség hogyan fogadja, véleményezi az első udvarhelyi előadását.

egy Lakodalom - színházi fantázia Csehov művei alapján

Bemutató: október 4., csütörtök, 19 óra, (Tomcsa Sándor bérlet)

Rendező: Eugen Făt m.v.

Fény: Toásó István

Ügyelő: Ozsváth Tamás Jenő

Díszlet és jelmez: Kubanek László m.v., Biró Boglárka m.v.

Koreográfus: Lőrincz József

Dramaturg: Demeter Kata

Szereplők: Antal D. Csaba, Szász Kriszta, Csurulya Csongor, Bekő Fóri Zenkő, Dénes Gergely, Barabás Árpád, Tóth Árpád, Dunkler Róbert, P. Fincziski Andrea, Szűcs- Olcsváry Gellért

További előadások: október 5., péntek ( Nyirő József felnőtt bérlet), október 11., csütörtök ( Haáz Rezső felnőtt bérlet) - 19 óra



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."