Kultúra » Színház

Kortársunk a dráMA5

Ötödik kiadásához érkezett a dráMA Kortárs Színházi Találkozó. A szervezők azt ígérik: pezsgőbb lesz, mint valaha.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

dráma4
Fejlődik a találkozó, évről évre színesebb a program
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. október 12., 14:00
0 hozzászólás. 

Hat nap, tizenegy előadás, két koncert, beszélgetések, szakmai fórum, díjazás és Tomcsa Sándor emlékkiállítás – a bőség zavarával kecsegtet és a kortárs színjátszás krémjét kínálja tálcán a Tomcsa Sándor Színház által öt éve útjára indított Kortárs Színházi Találkozó, a dráMA idei kiadása.

Bár a minőség és a laza fesztiválhangulat jegyében állt össze az idei program, a hatnapos színházi esemény kapcsán Nagy Pál színházigazgató és Csurulya Csongor művészeti vezető is hangsúlyozták: baráti találkozóról van szó.

„Nem fesztivál, nem verseny, nem lesznek heves kiértékelők" – fogalmazott az igazgató, aki szerint az, hogy a magyarországi és az erdélyi, sőt, a Kárpátokon túli román színházakat is minden nehézség nélkül sikerült becserkészni, jelzi: határon innen és túl is rangos szakmai eseménnyé nőtte ki magát a találkozó.

A pénztelenség drámája

A dráMA megszervezésének legproblematikusabb pontja az anyagiak előteremtése volt és maradt. A színház éves költségvetéséből nem költenek erre a célra, a találkozót teljes egészében pályázati forrásokból és a támogatók által felajánlott összegekből finanszírozzák.

Az Odeon színház előadása

Jelentős anyagi támogatást kaptak a Román Nemzeti Kulturális Alaptól és a Kulturális Minisztériumtól, de a pénztárca még így sem engedte meg, hogy a sepsiszentgyörgyi társulatot is megtapsolhassa az udvarhelyi nagyérdemű.

„Majd jövőre" – bizakodott Csurulya, hozzátéve, hogy a program nem egy nap alatt készül el, folyamatosan követik a hazai és magyarországi társulatok előadásait, és becéloznak egy-egy nívós produkciót.

Az anyagi fejezethez tartoznak a jegyárak is. A felnőtt jegy 14, a diák és nyugdíjas jegy ára 10, a szakmai 5 lej előadásonként, de olcsóbban megússzuk, ha az összes előadás megnézésére feljogosító 70 lejes bérletet vásároljuk meg.

Izgalom a deszkán

Minden anyagi gond ellenére sem maradunk érdekes, izgalmas előadások nélkül. Olyan nívós társulatoknak örvendhetünk, mint a bukaresti Odeon, vagy a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház. Utóbbiak előadását már csak azért is érdemes lesz megnézni, mert a helyi társulat által a 2000/2001-es évadban játszott Görgey darab, a Komámasszony, hol a stukker? című román nyelvű változatát mutatják be.

Itt lesz a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a temesvári Csíky Gergely, Kolozsvárról az Állami Magyar Színház és Csíkszeredából a Csíki Játékszín is. A kőszínházon kívüli színjátszás jegyében érkezik a kolozsvári Váróterem Projekt, valamint a házigazdák is házon kívül, azaz a Kalapos Kávázóban lépnek fel a tavalyi évadban nagy sikert aratott Plazma2, avagy az Ovibrader című, kocsmára szabott felolvasó színházi előadással.

Hogy vagy, kortárs dráma?

A találkozó szórakozás a közönségnek és kiváló eszmecsere, szakmai fórum a színtársulatoknak. A magyarországi kortárs drámafesztiválokról Lőkös Ildikóval, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnökével beszélgethetnek a színházi szakemberek.

A Váróterem Projekt előadása

A téma iránt érdeklődő laikusok sem maradnak tudatlanok: a dráMA első és második napján a kortárs drámaírás két nagyágyújával, Székely Csabával és Szálinger Balázzsal találkozhatnak, beszélgethetnek.

A színészeket, rendezőket a találkozó ideje alatt a Művelődési Ház előcsarnokában működő dráMA Kávézóban is el lehet csípni egy tereferére – vastaps az újdonsült ötletnek és annak, hogy a kávéházban két koncertet is meghallgathatunk. Cári Tibor és a Stereogám zenekar húzza el a nótánkat. A kávézó egyébként minden nap délelőtt 10 és éjjel 1 óra között tart nyitva.

Halljuk a dráMÁzatot

A Tomcsa Sándor Színház által tavaly, dráMÁzat címmel meghirdetett drámaíró pályázatnak nagy sikere volt, összesen 217 pályamű érkezett be. A szakemberekből álló zsűri jelenleg is böngészi, értékeli az alkotásokat.

Az első három helyezett kilétére és díjazására a dráMA ideje alatt derül fény, illetve kerül sor. A dobogós alkotásokból az arra érdemeset csak a dráMa7-en láthatjuk a színpadon, de a művek felolvasását már az idei találkozón megejtik – közölte Csurulya.

Azok, akik október 19-ig váltottak színházbérletet, legyenek résen, mert a találkozó utolsó napján dől el, hogy a hűséges színházbérletesek közül kit fogadott kegyeibe Fortuna asszony, azaz ki nyerte a torockói pihenőhétvégét, a gyertyafényes vacsorát, és ki lesz az öt értékes könyvcsomag gazdája.

A dráMA5 Kortárs Színházi Találkozó kezdetéig még szűk két hét van, de a visszaszámlálás már megkezdődött. Addig is, amíg a szervezők az utolsó száz métert szaladják, a kíváncsi nézők összeállíthatják a saját drámai menüjüket. A teljes programot ide kattintva töltheted le.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."